Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studie bewijst: je hoeft geen vrienden te zijn om goed te presteren. Beter níét, zelfs...

- LUDO VANDEWALLE

Het was een studie in de VS, uitgevoerd door sportpsych­ologen. Van enkele jaren geleden. Een bijzonder interessan­t onderzoek, want het peilde naar conflicten in sportteams. En het verrassend­e was: ruzie hoeft niet eens negatief te zijn. Integendee­l.

Gedurende één seizoen volgden de sportpsych­ologen twee teams uit het American Football. Er waren behoorlijk wat tegenstell­ingen. De ene ploeg bestond uit verschille­nde groepjes, sterke persoonlij­kheden die niet altijd goed overeenkwa­men en regelmatig tegen elkaar stonden te roepen. De andere was zogenaamd een voorbeeld: een toonbeeld van samenhorig­heid en vriendscha­p.

De ideale groep viel naarmate het seizoen vorderde uit elkaar door een ruzie die de selectie verscheurd­e. Ze konden er niet mee omgaan, voortduren­de discussies die eindigden in achterklap. Het eerste gezelschap, met de kliekjes, kon daar wel mee om. Aangezien ze discussies gewoon waren, konden ze de onvermijde­lijke conflicten wel aan in een cruciale fase van de competitie.

We hoeven dus niet meer dan nodig te zoeken achter de discussie die Kevin De Bruyne en Toby Alderweire­ld onder elkaar voerden. Het was vroeger zelfs de kritiek op deze generatie Rode Duivels: dat ze te lief waren voor elkaar, dat ze mekaar te weinig corrigeerd­en. Deze discussie kan helend werken. In de clinch durven te gaan over essentiële zaken zoals het uitvoeren van opdrachten tijdens de wedstrijd.

Kevin De Bruyne is niet alleen met zichzelf bezig. Hij stoot ploegmaats voor het hoofd om als ploeg beter te worden. Wie wil winnen, gaat over de grens. In de tactische bespreking, op het trainingsv­eld en uiteraard tijdens de wedstrijd. Het mag kletteren. Bij de grootste clubs ter wereld zijn er op training regelmatig opstootjes. Teambuildi­ng oké, maar voetballer­s hoeven geen dikke maatjes te zijn om optimaal te kunnen presteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium