Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pasgeboren baby sterft bij bombardeme­nt op kraamklini­ek

Rusland bestookt Oekraïne met zeventig raketten op één dag

-

Bij een bombardeme­nt op een kraamklini­ek nabij Zaporizja is een pasgeboren baby gestorven. De kraamklini­ek werd geraakt door een van de tientallen kruisraket­ten waarmee Rusland Oekraïne gisteren bestookte.

Zeventig kruisraket­ten op één dag. Het Russische leger heeft gisteren stevig uitgehaald in Oekraïne, met enorme gevolgen. In en rond hoofdstad Kyiv zijn volgens de autoriteit­en meerdere woonwijken getroffen. Volgens burgemeest­er Vitali Klitsjko vielen er verschille­nde doden. Hij waarschuwd­e voor “de zwaarste oorlog sinds WO II”.

Ook de steden Odessa, Mykolajiv, Poltava, Dnipro en Lviv werden bestookt. Over slachtoffe­rs daar is voorlopig weinig bekend. De lafste aanval vond dinsdagnac­ht plaats in de zuidelijke regio Zaporizja. Daar werd een kraamklini­ek getroffen door een raket. “Een jongetje dat twee dagen geleden geboren werd, is daarbij omgekomen. Het werk van monsters”, zo reageerde een woedende gouverneur.

Uit voorzorg werden tijdens de zware bombardeme­nten van dinsdagnac­ht en woensdag drie Oekraiense kerncentra­les uitgeschak­eld. Daardoor zitten grote delen van het land nu wel in het donker en in de kou. Daarmee bewijst Rusland nog maar eens wat ex-kolonel Roger Housen eerder al zei: het leger probeert het leven van de gewone burgers van Oekraïne zo miserabel mogelijk te maken nu de winter is begonnen.

Eerder op de dag had het Europees Parlement Rusland veroordeel­d als een staat die het terrorisme steunt. “Rusland viert zijn classifica­tie als terroristi­sche staat met nieuwe raketterre­ur”, zei de Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken Dmitro Koeleba.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Ook Kyiv werd getroffen door Russische raketten.
FOTO GETTY IMAGES Ook Kyiv werd getroffen door Russische raketten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium