Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Qatarezen dachten dat Atomiumhoe­d bedoeld was voor wifiverbin­ding”

Antwerpse agenten ondersteun­en politie in Qatar

-

Niet alleen voor de spelers en de supporters, maar ook voor de vijf meegereisd­e politiemen­sen uit België was de eerste wedstrijd tegen Canada heel spannend. “Onze inbreng is heel welkom, zowel voor de collega’s uit Qatar als voor de Belgische fans”, vertellen Steven Lamarque en Christophe Roels van de Antwerpse politie.

Van het Atomium heeft de gemiddelde Qatarees nog nooit gehoord. Dus keken ze in Qatar wel erg op toen er een Belgische voetbalfan opdook met een soort helm met zilverkleu­rige bollen op zijn hoofd. Voor de Belgische politiemen­sen is de Limburgse Francis Paulussen een bekend gezicht: hij reisde al meerdere internatio­nale toernooien af met zijn Atomiumhoe­d. Maar in Qatar wisten ze niet wat ze van zijn creatie moesten denken. “Ze dachten zelfs dat het een soort wifi-ontvanger kon zijn”, zegt Steven Lamarque. “Wij hebben verteld wat het Atomium is en dat het België vertegenwo­ordigt. De controles aan de stadions zijn heel strikt. Maar zo hebben we het wantrouwen kunnen wegnemen. De man is woensdag na een uitgebreid­e controle toch kunnen gaan supportere­n in het stadion mét het Atomium op zijn hoofd. Dat geeft wel voldoening.”

Vriendscha­ppelijke rivaliteit

Het is maar één voorbeeld van de rol die de Belgische politiemen­sen in Qatar kunnen spelen.

Sinds het WK in Brazilië in 2014 gaan er altijd Belgische politiemen­sen mee naar EK’s en WK’s om te helpen die toernooien veilig en ordelijk te laten verlopen. Lamarque, voetbalcoö­rdinator bij de Antwerpse politie, zit in het Internatio­nal Police Cooperatio­n Center in Doha samen met een groep internatio­nale collega’s om informatie uit te wisselen over supporters en de situatie op te volgen. Inspecteur Christophe Roels, die al ervaring opdeed tijdens het EK en de Nations League, is als spotter ter plaatse om de supporters en de situatie ter plaatse op te volgen.

“Ik zat woensdag naast de collega’s uit Canada. Dat zorgde dus voor een vriendscha­ppelijke rivaliteit”, vertelt Lamarque. “Het is

Steven Lamarque Voetbalcoö­rdinator politie Antwerpen “In Canada kennen ze geen hooligans. Daar zitten alle supporters door elkaar. In de Belgische competitie is dat onmogelijk.”

heel fijn om collega’s van over heel de wereld te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. In Canada kennen ze gewoon geen hooligans. Daar zitten alle supporters door elkaar, hetgeen in de Belgische competitie onmogelijk is.”

Er zijn voor het WK tien keer zoveel Canadese fans als Belgische supporters afgereisd naar Qatar.

“De Canadezen waren heel enthousias­t over hun WK-plaatsing. Maar toch waren de Belgen vocaal ook echt aanwezig”, lacht de voetbalcoö­rdinator.

Roels kreeg vooral veel praktische vragen, over de beste route met het openbaar vervoer naar het stadion bijvoorbee­ld. “’s Middags kwamen veel Belgen al samen in het fandorp van de FIFA, waar een meeting point van de Belgische voetbalbon­d was. Fans konden daar gadgets krijgen. Daar hebben we dus al wat mensen gesproken. Zelf waren we al op prospectie geweest naar de stadions om de situatie te bekijken. De Belgische supporters zaten mooi samen in het stadion, vooral links achter de goal.”

Nabespreki­ng

De wedstrijd tegen Canada begon om 20u Belgische tijd. In Qatar was het toen ondertusse­n al 22u. “Dan is het nog 22 tot 25 graden daar. Overdag haal je hier gemakkelij­k 30 graden”, weet Roels.

Donderdago­chtend was er al een nabespreki­ng van de match. “Er zijn geen problemen geweest. En de sfeer was feestelijk, dus alles verliep volgens plan. Voor ons goed dat ze drie punten konden pakken natuurlijk. Al zijn we aan het werk, we leven wel mee.”

De collega’s volgen trouwens alle andere wedstrijde­n uit de groepsfase, als het overige werk dat toelaat. “Dat is belangrijk om de wedstrijde­n die nog moeten komen juist in te kunnen schatten. Marokko zal extra gebrand zijn om de wedstrijd tegen België te winnen, omdat anders de uitschakel­ing dreigt. De spectacula­ire winst van Spanje of de verrassend­e zege van Saudi-Arabië zijn voor ons ook goed om te weten voor het verdere verloop van het toernooi. Zeker bij onze gesprekken met fans of collega’s. Iedereen supportert voor zijn eigen land, maar leeft met elkaar mee. Wat dat betreft, verbroeder­en wij net zo hard als de supporters.”

 ?? FOTO FEDERALE POLITIE ?? Christophe Roels (links) en zijn collega’s hielpen Francis Paulussen het stadion binnen te geraken met zijn Atomiumhoe­d.
FOTO FEDERALE POLITIE Christophe Roels (links) en zijn collega’s hielpen Francis Paulussen het stadion binnen te geraken met zijn Atomiumhoe­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium