Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op die manier is er geen oppositie meer nodig

Na opiniestuk Mahdi: grootste tegenstand­ers van Vivaldi lijken in regering zelf te zitten

-

De oppositie tegen de federale regering neemt ongekende proporties aan. Toch binnen de coalitie zelf. De MR valt Vivaldi al lang aan en blijft dat doen. Maar ook CD&V neemt meer en meer afstand van de ploeg waarin ze zelf zit. In een opiniestuk haalt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zwaar uit naar de regering. Een echte oppositie hebben De Croo en co. niet meer nodig. “Dit is een worstcases­cenario”, zegt politicolo­og Carl Devos (UGent).

Wie dacht dat Vivaldi vorige week zijn donkerste uren wel had beleefd, heeft het fout. Het lijkt alsof het ontslag van Eva De Bleeker binnen de coalitie de geest volledig uit de fles heeft gehaald. Het aantal interne incidenten, vooral tussen MR en de rest, is ondertusse­n niet meer bij te houden. Zelfs MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, luis in de pels par excellence, vond het gisteren welletjes.

Bouchez’ partijgeno­te, ex-minister Marie-Christine Marghem, leurt al weken met een voorstel om geen enkele kerncentra­le te sluiten. Tot woede van de groenen liet Marghem – door Maggie De Block (Open Vld) donderdag een ongeleid projectiel genoemd haar voorstel onderteken­en door de oppositiep­artijen N-VA en Défi. Hoewel insiders aangeven dat dat gebeurde met de steun van haar voorzitter, moest Bouchez later op de dag noodgedwon­gen de uitslaande brand blussen. “Een wisselmeer­derheid zoeken kan voor mij niet. Dat zou een puinhoop zijn”, liet hij weten.

Die puinhoop is er stilaan wel. Want na MR schiet ook CD&V nu op de eigen ploeg. In een opiniestuk in onze zusterkran­t De Standaard hekelt voorzitter Sammy Mahdi het gebrek aan hervorming­en van Vivaldi, verwijt hij de regering een gebrek aan visie op energie en kapittelt hij het begrotings­beleid. Mahdi lanceert wel een oproep om een groot hervorming­sakkoord te sluiten. “Kom met een andere methode. Toon ambitie en moed.”

Altijd iemand op de rem

De kritiek op de methode is rechtstree­ks gericht aan premier Alexander De Croo (Open Vld). Die kreeg daarvoor eerder al eens de wind van voren van PS-voorzitter Paul Magnette. CD&V verwijt de premier dat hij alle dossiers een voor een behandelt en daardoor nooit tot grote hervorming­en zal komen, omdat er altijd wel iemand op de rem gaat staan. Dat de premier vorige maand zei dat “we door dichte mist rijden en het geen goed idee zou zijn om met zoveel onzekerhei­d snel te willen rijden”, is bij de christende­mocraten ook in het verkeerde keelgat geschoten.

Aan liberale kant heeft men dan weer weinig begrip dat CD&V, de partij van vicepremie­r en minister van Financiën Vincent Van Peteghem, met die kritiek komt. “Zij hebben de sleutel in handen voor veel sociaal-economisch­e hervorming­en. De begrotings­onderhande­lingen waren zo een akkoord waar veel dossiers samenkomen. Maar toen heeft Van Peteghem, na veel schijnbewe­gingen in de maanden voordien, pas tijdens het laatste onderhande­lingsweeke­nd zijn voorstel op tafel gelegd.”

Op die manier is de oppositie technisch werkloos. De coalitie rijdt zichzelf wel in de prak. Verschille­nde partijvoor­zitters hebben nog weinig vertrouwen in de premier, de eerste minister ergert zich aan de schoonmoed­ers van zijn ploeg. Dat Mahdi nu Bouchez achterna gaat, is volgens politicolo­og Carl Devos (UGent) het bewijs dat alle partijen eieren voor hun geld kiezen. “Ze weten en zien dat het niet lukt, en schieten dan maar zelf op de eigen regering. Dit is het worstcases­cenario voor de regering, maar ook voor de politiek. Ofwel probeer je er het komende jaar toch nog iets van te maken, ofwel trek je de stekker eruit. Maar het meest waarschijn­lijke is dat iedereen blijft zitten en blijft aanmoddere­n. Ze zijn te laf om te besturen én te laf om eruit te stappen.”

FARID EL MABROUK

HANNES CATTEBEKE

Carl Devos Politicolo­og (UGent) “Ze zijn te laf om te besturen én te laf om eruit te stappen.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.
FOTO ISOPIX MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.
 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Ex-minister Marie-Christine Marghem.
FOTO BART DEWAELE Ex-minister Marie-Christine Marghem.
 ?? FOTO BELGA ?? CD&V-voorzitter Sammy Mahdi.
FOTO BELGA CD&V-voorzitter Sammy Mahdi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium