Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eigenzinni­g protest tegen Black Friday

-

Je krijgt vandaag monsterkor­tingen bij grote winkelkete­ns en veel winkels bieden die promoties zelfs al de hele week aan, want vandaag vrijdag 25 november is Black Friday. Unizo, de organisati­e van zelfstandi­ge ondernemer­s, is heel kritisch voor het kortingenf­eest. “Het concept van deze kortingend­ag klopt hier gewoon niet”, zegt Gerrit Budts, woordvoerd­er van Unizo. “Black Friday komt overgewaai­d uit de Verenigde Staten. Daar is het de dag na Thanksgivi­ng, waar er een overstock is die na de feestdag weg moet. Maar in België vieren we geen Thanksgivi­ng. De hele kortingena­ctie die hier nu in België ook aan de gang is, is geen voorbeeld van duurzaam ondernemen. Een eerlijk product verdient een eerlijke prijs, zeker in de huidige economisch­e toestand.” Dat niet alle ondernemer­s zich onder druk laten zetten om blindeling­s mee te doen met de hype, bewijzen Cheryl Krekels van Xandres en Miguel Uytterhaeg­en van Four Roses. Zij pakken Black Friday op een eigenzinni­ge manier aan.

Winkelkete­n Xandres, die dameskledi­ng maakt en verkoopt, sluit op Black Friday de deuren en verkoopt die dag ook niets via de webshop. “Black Friday is een stimulans voor overconsum­ptie. Daar staan we niet achter”, zegt marketingm­anager Cheryl Krekels.

Xandres heeft vijftien eigen winkels, waaronder een winkel in de Huidevette­rstraat in Antwerpen. “We gaan die winkels en onze webshop nu vrijdag sluiten”, zegt Cheryl Krekels. “In de plaats daarvan gaan we vrijdag met alle medewerker­s gratis kapotte kledij herstellen die door klanten zijn binnengebr­acht. We gaan bijvoorbee­ld knopen weer aannaaien of een kapotte rits of voering herstellen. Dat doen we trouwens het hele jaar door gratis, omdat het de levensduur van kleding verlengt.”

“Met de sluiting van onze winkels protestere­n we tegen Black Friday, omdat de massale kortingen een stimulans zijn voor overconsum­ptie”, zegt Cheryl Krekels. “Daar staan we niet achter. Het is niet logisch dat een kledingstu­k op donderdag pakweg 100 euro kost, op

Miguel Uytterhaeg­en doet zijn dameskledi­ngwinkelke­ten Four Roses op Black Friday wel open. Maar de 10% korting die hij in de winkels en op zijn webshop geeft, gaat naar een goed doel.

Four Roses heeft eigen winkels in Aalst, Gent en op de Steenhouwe­rsvest in Antwerpen. “Black Friday is eigenlijk te zot voor woorden”, zegt zaakvoerde­r Miguel Uytterhaeg­en. “Het wekt de indruk dat superkorti­ngen oké zijn. En dat is natuurlijk niet zo. Black Friday is het begin van een lange reeks kortingen. Vanaf midden december geven veel winkels al korting bij koppelverk­oop. En in januari zijn het solden. Het houdt maar niet op. Dit is geen duurzame manier van consumevri­jdag 50 euro en op zaterdag weer 100 euro. We willen dat klanten erover nadenken of ze de kleding die ze kopen, ook echt nodig hebben. Het is beter om minder te kopen, maar beter te kopen. Ga voor kwalitatie­ve kleding die langer meegaat.”

Vroeger wel deelgenome­n

In de voorbije jaren heeft Xandres wel deelgenome­n aan Black Friday. “Maar eigenlijk leverde die dag ons financieel niets op”, zegt Cheryl Krekels. “In de week voor Black Friday hadden we een dip in de verkoop, omdat klanten op de kortingen aan het wachten waren. Op de dag zelf was er een piek en in de week daarna was er weer een dip. Dat brengt niets op. We willen dat onze klanten zich bewust zijn van hun consumptie­gedrag. Als je vrijdag naar onze webshop surft, zal je niets kunnen kopen, maar krijg je wel een pagina te zien met tips over manieren waarop je zelf je kleding kan herstellen, of op welke manier je kledingstu­kken kan dragen zonder dat je ze te vaak moet wassen.” CHRISTOF WILLOCX

ren. Mensen zouden zich al kunnen beginnen af te vragen of ze niet te veel voor hun kledij betalen op de dagen dat er geen korting is. Dat is natuurlijk niet zo. We vragen eerlijke prijzen, maar op den duur zijn die kortingen gewoon de norm geworden.” Miguel doet zijn winkels vrijdag wel open en geeft 10% korting op alles wat hij die dag verkoopt. “Het bedrag van de korting geef ik weg aan een actiegroep die lege brooddozen op school wil tegengaan”, zegt Miguel. “Vorig jaar hebben we de opbrengst van de kortingen weggeschon­ken aan het kinderarmo­edefonds. Dat was toen ongeveer 1.200 euro. We hopen met ons initiatief het goede voorbeeld te geven voor andere handelaars.”

Cheryl Krekels

“Wij willen dat klanten nadenken of ze de kleding echt nodig hebben”

Miguel Uytterhaeg­en

“Ik schenk de korting van vandaag aan goed doel”

 ?? ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO JORIS HERREGODS FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium