Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een teken aan de wand... of niets aan de hand?

-

Niet de geweldige strafschop­redding van Thibaut Courtois was het meest besproken moment van België - Canada, wel de hoog oplopende discussie tussen Kevin De Bruyne en Antwerpver­dediger Toby Alderweire­ld. Een teken aan de wand... of dagelijkse kost? Ex-Rode Duivels geven een antwoord.

Wie zag het niet, woensdagav­ond tijdens België - Canada: Kevin De Bruyne die de 1-0 niet viert, maar aangrijpt om naar de zijlijn te lopen en te overleggen met de bondscoach. Wanneer Toby Alderweire­ld komt aangesneld en zich er ook in mengt, reageert De Bruyne als gebeten.

De poging van Martinez om te sussen leek weinig uit te halen. Nadien minimalise­erden beide spelers het moment, alsof dat de normaalste zaak van de wereld was. Maar is dat ook zo? “Absoluut”, zegt 34-voudig Rode Duivel Eric Van Meir. “Het ging puur over een verschil in visie. De Bruyne wilde wellicht een oplossing voor het mindere spel bespreken met Martinez. Meer voetbal, minder lange ballen, iets wat hij kan en ook gewend is van bij City. Dan komt Alderweire­ld erbij en zegt die misschien dat het risico te groot is. Want een verkeerde pass inspelen met die drukkende Canadezen kan fataal zijn. Daar zal het wel over gegaan zijn. En ze hebben beiden gelijk.”

Frustratie

Maar waarom moet De Bruyne dan met zoveel misbaar duidelijk maken dat hij het niet eens is met de verdediger? “Dat was de ontlading van een speler die voelt dat de ploeg het totaal niet in de hand heeft. Frustratie. Emotie”, zegt Stijn Stijnen, 30 keer internatio­nal. “Ironisch genoeg vlak nadat een diepe bal wel een doelpunt oplevert. De Bruyne geeft aan wat het probleem is, Alderweire­ld voelt zich wellicht wat aangevalle­n en zo ontstaat er een reactie die voortvloei­t uit adrenaline.”

“Maar die frustratie is te begrijpen: de ploeg werd daar geconfront­eerd met een spelsystee­m waarvan de pijnpunten pijnlijk duidelijk werden. Dit was de meest verontrust­ende wedstrijd ooit van deze generatie. België werd weggespeel­d door Canada, Tielemans en Witsel werden overlopen. De Bruyne was zo gefrustree­rd dat hij Tielemans niet zag op die ene tegenaanva­l, een schoolvoor­beeld van een pass die Kevin altijd goed geeft. Choquerend om te zien.”

Zo denkt Lorenzo Staelens (70 caps) ook: “De Bruyne speelt bij Manchester City, hij wil prijzen winnen. Ik begrijp zijn frustratie. Op die manier zou het niet lukken. Dat ligt op zijn lever. Hij voelt dat er iets moet geforceerd worden. Dit soort discussies zijn heel normaal.”

“De Bruyne wilde wellicht een oplossing voor het mindere spel bespreken met Roberto Martinez. Dan komt Alderweire­ld erbij en zegt die misschien dat het risico te groot is. Ze hebben beiden gelijk.”

Eric Van Meir

34-voudig Rode Duivel

Binnenskam­ers

Maar, zegt Stijn Stijnen: “Ik probeerde discussies met mijn verdedigin­g wel te vermijden op het veld. Net wegens dit: de interpreta­tie die mensen eraan geven. Maar in de kleedkamer ging het er soms hard aan toe. Op zich is er niets aan de hand, hè. Van onenigheid, laat staan ruzie, is hier geen sprake.”

Een spelersgro­ep die zo dood of apathisch is dat er geen meningsver­schillen zijn, dat is erger dan wat er zich in Doha afspeelde. “Elke generatie heeft zijn discussies”, zegt Staelens. “Ceulemans met Guy Thys, Enzo Scifo met Georges Leekens... Ik heb er ook tal van gehad. Alleen gebeurt dat niet altijd voor het oog van de

“Van ruzie is hier geen sprake, hè. Op zich is er niets aan de hand. Ik probeerde discussies met mijn verdedigin­g wel te vermijden op het veld. Net wegens dit: de interpreta­tie die mensen eraan geven.”

Stijn Stijnen

30-voudig Rode Duivel

camera’s. Beter is om dat binnenskam­ers te doen. Wacht De Bruyne een minuutje, dan is het rust. In de kleedkamer zou het net dezelfde discussie zijn geweest, maar dan ziet niemand dat en is er achteraf geen trammelant over.”

Alarmbel

Meer nog: in de kleedkamer had Martinez een belangrijk­ere rol kunnen spelen. “Dan hebben ze beelden van die eerste helft en kan er meteen gekeken worden wat het probleem is. Discussie gesloten”, zegt Van Meir. “Maar na de match gaat de spons daarover.”

Geen van onze ex-Rode Duivels die dan ook gelooft dat dit blijft

“In Mexico 1986 speelden de Belgen slecht en was er zelfs écht ruzie in de groep. En kijk: toch bereikten ze toen de halve finales. Het kan snel gaan.”

hangen. Omdat het een voetbaldis­cussie is. Omdat het zo vaak voorkomt. “Als er dan een discussie ontstaat, dan is het aan de coach om dat achteraf in goede banen te leiden. Maar het is sowieso beter dat er nu aan de alarmbel wordt getrokken”, zegt Staelens nog.

De ex-speler van Club Brugge en Anderlecht ziet er niet eens een veeg teken in. “In Mexico 1986 speelden de Belgen slecht en was er zelfs écht ruzie in de groep”, doelt hij op René Vandereyck­en die huiswaarts werd gestuurd omdat hij het niet eens was met de tactiek van bondscoach Guy Thys. “En kijk: toch bereikten ze de halve finales. Het kan snel gaan.”

Lorenzo Staelens

70 caps voor België

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium