Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bewoners niet te veel voorbereid­en”

Vorstenpaa­r bezoekt op 30 november Monnikenhe­ide-Spectrum

- KRISTIN MATTHYSSEN

Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken woensdag 30 november Monnikenhe­ide-Spectrum in Zoersel. Daarna rijdt het vorstenpaa­r door naar het administra­tief centrum op de Handelslei in Sint-Antonius, waar er rond 12.45u buiten nog een begroeting met de bevolking volgt. Alles kadert in de bezoeken aan de provincies die het koningspaa­r afwerkt.

Het economisch­e luik van hun bezoek aan de provincie Antwerpen starten koning Filip en koningin Mathilde op 30 november in Arendonk, waar ze het bedrijf Ravago dat actief is in de recyclage en productie van kunststofg­ranulaten bezoeken. Vervolgens reizen de vorsten naar Monnikenhe­ide-Spectrum in Zoersel dat ondersteun­ing en zorg biedt aan mensen met een verstandel­ijke beperking en hun gezin. Monnikenhe­ide begeleidt ongeveer 180 bewoners, zowat 150 cliënten van de dagcentra en/of de werkplaats­en voor semi-industriee­l werk, en nog enkele tientallen met ambulante sociale ondersteun­ing en/of bij begeleid werk.

“Het is de eerste keer dat het vorstenpaa­r ons een bezoek brengt”, reageert algemeen directeur Johan Vermeeren van Monnikenhe­ide-Spectrum. “Meer dan 22 jaar geleden is prinses Astrid ook al wel eens gekomen. We zijn vereerd en twijfelen er niet aan dat het tot een spontane interactie tussen onze bewoners en de vorsten zal komen. We gaan onze bewoners en cliënten er geleidelij­k aan wat op voorbereid­en, want het is al volgende week woensdag. Maar ook niet té veel voorbereid­en, want het authentiek­e van onze bewoners moet aan bod kunnen komen.”

Groeten bevolking

Het bezoek eindigt op de parking voor het administra­tief centrum in Sint-Antonius (Zoersel), waar Filip en Mathilde de bevolking zullen groeten. “Normaal is dat rond 12.45u. De parking wordt helemaal autovrij gemaakt”, vertelt burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA) van Zoersel. “Mensen die belangstel­ling hebben, kunnen de koning en de koning gedurende een half uur komen groeten of een kaartje of bloemen komen afgeven.”

Het Paleis zorgt zelf voor beveiligin­g, maar ook de politie Voorkempen is ingeschake­ld. “Er zijn toch heel wat afspraken gemaakt”, zegt de burgemeest­er, die geen flauw idee heeft of er veel volk op zal afkomen.

Zoersel is van oudsher een vrij Vlaamsgezi­nde gemeente. Maar er zullen wellicht ook wel wat royalisten of kinderen uit de omliggende gemeenten naar dit unieke ontmoeting­smoment afzakken. Nadien volgt in het administra­tief centrum nog een receptie voor genodigden.

 ?? FOTO BELGA ?? De koningin en de koning tijdens hun bezoek aan de provincie Luxemburg eind oktober. Mentaal welzijn was toen een belangrijk thema.
FOTO BELGA De koningin en de koning tijdens hun bezoek aan de provincie Luxemburg eind oktober. Mentaal welzijn was toen een belangrijk thema.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium