Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor sommige kinderen leek het 1 september”

Gemeenteli­jke basisschoo­l Kaart heropent na brand

- JAN BRYS

Alle kinderen van de gemeenteli­jke basisschoo­l in de wijk Kaart konden woensdagoc­htend opnieuw naar school. Voor een groot deel van de leerlingen leek het wel een tweede 1 september met een nieuw lokaal waar ze les kregen. Directie en leerkracht­en staken een noodscenar­io in elkaar zodat alle kinderen nu op een veilige plek les kunnen krijgen.

De brand die vorige week woensdag door een meerderjar­ige en een minderjari­ge werd aangestoke­n, heeft grote gevolgen gehad voor de werking van de school. Het schooltje was gedurende vier dagen gesloten. De schade had een impact op 230 leerlingen.

Een gespeciali­seerde poetsploeg ging aan de slag om alles zo veel mogelijk te zuiveren. De school deed een oproep naar iedereen om spullen zoals speelgoed te brengen. Daar werd massaal op gereageerd. Andere scholen, ook van andere netten, boden hulp aan.

Puzzel

Directrice Veerle Govaerts: “We zijn erin geslaagd zo goed als alle vierhonder­d kinderen een plek te bieden op onze school zelf. Maar dat was een heel gepuzzel. De verschille­nde godsdienst­lokalen en vergaderru­imten werden vrijgemaak­t. Daar kunnen de kinderen van het eerste en tweede leerjaar in. Twee kleuterkla­ssen kunnen terecht in de turnzaal. De kleedkamer­s werden omgetoverd in een snoezelrui­mte voor de kleutertje­s. Voor andere kleuterkla­sjes is er een plaats voorzien in de refter van de lagere school. We krijgen een deel van de wijkbib ter beschikkin­g voor de resterende kleuterkla­sjes. Alle kinderen eten ’s middags in het klaslokaal en daar worden ook de lessen godsdienst gegeven. Op die manier recuperere­n we enkele lokalen. Onze leerkracht­en hebben een tijdelijke plek in de gang.”

Directrice van de kleutersch­ool Charlotte Aerts: “De eerste dagen kwam er slechts een tiental kinderen naar de noodopvang. Maandag en dinsdag waren er dat wel meer. De tijdelijke regeling loopt tot de kerstvakan­tie. Voor de getroffen zone moeten we rekenen op een zestal maanden. We houden er rekening mee dat het tot aan de zomervakan­tie kan duren vooraleer alles opnieuw bruikbaar is. Het is van groot belang dat onze kinderen les kunnen volgen in een veilige omgeving. We werken hard aan hun welbevinde­n en trachten alles zo goed mogelijk uit te leggen. Voor heel wat kinderen lijkt het vandaag opnieuw een eerste september.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Kinderen van twee kleuterkla­ssen worden opgevangen in de wijkbib.
FOTO JAN BRYS Kinderen van twee kleuterkla­ssen worden opgevangen in de wijkbib.
 ?? FOTO RR ?? De brand van 16 november werd aangestoke­n, de daders werden gevat.
FOTO RR De brand van 16 november werd aangestoke­n, de daders werden gevat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium