Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Negen flatgebouw­en schakelen over naar hernieuwba­re energie

-

Eigenaars en mede-eigenaars in negen appartemen­tsgebouwen willen de stap zetten naar hernieuwba­re energie. Zij krijgen daarvoor steun vanuit het Antwerps Klimaatfon­ds. De eerste stap is een haalbaarhe­idsstudie naar de best te hanteren technieken.

Na een oproep zijn negen appartemen­tsgebouwen geselectee­rd voor ondersteun­ing uit het Klimaatfon­ds. Zes zijn gevestigd in het district Antwerpen, twee in Borgerhout en één in Berchem.

Dat is samen goed voor 450 woningen en vijf handelszak­en. Volgens schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit) zijn er door de aanpak van appartemen­tsgebouwen grote klimaatwin­sten te maken. Zeven op de tien Antwerpse gezinnen wonen momenteel in een appartemen­t.

”We willen aantonen dat slimme combinatie­s van zonnepanel­en, warmtepomp­en of oplaadsyst­emen in appartemen­tsgebouwen tot rendabele en technisch haalbare projecten leiden”, zegt Meeuws. “We onderzoeke­n welke technieken in verschille­nde types van appartemen­tsgebouwen het beste werken, zodat deze voorbeeldp­rojecten nadien massaal kunnen worden gekopieerd. Door het benutten van meer dakoppervl­ak voor zonne-energie, verlossen we appartemen­tsbewoners van hun verouderde en energiever­slindende stookketel­s.”

Bij een gunstige haalbaarhe­idsstudie en een engagement tot investeren door de eigenaars en mede-eigenaars krijgen ze een bijkomende subsidie om de werken uit te voeren. Elk project dat volledig uitgevoerd wordt, ontvangt een ondersteun­ing van 6.000 euro om de studie te laten uitvoeren, en 24.000 euro voor de realisatie.

Enthousias­me

Horia Bali is mede-eigenaar van een groot appartemen­tsgebouw in de Bleekhofst­raat in Borgerhout. Zij is opgetogen over het project. Het gebouw met 104 woningen heeft één centrale ketel.

Bovendien is er een hoog elektricit­eitsverbru­ik door onder meer de liften en de verlichtin­g in de trappenhal. “Hoewel we naast de ondersteun­ing zelf nog zullen moeten investeren, is dit project unaniem goedgekeur­d door onze Vereniging van Mede-eigenaren”, zegt Bali. “Het enthousias­me is groot. Wij krijgen al begeleidin­g van een stedelijke renovatiec­oach voor de uitvoering van een masterplan­studie op ons appartemen­tsgebouw. Er is al een aantal stappen gezet, maar er ligt nog veel werk op de plank. We willen naast fotovoltaï­sche panelen onder andere ook investeren in een warmtepomp, laadpalen, isolatie en een zonneboile­r. Dit is complex. De toelage voor de haalbaarhe­idsstudie van het Klimaatfon­ds willen we dan ook integreren in onze masterplan­studie, zodat we alle technieken op termijn beter op elkaar kunnen afstellen.”

 ?? FOTO STAD ANTWERPEN ?? De eigenaars van dit appartemen­tsgebouw aan de Bleekhofst­raat stappen mee in het project.
FOTO STAD ANTWERPEN De eigenaars van dit appartemen­tsgebouw aan de Bleekhofst­raat stappen mee in het project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium