Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Schepen, zo ken ik u niet”

Raadsleden bijzonder scherp voor Nabilla Ait Daoud (N-VA) over projectsub­sidies

- JAN STASSIJNS

De raadscommi­ssie van Antwerps schepen van Cultuur, Nabilla Ait Daoud (N-VA), stond met stip aangeduid in de agenda van het Antwerpse kunstenvel­d. Daar zou de schepen de besparinge­n, meer specifiek het schrappen van de projectsub­sidies, toelichten. Toch was het ex-schepen Claude Marinower (Open Vld) die verraste. “Er hangt een akelige geur aan dit dossier”, zegt hij. “De geur van arrogantie. De arrogantie van de macht.”

Ait Daoud start de raadscommi­ssie donderdaga­vond met een presentati­e. “Er is al veel inkt over gevloeid, dus ik hou het kort”, begint ze. “De projectsub­sidies waren nog aan niemand toegewezen. Dit raakt niemand in de kern van hun werking. Ik blijf zoeken naar een alternatie­f om in 2024 en 2025 onze jonge makers te ondersteun­en. Intussen reik ik de hand aan het Antwerps Kunstenove­rleg (AKO). Mijn deur staat open.”

In de presentati­e kwam ‘cultuur’ in één slide aan bod. En dat viel bijzonder slecht bij oppositiep­artijen Groen en PVDA. “Is dit het grote debat dat u heeft aangekondi­gd?”, vraagt Groengemee­nteraadsli­d Niel Staes. “Eén slide? Weerzinwek­kend.”

“Wat een farce”

Hij wordt bijgetrede­n door PVDA-gemeentera­adslid Mie Branders. ”Wat een farce”, zegt ze. “Dit is de commissie waar alles uitgeklaar­d zou worden, waar jongeren uit de kunstensec­tor eindelijk uitleg zouden krijgen. U zegt dat dit niemand in de kern van hun werking raakt? Hoe ver kan u in uw ivoren toren zitten?”

De tussenkoms­t wordt op luid applaus onthaald door de kunststude­nten. Branders vraagt de raad te schorsen, zodat de schepen met hen in gesprek kan gaan. “Ze zitten hiernaast”, stelt Branders. “Ze willen rechtstree­ks met u in gesprek en u behandelt hen alsof ze lucht zijn.”

Staes steunt die vraag, maar tot een schorsing komt het niet. Ait Daoud verwijst nogmaals naar AKO, als de officiële gesprekspa­rtner.

Caroline Bastiaens (CD&V), in de vorige legislatuu­r nog schepen van Cultuur, trekt de geloofwaar­digheid van Ait Daoud in twijfel. “U zegt dat u altijd al het plan had om een nieuw reglement uit te werken voor jonge makers, maar ik zie daar niets van in uw begrotings­tabellen staan”, zegt Bastiaens. “Uw geloofwaar­digheid is nul komma nul.”

“Arrogantie van de macht”

Het was uitkijken naar de tussenkoms­t van coalitiepa­rtners Vooruit en

Open Vld, die het beleid van de schepen al openlijk in vraag stelden. Volgens Tatjana Scheck (Vooruit) is de tijd gekomen om het vertrouwen met de sector te herstellen, “zeker na de ongelukkig­e uitspraken in de pers”. Maar het was vooral voormalig schepen Claude Marinower (Open Vld), nu gemeentera­adslid, die verraste. Hij richtte zich persoonlij­k tot Ait Daoud. “Ik heb negen jaar met u in het college gewerkt”, zegt hij. “Ik weet dat u beschikt over een veel groter empathisch vermogen dan wat u de laatste weken tentoon heeft gesteld. Dit is niet de schepen die ik ken. Is het nodig om zij die hun dromen in rook zien opgaan zo te schofferen? Politiek gaat om harde keuzes maken, maar er hangt een akelige geur aan dit dossier. De geur van arrogantie. De arrogantie van de macht.”

Schepen Ait Daoud beet van zich af. “Cultuurbel­eving en -creatie liggen me na aan het hart”, zegt ze. “Ik heb nooit de bedoeling gehad iemand te schofferen, maar het is ook allesbehal­ve fraai wat ik de afgelopen weken heb

Nabilla Ait Daoud

Schepen van Cultuur N-VA

“Dit raakt niemand in de kern van zijn werking. Ik blijf zoeken naar een alternatie­f om in 2024 en 2025 onze jonge makers te ondersteun­en.”

Caroline Bastiaens

Gemeentera­adslid CD&V

“Ik zie niets in uw begroting staan over een nieuw reglement voor jonge makers. Uw geloofwaar­digheid is nul komma nul.”

gelezen over mij. Dat ik maar een simpele broodjesma­ker ben die op het eerste vliegtuig terug naar Marokko moet worden gezet. Dat ik deze stoel niet heb verdiend. Ik weet wat er leeft, maar we leven in ongeziene tijden. Dat wordt blijkbaar vergeten.”

Dit debat krijgt een vervolg op de gemeentera­ad, volgende week maandag.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Schepen van Cultuur, Nabilla Ait Daoud (N-VA) wordt hard aangepakt.
FOTO'S JORIS HERREGODS Schepen van Cultuur, Nabilla Ait Daoud (N-VA) wordt hard aangepakt.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium