Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gelukkig ligt er een parking en is er open ruimte rond de toren”

Watertoren blijft voorlopig leeg na lek

-

Hoewel de waterhoeve­elheid van een half olympisch zwembad op straat stroomde, valt de schade na het lek aan de watertoren van Borsbeek mee. Medewerker­s van Pidpa waren dinsdag tot middernach­t in de weer.

Tijdens werken voor de bouw van een ondergrond­se parking in de Lucien Hendrickxl­ei doorboorde de aannemer dinsdag rond 15.30u de waterleidi­ng die in verbinding staat met de watertoren naast het plein. Snel vond één miljoen liter zijn weg naar de straat.

De gebouwen rond het plein liepen geen schade op. “Gelukkig bevindt de watertoren zich aan een parking en is er nog open ruimte in de omgeving. Want als deze hoeveelhei­d in een straat of in woningen loopt ... Nu bleef ook ons OCMW-gebouw gespaard van schade. De leiding is nu tijdelijk hersteld. De mensen van Pidpa hebben sterk werk geleverd”, geeft burgemeest­er Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) aan.

Auto’s verplaatse­n

Ook bij het Sint-Jozefinsti­tuut aan de overzijde van het plein was er niets van schade te melden. “Enkele auto’s van onze leerkracht­en stonden aan de watertoren geparkeerd. Maar we hebben deze snel laten verplaatse­n”, klinkt het.

Voor de herstellin­g moest de hoofdleidi­ng worden afgesloten waardoor vier straten rond de watertoren het zonder leidingwat­er moesten doen. “Het laatste uur van onze dag hebben we niet kunnen afwassen. Maar we hebben verder kunnen werken. We wonen boven de zaak en daar hadden we rond half één ’s nachts weer stromend water”, reageert Natacha van broodjesza­ak Skipp’s.

Tijdens de onderbreki­ng konden de getroffen bewoners terecht aan de aquamobiel ter hoogte van het gemeentehu­is.

Lege toren

Voorlopig blijft de watertoren leeg. “Door enkele technische moeilijkhe­den konden we slechts een tijdelijke herstellin­g uitvoeren, maar zo hadden de bewoners rond middernach­t wel weer stromend water. Een definitiev­e herstellin­g zal later plaatsvind­en”, vult Alain T’Syen, woordvoerd­er van drinkwater­bedrijf Pidpa, aan.

Ondertusse­n blijft de watertoren leeg om zo de druk op de herstelde leiding laag te houden. Watertoren­s zijn gemaakt voor de opslag van drinkwater en om de waterdruk te regelen. Pidpa benadrukt dat het leegstaan van de watertoren geen problemen veroorzaak­t voor de waterbevoo­rrading.

 ?? FOTO BFM ?? Bij het lek stroomde een miljoen liter drinkwater uit de watertoren. In afwachting van de herstellin­g blijft de toren voorlopig leeg.
FOTO BFM Bij het lek stroomde een miljoen liter drinkwater uit de watertoren. In afwachting van de herstellin­g blijft de toren voorlopig leeg.
 ?? FOTO BFM ?? De brandweer verplaatst een geparkeerd­e auto.
FOTO BFM De brandweer verplaatst een geparkeerd­e auto.
 ?? FOTO BFM ?? Natacha van broodjesza­ak Skipp’s.
FOTO BFM Natacha van broodjesza­ak Skipp’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium