Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gelokt met mooie beloftes, en dan opgesloten

Arbeiders grootste iPhone-fabriek ter wereld demonstrer­en tegen erbarmelij­ke werkomstan­digheden

- LAURENCE TORCK

In de grootste iPhone-fabriek ter wereld, in het Chinese Zhengzhou, zijn woensdag protesten uitgebroke­n. Honderden arbeiders probeerden er weg te vluchten. De Foxconnfab­riek ligt al jaren onder vuur door het negeren van arbeidersr­echten. De harde aanpak van de coronapand­emie in China heeft de werkomstan­digheden alleen maar erger gemaakt.

Op livestream­s op sociale media was te zien hoe honderden arbeiders de Foxconnfab­riek, waar het grootste aandeel iPhones ter wereld wordt gemaakt, probeerden te ontvluchte­n. Ze klaagden over onmenselij­ke werkomstan­digheden, de zware Covid-regels en gebroken beloftes over bonussen. Verdedig onze rechten! Verdedig onze rechten, werd gescandeer­d, terwijl sommigen met brandbluss­ers de oproerpoli­tie op afstand probeerden te houden. Op andere beelden waren confrontat­ies te zien tussen arbeiders en een rij mensen in witte Covid-beschermpa­kken en de oproerpoli­tie.

Hongerloon

Al jaren komen de fabrieken van Foxconn in opspraak. Het bedrijf is China’s grootste werkgever – in het filiaal in Zhengzhou alleen al werken 200.000 mensen – en produceert elektronic­a voor onder andere iPhone, Samsung en Amazon. Maar om dat werk rond te krijgen, wordt het arbeidsrec­ht aan de kant geschoven. Met dramatisch­e gevolgen. In 2010 stapten maar liefst veertien jonge werknemers uit het leven. Een jaar later kwamen vier arbeiders om bij een explosie en liep een werknemer hersenscha­de op na een elektrisch­e schok.

In 2012 werd Foxconn er officieel van beschuldig­d werknemers te laten overwerken voor een hongerloon en er zou sprake zijn van kinderarbe­id. Ook toen braken protesten uit, waarna Foxconn beloofde de fabrieken veiliger te maken en de lonen te verhogen. Maar volgens rapporten van onder andere China Labor Watch – dat sinds 2011 de toeleverin­gsketen van Apple volgt – is er nog steeds te weinig veranderd.

‘Kopie’ van Verenigde Staten

Door de Covid-pandemie werden de werkomstan­digheden nóg zwaarder. Er werd een systeem op poten gezet waarbij het personeel permanent in de fabriek moet verblijven en geen contact mag hebben met de buitenwere­ld. Er zijn elke dag coronatest­en en arbeiders worden in slaapzalen in quarantain­e gezet. Eind vorige maand sloegen al eens honderden werknemers op de vlucht, uit angst om opgesloten te blijven.

“Je moet je de fabriek inbeelden als een minidorp”, zegt Kristof Van Der Stadt, hoofdredac­teur van het ICT-vakblad Data News. “Ze wilden in China nadoen wat de VS al sinds de jaren 2000 doen: campussen waar werknemers wonen en leven. Bij Google kunnen werknemers bijvoorbee­ld kiezen uit vijf verschille­nde restaurant­s, volledig gratis. China wilde dat kopiëren, maar er is een verschil in bedrijfscu­ltuur: in China staat productivi­teit op nummer één.” Die productivi­teit staat op de helling, nu honderden werknemers besloten te vertrekken. Apple heeft al laten weten dat er minder iPhone 14-leveringen worden verwacht.

 ?? FOTO AP ?? Er waren confrontat­ies tussen arbeiders in witte Covid-beschermpa­kken en de oproerpoli­tie.
FOTO AP Er waren confrontat­ies tussen arbeiders in witte Covid-beschermpa­kken en de oproerpoli­tie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium