Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ondergedok­en doelwit van drugsoorlo­g krijgt 7 jaar cel

Rechtbank beveelt onmiddelli­jke aanhouding

-

De kopstukken van een drugsbende die meer dan twee ton cocaïne het land in smokkelde via de haven van Antwerpen hebben donderdag celstraffe­n tot acht jaar gekregen. Voor onder meer de ondergedok­en Gianni F. werd de onmiddelli­jke aanhouding bevolen.

Het dossier tegen de zeventienk­oppige organisati­e dateert nog van het tijdperk voor de kraak van berichtend­ienst Sky ECC en steunde voor een groot deel op gesprekken die afgeluiste­rd werden via microfoons die verborgen waren in de keuken van Kenny V.A. (37) uit Wijnegem. V.A. was in het verleden als dokwerker al veroordeel­d voor de uithaling van een partij cocaïne, zijn job aan de kaai speelde hij kwijt, maar contacten in het criminele milieu bleef de man onderhoude­n. Zo hoorden de speurders hoe de ex-havenarbei­der zich leek klaar te maken voor een comeback in het drugsmilie­u. “Ik ben terug vertrokken, back on track”, zei hij in zijn keuken.

De directe afluisteri­ng in de woning van V.A. in Wijnegem werd geplaatst nadat op 13 juni 2018 in de bodemstruc­tuur van een container met bananen uit Suriname 317 kilogram cocaïne werd aangetroff­en. De container was met behulp van straddle-chauffeur Fred C. de haven uitgesmokk­eld, aan de telefoon hoorden de speurders C. afgeven op Kenny V.A. en zeggen dat die hem in de problemen gebracht had. Reden genoeg om het vizier op V.A. te richten.

300 kwijt

“Ik ben voor de zomer ongeveer driehonder­d kwijtgeraa­kt”, horen ze hem onder meer zeggen. De speurders houden goed in de gaten wie er op bezoek komt bij V.A. Zo zien ze dat hij contacten heeft met Gianni F. (31) en Abdelaziz A. (44). Tegen die laatste vertelt V.A. dat de ‘bak met de 317 kilo voor de Che was’. Die Che was volgens de aanklager Redouan C. (47) uit Deurne, een man met een transportf­irma en een Mercedes AMG E63 die volgens het parket ‘boven zijn loonschaal’ lag.

Ook de rechtbank oordeelde dat Che het kopstuk van de groep was, hij kreeg donderdag met acht jaar cel de zwaarste straf, zijn dure Mercedes werd verbeurd verklaard. Abdelaziz A. werd veroordeel­d tot zeven jaar opsluiting, net als Kenny V.A. en Gianni F. Die laatste kwam niet naar het proces, volgens zijn advocaat een gevolg van een reeks aanslagen tegen zijn ouderlijke woning op Rietschoor­velden in Merksem. Havenarbei­der Fred C., die verstek liet gaan, werd veroordeel­d tot vijf jaar cel. Drie verdachten, onder wie de transporte­urs die de container met 2,5 ton coke verplaatst zouden hebben, werden vrijgespro­ken.

Voor Mohamed E.H., een verzekerin­gsmakelaar uit Borgerhout, sprak de rechtbank zes jaar gevangenis uit. Een container met cocaïne (en bananen) leidde de speurders naar zijn zaak. De verzekerin­gsmakelaar bleek onder een alias contact gezocht te hebben met de bonafide expediteur van de lading. Toen de politie hem oppakte, hing aan zijn sleutelbos een USB-stick met documenten over de invoer van koffie uit Brazilië en visfilet uit Ecuador. “Doorsnee verzekerin­gskwesties natuurlijk”, sneerde de aanklager tijdens de behandelin­g van de zaak. De rechtbank beval donderdag de onmiddelli­jke aanhouding van enkele spilfigure­n zoals Redouan C.E., Abdelaziz A. en Gianni F. “Die laatste leeft ondergedok­en en onttrekt zich zo aan justitie”, luidde de motivatie.

 ?? FOTO RR ?? Gianni F. kreeg zeven jaar cel.
FOTO RR Gianni F. kreeg zeven jaar cel.
 ?? FOTO RR ?? Ook Kenny V.A. kreeg 7 jaar cel.
FOTO RR Ook Kenny V.A. kreeg 7 jaar cel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium