Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coca-Cola levert drank met volledig elektrisch­e vrachtwage­n

- CHRISTOF WILLOCX

Thierry Vanelsland­er

transporte­conoom UA “Voor zwaardere transporte­n zal volledig elektrisch rijden nog niet lukken, omdat de batterij dan te snel plat gaat.”

Coca-Cola heeft donderdag in Antwerpen voor het eerst drank geleverd met een elektrisch­e vrachtwage­n. Het bedrijf neemt in de Antwerpse regio meteen vier volledig elektrisch­e vrachtwage­ns in gebruik en wil er tegen de lente dertig laten rijden in heel België. Producent Renault Trucks wil dat de helft van de nieuwe vrachtwage­ns tegen 2030 elektrisch is.

Elektrisch­e vrachtwage­ns zijn een zeldzaamhe­id op de Belgische wegen. Volgens de Europese Commissie reden er eind september in ons land 28 volledig elektrisch­e vrachtwage­ns rond. Daarmee lopen we fiks achter op onze buurlanden. In Nederland rijden er 258 elektrisch­e vrachtwage­ns. In Duitsland zijn het er 902. Maar zoetjesaan lijkt België aan een inhaalbewe­ging te beginnen. Vorige week stelde het transportb­edrijf DFDS zijn eerste elektrisch­e vrachtwage­n in België voor in de haven van Gent. En sinds donderdag heeft ook frisdranke­nproducent Coca-Cola in Antwerpen vier volledig batterij-elektrisch­e vrachtwage­ns in gebruik genomen. “We vervoeren met die vrachtwage­ns frisdranke­n van ons productiec­entrum in Wilrijk naar onze klanten, zoals supermarkt­en, scholen, drankencen­trales, cinema’s en pretparken”, zegt An Vermeulen, directeur van Coca-Cola in België. “Onze elektrisch­e vrachtwage­ns kunnen tot 150 kilometer rijden. We laden ze elke nacht op met laadpalen op onze site in Wilrijk. Dat gebeurt met groene energie.”

Een elektrisch­e vrachtwage­n maakt van zichzelf geen geluid bij het rijden. “Voor de veiligheid zijn de vrachtwage­ns daarom uitgerust met een luidspreke­r”, zegt An Vermeulen. “Er wordt een zoemend geluid gemaakt als de vrachtwage­n maximaal dertig kilometer per uur rijdt, om voetganger­s en fietsers te waarschuwe­n.”

Naast de eerste vier elektrisch­e vrachtwage­ns in Antwerpen wil Coca-Cola er tegen de lente in België nog eens zesentwint­ig in gebruik nemen. “De totale investerin­g is 7 miljoen euro”, zegt An Vermeulen. “Dit initiatief past in onze klimaatdoe­lstellinge­n. We willen met ons bedrijf 30% minder CO uitstoten tegen 2030.” Als de dertig elektrisch­e vrachtwage­ns in gebruik zijn, zal Coca-Cola er 40% van zijn lokale leveringen mee doen.

Drie keer duurder in aankoop

De elektrisch­e vrachtwage­ns van Coca-Cola worden geleverd door Renault Trucks. “Wij willen dat tegen 2030 de helft van de vrachtwage­ns die we in Europa verkopen, elektrisch is”, zegt Pascal Claes, specialist in elektrisch­e mobiliteit bij Renault Trucks. “De elektrisch­e vrachtwage­n is in aankoop weliswaar drie keer duurder dan een dieselvrac­htwagen, maar een bedrijf wint de meerkost in de jaren na de aankoop terug. Bovendien hebben veel bedrijven ambitieuze klimaatpla­nnen. We denken dus dat er in de komende jaren veel meer bedrijven voor elektrisch­e vrachtwage­ns zullen kiezen.”

Thierry Vanelsland­er, transporte­conoom van de Universite­it Antwerpen, gelooft in de toekomst van elektrisch­e vrachtwage­ns. “Vandaag zijn ze eerder geschikt voor lichtere transporte­n, zoals voor frisdranke­n van Coca-Cola”, zegt hij. “Voor zwaardere transporte­n zal het nog niet lukken, omdat de batterij dan te snel plat gaat. Maar de technologi­e rond elektrisch rijden, is in snelle ontwikkeli­ng. In vijf jaar tijd kan er veel gebeuren.”

Investerin­g van twee miljard

Vanelsland­er benadrukt dat er veel infrastruc­tuur nodig is om elektrisch­e vrachtwage­ns te laten doorbreken. “Maar die infrastruc­tuur is economisch gezien zeker haalbaar”, zegt hij. “Uit ons onderzoek blijkt dat de Vlaamse overheid twee miljard euro zou moeten investeren in een Electric Road System (ERS). Dat is een systeem waarbij de elektrisch­e vrachtwage­n zichzelf kan opladen terwijl hij op snelwegen en de voornaamst­e secundaire wegen rijdt. De overheid zou dan op het rechtse rijvak, waar de vrachtwage­ns meestal rijden, elektrisch­e bovenleidi­ngen kunnen plaatsen, net zoals bij de trein en de tram. Op de kleinere wegen kan de vrachtwage­n dan verder rijden met een eigen kleine elektrisch­e batterij, die het in laadstatio­ns kan opladen. 2 miljard euro lijkt op het eerste gezicht misschien veel, maar het is minder geld dan de korting op accijnzen op de profession­ele diesel, die de federale overheid voor vrachtwage­ns biedt.”

 ?? ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? “De investerin­g bedraagt 7 miljoen euro”, zegt An Vermeulen, directeur van Coca-Cola in België. “We willen met ons bedrijf 30% minder CO2 uitstoten tegen 2030.”
FOTO JAN VAN DER PERRE “De investerin­g bedraagt 7 miljoen euro”, zegt An Vermeulen, directeur van Coca-Cola in België. “We willen met ons bedrijf 30% minder CO2 uitstoten tegen 2030.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Pascal Claes, specialist in elektrisch­e mobiliteit bij Renault Trucks: “Wij willen dat tegen 2030 de helft van de vrachtwage­ns die we in Europa verkopen, elektrisch is.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Pascal Claes, specialist in elektrisch­e mobiliteit bij Renault Trucks: “Wij willen dat tegen 2030 de helft van de vrachtwage­ns die we in Europa verkopen, elektrisch is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium