Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Medewerkst­er havenbedri­jf gaf drugsbende adres van collega

Openbaar aanklager eist 40 maanden celstraf

- JORIS VAN DER AA

Het Openbaar Ministerie heeft 40 maanden celstraf geëist tegen Yeliz G., een voormalig logistiek medewerkst­er van een groot havenbedri­jf, wegens interne hacking en misbruik van vertrouwen.

Yeliz G. werkte voor Luyckx Internatio­nal, een bedrijf dat verbonden is aan Luik Natie. De jongedame was in dienst als logistiek medewerker. Yeliz G. kwam in 2021 op de radar bij de federale politie, nadat het criminele communicat­ienetwerk Sky ECC werd gekraakt. Yeliz G. bleek ook in het bezit te zijn van een Sky-toestel en gebruikte tijdens haar communicat­ie met criminelen de nickname Mendoza, zoals het hoofdperso­nage in Netflix-serie Queen of The South over de vrouwelijk­e drugsbaron Teresa Mendoza.

Yeliz G. maakte volgens het Openbaar Ministerie deel uit van een chatgroep, waarin informatie werd uitgewisse­ld met drugscrimi­neel Zakaria D. en Mohamed O. Volgens het Openbaar Ministerie maakte Yeliz G. misbruik van haar positie binnen het havenbedri­jf om informatie naar de criminelen door te sturen. Zo zou ze de drugssmokk­elaars hebben getipt over een ‘nieuwe klant’ die invoerde vanuit Ecuador. Volgens ‘Mendoza’ was dat een uitgelezen kans om een nieuwe drugslijn op te zetten. Ze speelde ook de gegevens van een collega, die planner was binnen het bedrijf, door aan de gangsters. Die waren van plan om de man met geweld aan te pakken, waardoor de politie zich genoodzaak­t voelde om tussen te komen.

Yeliz G.

beklaagde

“Ik wist niet wat ze met die info konden doen en hoe ze te werk gingen. Nu besef ik wel de ernst van wat ik gedaan heb.”

Niet uit liefde

‘Mendoza’ ontkende eerst halsstarri­g dat ze iets met drugsinvoe­r te maken had, tot de politie de hand kon leggen op het dagboek dat ze in de gevangenis bijhield. Volgens haar advocaat Mounir Souidi werd de vrouw zo onder druk gezet door de criminelen, dat ze niet durfde te weigeren. “Ze heeft er geen geld mee verdiend en ze handelde ook niet uit liefde”, aldus Souidi.

De vrouw zelf smeekte om een nieuwe kans. “Ik hoor niet thuis in de gevangenis. Geef me nog een kans om iets van mijn leven te maken. Ik wil echt benadrukke­n dat ik de ernst van de feiten eerst niet inzag. Ik wist niet wat ze met die info konden doen en hoe ze te werk gingen. Nu besef ik wel de ernst van wat ik gedaan heb en ik voel me heel erg schuldig dat ik het leven van een collega (de planner, red.) in gevaar heb gebracht”, vertelde Yeliz G. aan de rechtbank. Haar vroegere werkgever stelde zich burgerlijk­e partij en vraagt 4.000 euro schadeverg­oeding voor reputaties­chade en materiële kosten.

“Vergissing”

Het Openbaar Ministerie vorderde ook 4 jaar celstraf tegen Zakaria D., die een leidende rol zou hebben gehad. Hij werd door de politie geïdentifi­ceerd als de gebruiker ‘Redington’ of ‘Zwarte Trui’. “Een vergissing”, meende meester Len Augustyns. “Mijn cliënt is niet de gebruiker van het toestel dat aan hem wordt toegeschre­ven. Dat toestel bevond zich op een aantal plaatsen, waar mijn cliënt zich op dat moment niet bevond.”

Tegen Mohamed O. vorderde de procureur 40 maanden celstraf. Ook zijn raadsman, meester Koen Vaneecke, vroeg om zijn cliënt vrij te spreken omdat niet zou zijn aangetoond dat Mohamed O. de gebruiker was van de ‘pin’ die deelnam aan de groepschat. Vonnis op 22 december.

 ?? FOTO RR ?? Beklaagde Yeliz G.
FOTO RR Beklaagde Yeliz G.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium