Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom niet gewoon tegen 11u naar het Paleis?”

Hajo Beeckman klaagt files door staatsbezo­eken aan

-

Een helse ochtendspi­ts was het gistermorg­en in en rond Brussel. Dat had veel te maken met het bezoek van de Zwitserse bondspresi­dent Ignazio Cassis aan het Koninklijk Paleis. Journalist en verkeersex­pert Hajo Beeckman is er niet over te spreken.

Het Zwitserse staatshoof­d is al sinds woensdag in ons land, maar gisteren pas vond de plechtige ontvangst plaats. Aangezien er bij zo’n staatsbezo­ek strikte veiligheid­sprotocoll­en gevolgd worden, werden ’s ochtends enkele straten rond het Paleis afgesloten voor verkeer. De politie had op voorhand gewaarschu­wd voor verkeershi­nder, maar die bleek erger dan verwacht. Rond 8.30u werden files gemeld van anderhalf uur.

“Het is toch niet omdat een staatshoof­d van Zwitserlan­d naar de koning gaat, dat daarvoor de stad een hele dag moet platliggen”, klaagt Hajo Beeckman aan. “Waarom kan die man niet gewoon tegen 11u naar het Paleis gaan om thee te gaan drinken? Ik vind dit een totaal gebrek aan respect voor de eigen bevolking.”

“Er is ook amper op voorhand gewaarschu­wd. Als Joe Biden langskomt, weet iedereen dat weken op voorhand en kunnen mensen zich voorbereid­en. Nu was er alleen een tweet van de politie dat er vanaf 4.30u ’s ochtends enkele straten afgesloten zouden worden”, aldus Beeckman.

Bij de FOD Buitenland­se Zaken valt te horen dat het onmogelijk is om te vermijden dat zo’n bezoek impact heeft op de verkeersst­room. “We kijken in de voorbereid­ing wel steeds hoe we dat zo veel mogelijk kunnen beperken. Er zijn veel belangen die moeten worden afgewogen, maar ook voor de staatshoof­den is het natuurlijk een soort werkdag”, verklaart woordvoerd­er Wouter Poels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium