Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stuurgroep voor Boerentore­n 2.0

- PATRICK VAN DE PERRE

Annick De Ridder (N-VA)

Schepen van Stadsontwi­kkeling “Door een werkgroep op te richten en in alle rust samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat dit project een meerwaarde zal zijn voor de skyline van onze geliefde stad.”

Er komt een stuurgroep die zich zal buigen over de plannen voor de Boerentore­n. Daarin zitten behalve eigenaar Katoen Natie ook de architecte­n en experts van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Dat heeft Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) donderdag gezegd na een overleg met Fernand Huts.

Over de toekomst van de Boerentore­n is het laatste woord nog niet gezegd, net zoals er op dit moment nog geen duidelijkh­eid is of de plannen die Fernand Huts dinsdag heeft voorgestel­d in deze vorm werkelijkh­eid zullen worden. “De ontmoeting met Fernand Huts en architect Daniel Libeskind was erg verheldere­nd. De plannen met de Boerentore­n en de filosofie erachter werden gedetaille­erd toegelicht. Ik heb bewonderin­g voor de ondernemer­sgeest en de durf waarmee een dergelijk groot project wordt aangepakt. We zullen evalueren hoe dit stuk art-deco-erfgoed gecombinee­rd kan worden met de nieuwbouw en de glazen kroon die op de Boerentore­n geplaatst wordt”, zegt de minister.

“Respect voor monumenten”

Matthias Diependael­e moedigt aan dat de havenbaas met dit stuk Antwerps erfgoed wil uitpakken. “Maar dat moet gebeuren met respect voor onze monumenten. Laten we een publiek debat voeren met experts, Antwerpena­ren en heel Vlaanderen”, klinkt het.

De Antwerpse schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA) hintte woensdag al op het oprichten van een stuur- of werkgroep. “Het is duidelijk dat we in dit concrete geval, net omwille van de vele betrokken partijen, vertrokken zijn voor heel wat maanden denkwerk en overleg. Door een werkgroep op te richten en in alle rust samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat dit project een meerwaarde zal zijn voor de skyline van onze geliefde stad”, zegt De Ridder.

Icoon en landmark

De schepen wijst er opnieuw op dat de Boerentore­n een icoon en een landmark is, die de skyline van de stad bepaalt. “Net daarom moet daar heel verstandig mee worden omgegaan. We staan nog maar aan de start van een lang traject. Het verheugt mij alleszins dat het gebouw voor het eerst in haar bestaan een volledige publieke functie krijgt.” Verder legt Annick De Ridder uit dat er een lang traject voorafgaat aan een eventuele omgevingsv­ergunning. De betrokkene, in dit geval Fernand Huts, moet eerst gesprekken voeren met stedelijke of provincial­e diensten om uit te maken wat er op het vlak van vergunning­en mag en moet. “Het moet duidelijk worden of dergelijk project past binnen het ruimtelijk uitvoering­splan voor dat deel van de stad. Daarnaast heb je voor dit soort projecten ook nog het architectu­raal gegeven en de inpasbaarh­eid in de omgeving. Hier is er een erg belangrijk­e rol weggelegd voor de stadsbouwm­eester en het Agentschap Onroerend Erfgoed”, vervolgt de schepen.

Bindende adviezen

Op basis van die gesprekken dient de aanvrager een vergunning­saanvraag in, waarna dan de officiële adviezen volgen van alle betrokken diensten. Uiteindeli­jk zal het niet de stad Antwerpen zijn die in haar eentje beslist of er een omgevingsv­ergunning wordt gegeven. “De adviezen van de brandweer over de veiligheid en dat van het Agentschap Erfgoed rond is doorslagge­vend. Daar zijn we als stad aan gebonden”, besluit De Ridder.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het ontwerp van Daniel Libeskind.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het ontwerp van Daniel Libeskind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium