Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We worden elke dag gedwongen de mensenrech­ten te schenden”

Gevangenis­directeurs eisen dringende aanpak van overbevolk­ing

-

Meer dan 70 van de 80 Vlaamse gevangenis­directeurs hebben een brandbrief onderteken­d over de “onhoudbare toestand” in de gevangenis­sen, gericht aan justitiemi­nister Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld). De overbevolk­ing moet volgens hen dringend aangepakt worden, omdat op deze manier de mensenrech­ten in het gedrang komen.

“Wij zijn plichtsget­rouwe ambtenaren, en daarom hebben we lang gezwegen. Maar de leefomstan­digheden in de gevangenis­sen zijn niet aanvaardba­ar. We kunnen niet langer accepteren dat we dag na dag gedwongen worden de mensenrech­ten te schenden.” Hans Claus, directeur van de gevangenis van Oudenaarde, is een van de initiatief­nemers voor de brief. Maar het kostte niet veel moeite om steun te vinden. Op korte tijd hebben al bijna 75 van de zowat 80 Nederlands­talige gevangenis­directeurs zich achter de brief geschaard. Volgens Claus hoeft dat niet te verbazen, want ze worden allemaal met dezelfde realiteit geconfront­eerd. Door de overbevolk­ing zijn er meer incidenten, meer spanningen, wachtlijst­en voor broodnodig­e psychologi­sche hulp, wachtlijst­en voor alles eigenlijk. De directeurs sluiten zich aan bij de vakbonden die wekelijks stakingen organisere­n om de toestand aan te klagen.

Voorhechte­nis beperken

De cijfers spreken ook voor zich. Het aantal gedetineer­den is in België hoger dan 11.300. Dat terwijl de vorige minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), na een lang conflict met de vakbonden nog had afgesproke­n dat het aantal onder de 10.000 moest. Er wordt capaciteit bijgebouwd in Haren en Dendermond­e, maar dat lost volgens de directeurs het probleem niet op.

De directeurs eisen vooral een wettelijke beperking van de voorhechte­nis. “Zowat 40% van de gevangenis­populatie is niet veroordeel­d, maar wacht op zijn proces. Dat is onaanvaard­baar veel, in vergelijkb­aar met de cijfers elders in Europa”, zegt Claus. “Er worden mensen soms een half jaar opgesloten op verdenking van een sjakossend­iefstal, waar ze nadien een korte straf voor krijgen van de rechter.”

Ze richten zich tot Van Quickenbor­ne voor hulp, al benadrukke­n ze dat ze hem geen verwijten maken. “Hij probeert, en belooft licht aan het einde van de tunnel. Maar wij zien de tunnel steeds langer worden.”

Op het kabinet van Van Quickenbor­ne tonen ze opvallend veel begrip. “De toestand is inderdaad schrijnend”, zegt woordvoerd­er Edward Landtsheer­e. “Er is extra capaciteit gecreëerd door nieuwe gevangenis­sen te bouwen en oude open te houden. Nu is het zaak voldoende personeel aan te werven. Maar we gaan sowieso samenzitte­n met het openbaar ministerie om deze brief te bespreken en oplossinge­n te zoeken.”

STEVEN DE BOCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium