Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scholen blokkeren Sporza

Veel studenten kijken stiekem voetbal tijdens de les

- (tlb, jvde)

Het WK in Qatar, dat betekent dezer dagen al vanaf ’s ochtends voetbal op tv. Dat is ook de schoolgaan­de jeugd niet ontgaan. Talloze scholen kampen met studenten die niet meer naar de leerkracht luisteren. Maar leerlingen zitten stiekem matchen te streamen op hun smartphone, laptop of iPad van school. “Wij hebben zes streamings­ites geblokkeer­d”, zegt Bart Schijns van het Biotechnic­um.

Het dataverkee­r op het wifinetwer­k bleek plots verdubbeld. Sindsdien heeft Pieter Vyncke, directeur van het Bernardusc­ollege in Oudenaarde, moeten ingrijpen. “Ik heb de ICT-dienst de website van Sporza laten blokkeren”, zegt hij.

Want dat verhoogde dataverkee­r bleek uitsluiten­d daar aan te wijten: de leerlingen zaten tijdens de les massaal naar matchen te kijken op het WK voetbal in Qatar. Tal van scholen kampen met dat probleem, zo blijkt. De omstandigh­eden voor stiekeme WK-kijkers zijn dan ook “ideaal”: er worden wedstrijde­n gespeeld tijdens de schooluren. Zowat alle leerlingen hebben tegenwoord­ig ook een smartphone, en sinds de zogenaamde ‘digisprong’ hebben ze ook bijna allemaal een laptop of iPad van de school. Waarom zou je naar een saaie les biologie luisteren als je weet dat op hetzelfde moment Japan een historisch­e WKzege aan het boeken is tegen Duitsland?

“Het is moeilijk”, zegt directeur Vyncke. “Je hebt al die laptops en gsm’s, maar veel leerlingen hebben ook zo’n smartwatch aan hun pols waar ze de scores de hele tijd op doorkrijge­n. Maar het onderbreek­t telkens je les als er rumoer of oponthoud is als er gescoord wordt.”

Ook in het Biotechnic­um in Bocholt hebben ze Sporza geblokkeer­d, samen met nog vijf andere streamings­ites. “Het is pas het tweede schooljaar dat alle leerlingen hier een Chromebook hebben”, zegt de directeur, Bart Schijns. “Dus het is voor het eerst dat we hiermee geconfront­eerd worden.”

Beperkinge­n omzeilen

Ondanks de pogingen om sites te blokkeren, zijn leerlingen wel vernuftig genoeg om die beperkinge­n te omzeilen, zegt Vyncke. “Daarom nemen onze leerkracht­en nu de smartphone af voor de rest van de dag als een leerling naar wedstrijde­n zit te kijken. En kijkt een leerling via de computer, dan moet die laptop dicht voor de rest van het lesuur.”

Populair maken de directeurs zich er niet mee. “Maar we zitten dicht bij de examens”, zegt

Vyncke. “We willen dat ze met de leerstof bezig zijn.” In het VTI in Deinze is kijken tijdens de lesuren ook niet toegestaan.“We kunnen dat monitoren vanuit onze ICT-dienst”, zegt directeur Sam Heyerick. “Leerlingen zijn ook heel inventief in manieren zoeken om toch te kunnen kijken. Ik heb hier net de vraag doorgekreg­en om voor de les Engels naar de matchen te kijken met Engelstali­ge commentaar. Goed gevonden, moet ik toegeven.”

In het Bernardusc­ollege gaan ze de leerlingen wel tegemoetko­men. “De komende dagen zullen ze de tweede helft van de matchen die om 11u beginnen, binnen mogen bekijken tijdens de middagpauz­e”, zegt Pieter Vyncke. “We willen niet enkel verbieden. Maar de context moet duidelijk zijn: niet tijdens de les.”

Pieter Vyncke Sint-Bernardusc­ollege Oudenaarde “De context moet duidelijk zijn: niet tijdens de les.”

 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ?? ??
 ?? FOTO PETER MALAISE ??
FOTO PETER MALAISE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium