Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn hart zegt ja, maar mijn lichaam zegt hardnekkig nee”

Ann Van Den Broeck, die tegen borstkanke­r vecht, ondergaat operatie en moet passen voor Winterrevu­e

- GUY VAN VLIET

Musicalste­r Ann Van den Broeck (46), die strijdt tegen borstkanke­r, stapt met pijn in het hart uit de Winterrevu­e. Ze ondergaat vandaag een operatie en moet zich daarna toeleggen op haar herstel. “Het doet me heel veel verdriet, maar de repetitiep­eriode is te zwaar”, kondigde ze zelf aan.

De jaarlijkse voorstelli­ng van de Winterrevu­e – dit keer met Margriet Hermans als centrale gast – is altijd een vrolijke bedoening. Maar dit keer was het voor alle aanwezigen slikken toen vaste waarde Ann Van den Broeck een onverwacht­e aankondigi­ng deed. “Ik heb beslist om dit jaar niet mee te doen met de Winterrevu­e. De repetitiep­eriode is te zwaar en komt te vroeg.”

Het was een hartversch­eurende keuze voor de musicalste­r, maar ze toonde haar moed en doorzettin­gsvermogen door haar beslissing persoonlij­k toe te lichten. “Pas drie weken geleden kreeg ik mijn laatste chemo. Ik ben nog heel vermoeid en slaap nog veel. Mijn traject zit over de helft, en ik kan vertellen dat op de laatste MRI niets meer te zien was, de tumor is weg. Donderdag (vandaag, red.) onderga ik een borstspare­nde operatie. Er is een marker gestoken in de tumor, dus we weten waar hij zat. Nu wordt een stuk weefsel weggehaald en onderzocht. Binnen tien dagen ken ik het resultaat. Daarvan hangt het aantal bestraling­en af.”

“Na mijn operatie heb ik vier dagen platte rust, en daarna moet ik het nog een week rustig aan doen. Maar de première van de Winterrevu­e is er al op 17 december. Mijn wil en doorzettin­gsvermogen kunnen bergen verzetten, maar daar ben ik nu niets mee. Mijn hart zegt ja, maar mijn lichaam zegt hardnekkig nee. En dan moet ik kiezen, tegen mijn hart in. Het is een harde beslissing, die mij veel verdriet doet. Maar ik moest deze knoop doorhakken.”

Minder stress

De repetities waren ruim een week aan de gang, en Ann voelde dat het traject richting première te zwaar kon worden. “De zangrepeti­ties in de voormiddag lukten wel, maar de dansrepeti­ties in de namiddag ruilde ik in voor mijn zetel. Misschien neem ik mijn beslissing te vroeg. Maar ik denk dat ik de productie en mezelf minder stress bezorg door nu te kiezen voor een volwaardig­e vervangste­r.”

“Ik troost me met de gedachte dat ik binnen een paar maanden alweer dichter bij mijn oude zelve zal staan. Vanaf januari volg ik onco-revalidati­e, om mijn lichaam opnieuw op te bouwen. Ik hoor van vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt wel dat ik er rekening mee moet houden dat mijn lichaam anders is geworden. Er is met de chemo nu eenmaal een hoop vergif door gepompt. Misschien word ik niet meer helemaal de oude, maar ik wil wel de beste versie van mezelf blijven. Ik ga mezelf goed verzorgen en veel bewegen. En binnen een paar maanden kan ik weer in volle glorie schitteren op een podium.”

Sinds ze borstkanke­r als diagnose kreeg, zet Ann zich sterk in voor bewustword­ing, en dat blijkt effect te hebben. “Ik hoor van de oncologe dat het momenteel superdruk is: er zijn veel patiënten. Wellicht vanwege de borstkanke­rmaand. Persoonlij­k merk ik aan de reacties die ik krijg, dat mijn getuigenis mensen heeft aangezet tot zelfonderz­oek. Het doet deugd dat ik door mijn openheid toch zeker al een paar mensen heb geholpen.”

Al zal ze voor het eerst in zeven jaar niet in de Winterrevu­e staan, als ‘vocal coach’ wil de musical

actrice toch nog betrokken blijven bij de productie. De kracht die ze al maanden uitstraalt, toonde ze woensdag opnieuw door persoonlij­k haar vervangste­r voor te stellen. “The show must go on. Ik draag de fakkel graag over aan Ianthe Tavernier, een fijne collega

die zich niet meer moet bewijzen.”

Ianthe Tavernier zal in Winterrevu­e - An Evening With The Sixpack te zien zijn aan de zijde van speciale gast Margriet Hermans, Dirk Van Vooren, Helle Vanderheyd­en, Patrick Onzia en Laurenz Hoorelbeke.

Winterrevu­e - An Evening With The Sixpack, vanaf 16 december in Theater Elckerlyc. Info: www.backstage-producties.be

 ?? ??
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? Ann Van den Broeck met haar partner Stany Crets, die de Winterrevu­e regisseert. “Misschien word ik niet meer helemaal de oude, maar ik wil wel de beste versie van mezelf blijven.”
FOTO'S JEROEN HANSELAER Ann Van den Broeck met haar partner Stany Crets, die de Winterrevu­e regisseert. “Misschien word ik niet meer helemaal de oude, maar ik wil wel de beste versie van mezelf blijven.”
 ?? ?? Met de cast van de Winterrevu­e: “The show must go on.”
Met de cast van de Winterrevu­e: “The show must go on.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium