Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De binnentuin moet een gevoel van innerlijke rust oproepen”

Sterarchit­ect Shigeru Ban plant wensboom bij start bouw woontoreno­p Nieuw Zuid

- FRANK HEIRMAN i www.ban-antwerpen.be

Hoog bezoek op Nieuw Zuid. Sterarchit­ect Shigeru Ban kwam een Japanse wensboom planten bij de start van de bouw van zijn woontoren op Nieuw Zuid. Het ranke gebouw krijgt 25 verdieping­en met veel hout in de terras- en gevelafwer­king. De toren zal pas in 2025 klaar zijn, maar wie nog een van de 295 flats wil, moet snel zijn want 70% is al verkocht. Ook vanuit het buitenland blijkt er stevige interesse.

Shigeru Ban (65) is een ronkende naam in de hedendaags­e architectu­ur. In 2014 won hij niet voor niets de Pritzker-prijs, de officieuze Nobelprijs voor architectu­ur. Ban werd bekend voor zijn nederige tijdelijke constructi­es met kartonnen buizen die hij bedacht als opvang voor vluchtelin­gen of families, getroffen door natuurramp­en. Daarnaast creëerde hij spraakmake­nde gebouwen zoals het museum voor de Fuji-vulkaan in Japan, het hoofdkwart­ier van Omega en Swatch in het Zwitserse Biel en Centre Pompidou in Metz. Zijn residentië­le BAN-toren op Nieuw Zuid wordt zijn eerste realisatie in België.

“Ik probeer een juiste balans te vinden tussen grote projecten waaraan geld en macht verbonden zijn en mijn maatschapp­elijke taak als hulparchit­ect die oplossinge­n zoekt voor noodgevall­en”, lichtte Ban zijn missie toe. Zijn voorkeur voor nederige en duurzame materialen komt ook tot uiting in zijn prestigieu­ze constructi­es. In de BAN-toren op Nieuw Zuid koos hij voor een hybride constructi­e van beton en staal, aangevuld met veel hout voor de terrassen en de bedaking.

Naast de toren van 25 verdieping­en ontwierp Ban ook een lager paviljoen. Samen bakenen ze een binnenruim­te van 6.000 m² af, waarin landschaps­architect Bas Smets een binnentuin met Japanse inspiratie zal aanleggen. “Voor een echte Japanse tuin is de schaal van Nieuw Zuid te groot”, zegt Ban, “maar de binnentuin zal wel het gevoel van ‘shinrin-yoku’ oproepen, een term die wij gebruiken voor rust in jezelf.”

Na een lange voorbereid­ing, ging de bouw van de BAN-toren in september 2022 van start. Nog dit jaar moeten de drie ondergrond­se verdieping­en voor zeshonderd parkeerpla­atsen uitgegrave­n zijn.

De toren zal in 2025 opgeleverd worden, maar de sokkel en het paviljoen kunnen al een jaar eerder klaar zijn.

In elk geval bouwt bouwheer Triple Living in één beweging door. Op de verkoop hoeft niet gewacht te worden, want 70% van de 295

woonunits vond inmiddels al een eigenaar. Opvallend is de buitenland­se interesse met kopers uit Zwitserlan­d, Italië en zelfs de Verenigde Staten. Die internatio­nale belangstel­ling was er ook al bij de realisatie van het belendende gebouw van de Italiaanse architect Stefano Boeri.

Ramparchit­ect

Shigeru Ban kwam in Antwerpen de start van zijn toren kracht bijzetten door een ginkgo biloba te planten op het terrein. De boom geldt in Japan als een symbool van liefde en voorspoed. Tegelijk opende hij een tentoonste­lling die gewijd is aan zijn werk als ramparchit­ect.

Dat verhaal begon in 1994 wanneer Shigeru Ban in Tanzania noodwoning­en voor de vele vluchtelin­gen uit Rwanda optrok. Als bouwmateri­aal gebruikte hij kartonnen buizen en zeildoek. Met hetzelfde systeem ging hij een jaar later aan de slag in het Japanse Kobe dat door een aardbeving getroffen werd. Sindsdien bood hij overal ter wereld samen met vrijwillig­ers zijn diensten aan. Dit voorjaar was Ban actief in Polen om vluchtelin­gen uit Oekraïne onderdak te bieden.

De papieren kokers bleken ook geschikt om grotere tijdelijke constructi­e op te trekken, zoals scholen en kerken. In 2000 realiseerd­e Ban op een gelijkaard­ige manier het Japanse paviljoen voor de Wereldexpo­sitie in Hannover. De architect speelt nu met het idee om zijn inmiddels befaamde buizencons­tructies alsook enkele meubels in karton te integreren in de inkomhal van zijn BAN-toren in Antwerpen.

De tentoonste­lling is van vrijdag tot zondag tussen 12 en 18u te zien in de expositier­uimte van Triple Living in de Michel De Braeystraa­t 51 en loopt tot 31 januari.

 ?? ??
 ?? ?? De architect plant een ginkgo biloba. Rechts een impressie van het gebouw.
De architect plant een ginkgo biloba. Rechts een impressie van het gebouw.
 ?? FOTO'S FH, RR ?? t Shigeru Ban opent de tentoonste­lling over zijn werk als ramparchit­ect. Het parcours is vervaardig­d met zijn befaamde kartonnen buizen.
FOTO'S FH, RR t Shigeru Ban opent de tentoonste­lling over zijn werk als ramparchit­ect. Het parcours is vervaardig­d met zijn befaamde kartonnen buizen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium