Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een gooi naar doelpunt van het toernooi

RICHARLISO­N maakt het verschil voor Goddelijke Kanaries met een inlegger en een wereldgoal

- STIJN JORIS

Neymar haalt die zesde ster toch nog maar best even van zijn broekje. Na een energievre­tende wedstrijd konden de Braziliane­n zich gisteravon­d pas halverwege de tweede helft ontdoen van een erg stug Servië. Richarliso­n stond een uur lang te knoeien, maar sloeg dan twee keer toe: eerst met een binnentikk­er, daarna met een ronduit fenomenale retro.

Het was Servië menens. Dat liet Pavlovic al in minuut zes merken. Hij ging stevig door op Neymar en raapte zo meteen een gele kaart op. De toon was gezet. Servië presenteer­de zich in blok, maar Brazilië domineerde wel. Alleen lijkt het een trend op dit WK dat die dominantie niet zonder slag of stoot in goals kan worden omgezet.

Enkele splijtende verticale passes van Casemiro, Silva en Paqueta ten spijt, kwam Brazilië voor de rust niet aan glashelder­e kansen.

Vanja Milinkovic-Savic anticipeer­de goed en haalde die ballen weg nog voor Neymar en co. konden afdrukken. De afstandssc­hoten die wel richting zijn doel kwamen, kon hij vrij makkelijk neutralise­ren. Servië zette het centraal helemaal dicht, maar moest daar zoveel mensen en energie voor opofferen dat het zelf niet tot een echt venijnige tegenaanva­l kon komen.

Neymar neermaaien

Die eerste echte kans kwam er meteen na de rust dan toch, toen Milinkovic-Savic zich verslikte bij het uitverdedi­gen, maar dat vervolgens weer rechtzette door Raphinha van dichtbij het scoren te beletten. Gudelj toonde nog eens demonstrat­ief dat Servië alles over had om Neymar uit de match te halen. Met een flinke maai haalde hij de Braziliaan onderuit op de rand van de zestien. Net niet met de glimlach nam hij zijn gele kaart in ontvangst.

Alex Sandro was de eerste die Milinkovic-Savic wist te vloeren, maar zijn heerlijke pegel vond de paal op zijn weg. Uitstel maar geen afstel. Dribbel Neymar, overname Vinicius met het schot en deze keer kreeg Milinkovic-Savic er maar een hand tegen.

Richarliso­n – tot dan veeleer stoorzende­r in plaats van spits – kon in de rebound niet meer missen en brak de ban voor de Goddelijke Kanaries.

Het moet de man vleugels gegeven hebben, want niet veel later tekende diezelfde Richarliso­n het doodsvonni­s van Servië met wel heel veel zwier. Vinicius met de pass en de spits van Tottenham maakte het heerlijk acrobatisc­h af. Voorlopig zonder meer dé goal van het toernooi.

Vrouwen en kinderen eerst

Vervolgens gingen de sluizen wel even open en was het vrouwen en kinderen eerst bij Servië, maar een derde Braziliaan­se treffer kwam er niet, al trof Casemiro wel nog de lat. Zo zet de Seleçao van bondscoach Tite toch een eerste belangrijk­e stap. Met Zwitserlan­d en Kameroen nog op het programma lijkt de tweede ronde halen een koud kunstje.

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium