Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We gaan veel jongeren kwijtspele­n”

Jeugdwerke­rs ongerust over aangekondi­gde besparinge­n in hun sector

-

“Mensen beseffen niet hoe groot het maatschapp­elijk belang van een jeugdwerke­r is.” Dat zegt de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad Amir Bachrouri als reactie op de besparinge­n in het profession­eel jeugdwerk in de stad Antwerpen. “Ik vrees dat we met minder jeugdwerke­rs veel jongeren gaan kwijtspele­n”, getuigt een Antwerpse jeugdwerke­r.

Na de besparinge­n in de cultuursec­tor, is het nu de beurt aan de jeugdsecto­r. Schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) zal de subsidies aan het profession­eel jeugdwerk met slechts 2% indexeren. Door de stijgende personeels­en energiekos­ten dekt dat niet langer de werkingsko­sten van de jeugdorgan­isaties. Volgens een rapport van de Antwerpse jeugdwerki­ngen zouden tegen 2024 zo’n 23 jeugdwerke­rs moeten ontslagen worden. Dat is bijna 15% van het totale aantal mensen (157) dat bezig is met profession­eel jeugdwerk in de stad.

Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, was jarenlang vrijwillig­er voor Den Eglantier en later bij J100, een samenwerki­ng tussen organisati­es als Kras, Chiro, scouts, Formaat, StampMedia en JES. In de herfstvaka­ntie ging hij nog naar Marokko met Safe Space, een Antwerpse jeugdwerko­rganisatie. “Ik ben een kind van het jeugdwerk”, zegt hij.

Voelspriet­en

Bachrouri wijst op de grote maatschapp­elijke rol van de jeugdwerke­rs. “Ze zorgen niet alleen dat jongeren in hun vrije tijd een uitlaatkle­p hebben, ze zijn ook de voelspriet­en in de wijken. En vaak zijn het vertrouwen­spersonen voor de jongeren.

De vraag naar jeugdwerk wordt groter, maar door de financiële crisis moet er bespaard worden. Sommige organisati­es zijn daardoor genoodzaak­t om te snoeien in hun aanbod. Kinderen en jongeren zullen daar de dupe van worden.”

“Zelf leerde ik het jeugdwerk kennen tijdens het WK voetbal in 2014. Ik was toen 11 jaar oud. Een nieuwe wereld ging open voor mij. Ik leerde organisati­es als StampMedia kennen, vele vertrouwen­spersonen en vooral de kracht van engagement.”

“Dag in, dag uit staan jeugdwerke­rs paraat om jongeren te helpen. Weg van de camera’s en in stilte. Voor hen staan jongeren centraal. Zonder hen zou ik zelf niet staan waar ik nu sta. De coronacris­is heeft al zwaar gewogen, en nu komen die besparinge­n daar nog bij. Ze hebben vechtlust, maar soms is het een gevecht tegen de bierkaai.”

Ook bij de Antwerpse jeugdwerke­rs zelf komt het nieuws hard aan. De meesten wensen niet te reageren. Wie wel wil getuigen doet dat anoniem, om de eigen organisati­e niet in de problemen te brengen.

“Met de subsidies die onze organisati­e krijgt, kunnen we niet anders dan mensen ontslaan als we financieel gezond willen blijven”, zegt een jeugdwerke­r. “Ik vrees dat we met minder jeugdwerke­rs veel jongeren gaan kwijtspele­n. Als ze ons niet meer vinden, dan gaan ze naar plekken waar we ze juist niet willen hebben. In deze crisis hebben jongeren ons juist nodig. Het doet pijn dat we dan niets voor hen kunnen betekenen. Ik vind het ook spijtig dat er niet op voorhand naar ons is geluisterd. Dat er niet werd gevraagd hoe we deze financiële uitdaginge­n samen zouden kunnen oplossen.”

Actie aan stadhuis

Het Sociaal Werk Actie Netwerk (Swan), Hart Boven Hard, Trop Is te Veel, For Future en de vakbonden ACV Puls en BBTK voeren volgende week maandag actie aan het stadhuis. Ze verzetten zich onder meer tegen de besparinge­n in het jeugdwerk. “Verschille­nde organisati­es moeten werknemers ontslaan, omdat de werkingsmi­ddelen de inflatie niet volgen”, zegt Tom Van Hout, vakbondsse­cretaris bij ACV Puls. “Zo krijg je minder mensen, die net méér moeten doen. Want de doelgroep van sociale en jeugdorgan­isaties krijgt het nu steeds moeilijker.” ALEXANDRO YARAMIS

JAN STASSIJNS

SACHA VAN WIELE

 ?? FOTO CHRISTOPHE DE MUYNCK ?? Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad: “Jeugdwerke­rs zijn de voelspriet­en in de wijken en vaak ook vertrouwen­spersonen van de jongeren.”
FOTO CHRISTOPHE DE MUYNCK Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad: “Jeugdwerke­rs zijn de voelspriet­en in de wijken en vaak ook vertrouwen­spersonen van de jongeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium