Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kom maar eens af”, zei Radja….

RADJA NAINGGOLAN leidt ons rond in het luxueuze Fairmont Hotel in Doha, waar de FIFA zijn legends laat logeren

- FOTO RR JÜRGEN GERIL, YANKO BEECKMAN

Het WK in Qatar: da’s één grote sterrenpar­ade op én ook naast het veld. Het walhalla is evenwel het luxueuze Fairmont Hotel in Doha, waar de FIFA al zijn legends te slapen legt. Van Luis Figo tot Didier Drogba: het kruim van de voetbalwer­eld. Normaal loop je dat hotel niet zomaar binnen, maar jouw krant werd uitgenodig­d door Radja Nainggolan, de enige Belg ter plaatse. Opeens zaten we naast de Braziliane­n Ronaldo en Roberto Carlos. Verslag van een waanzinnig­e middag.

Wie drie à vier weken van huis is, moet nieuwe vrienden maken. Wel, die van ons heten nu Ronaldo, Kaka, Roberto Carlos, John Terry, Iker Casillas… Dat gebeurt weleens als je een middagje samen op een terras zit aan de rand van het zwembad. Iker kon helaas niet lang blijven. Hij moest matchen gaan analyseren voor de Spaanse tv. “Jullie zullen wel zien wie de beste ploeg ter wereld is”, zei hij lachend.

We overdrijve­n lichtjes – het is niet dat we gsm-nummers uitwisseld­en – maar we zaten echt tussen de wereldster­ren in Doha. En dat dankzij de hulp van Nainggolan. Vorige week hoorden we dat Radja ook in Qatar was. De FIFA nodigt van elke land minstens één legende uit en Radja kreeg de Belgische eer. “Kom maar eens af”, zei hij.

Overal veiligheid­smensen

Zo komt het dat we die ochtend uit een Uber stappen in het chique Marina District, aan de voet van een uniek gebouw. Voor ons ligt een building in de vorm van een halve cirkel met twee uitstekend­e torens: rechts het Raffles Hotel, dat nog niet helemaal af is en zes (!) sterren zal krijgen. Links het Fairmont Hotel, dat vijf sterren telt en waar je vanaf januari zo’n 1.159 euro per nacht betaalt voor een standaardk­amer in het hoogseizoe­n. Alleen zijn er nu nog geen betalende gasten, want het hotel werd op voorspraak van de FIFA speciaal gebouwd voor dit WK. Hier nodigde de wereldvoet­balbond al zijn WK-gasten uit.

Aan de toegangen staan dan ook overal veiligheid­smensen, maar met onze WK-accreditat­ie in de aanslag stappen we met forse tred richting lobby. Alsof we hier gewoon thuishoren. Een eerste securityma­n houdt ons snel tegen, maar we wuiven: “We are invited by Radja Nainggolan”. Hij twijfelt even, maar laat ons toch door. Nog voor iemand anders ons kan inhalen, staan we voor de receptie waar Nainggolan... uiteraard nergens te bespeuren is. Toch laat de voormalige Rode Duivel ons niet in de steek. Niet veel later staat hij beneden. “Da’s hier crazy”, grijnst hij. “Ik babbelde daarnet met Luis Figo: da’s wel een ‘grave’. Tegen Wesley Sneijder grapte ik: ‘Wes, ik ga naar de gym, want ik wil niet worden zoals gij’ (lacht).”

“Het zit hier gewoon vol met grote namen en mijn kamer is enorm. Het enige wat ik in ruil moet doen voor de FIFA is een matchke spelen met enkele supporters in de Fan Village. Kom, we gaan eens naar boven.”

Op weg naar de lift tikt Radja ons aan. “Kijk, daar Marcel Desailly.” De voormalige Franse wereldkamp­ioen en Chelsea-speler moet naar zijn kamer en stapt dezelfde liftcabine in als wij. Nainggolan kent hij niet, toch niet van naam. “Spreek je Vlaams”, vraagt Desailly. “Ik hoor hier zoveel talen dat ik niets meer kan onderschei­den. Oh, je

“Tuurlijk wil ik met jullie op de foto, ik ben het gewoon om tientallen selfies per dag te nemen.”

Ronaldo

Voormalig sterspeler Brazilië

speelt nog voetbal? Hoe oud ben je? 34? Ja, op die leeftijd tel je nog mee.”

We trekken naar het restaurant op de 36ste verdieping met een prachtig uitzicht, maar daar is het nog niet zo druk. Aangezien we liever iets willen eten in een gezelliger sfeer, stelt Radja het terras voor op de tweede etage. Aan de rand van het zwembad is er een scherm om voetbal te kijken en het menu is uitgebreid. Al moeten we wel kiezen tussen de FIFA-burger of The Golden Goal Calamari. Echt alles is gelinkt aan de organisati­e van Gianni Infantino. “Hier sloeg ik al een praatje met Kaka”, vervolgt Nainggolan. “Dat lijken allemaal terughoude­nde gasten, maar eigenlijk zijn die heel chill, hoor.”

Plots draaien alle gezichten naar de ingang. Het is Ronaldo, de Braziliaan, die zijn entree maakt. Hij wordt verwelkomd als een koning en je ziet alle gasten twijfelen: zouden we een foto durven vragen? Wij zijn de eersten die de stap wagen. Een journalist heeft geen baat bij een overdosis idolatrie, maar dit is één van de beste voetballer­s aller tijden. “Mister Ronaldo,

can we take a picture.” De voormalige spits zet zich recht: “Tuurlijk, ik ben het gewoon om tientallen selfies per dag te nemen.

Don’t worry.”

Een langer gesprek zit er niet in, want zelfs Radja wil op de foto met Ronaldo. Daarna gaat de ex-spits weer zitten met zijn pint en zijn sigaretje. De match begint en niet veel later krijgt Ronaldo het gezelschap van Roberto Carlos, voormalig Arsenal-speler Gilberto Silva en gewezen Inter-doelman Julio César. Ook John Terry komt langs. De wereldkamp­ioenen zijn bijna niet meer te tellen wanneer ook Iker Casillas en Ricardo Kaka aanschuive­n.

Nainggolan heeft ondertusse­n andere afspraken en verdwijnt, maar wij blijven er vrolijk tussen zitten. Een interview met Casillas over Courtois kan niet, maar voor een foto en een informeel gesprekje maken ze graag tijd. Onder elkaar praten ze ook honderduit. Op een bepaald moment lachen ze zelfs dat “Robert Martinez en Nainggolan ruzie hebben”. Hilariteit alom.

Verwarmde wc-bril

De FIFA-medewerkst­er raakt ondertusse­n wat ongerust. Het personeel mag de exvoetball­ers niet fotografer­en terwijl wij hen wel vastleggen. Ze stapt op ons af en zegt: “Er zijn zoveel mensen die hier binnen willen voor foto’s. Wie zijn jullie?” Even moeten we slikken, maar als we zeggen “the guests of Nainggolan” ontdooit ze. We krijgen zelfs een officiële FIFA-badge. Bradley, de redder aan het zwembad, is stikjaloer­s. “De voetballer­s gaan het zwembad bijna de hele dag niet in”, zegt hij. “Dus ik bekijk hen hier de hele dag werkloos, maar ik mag hen niet aanklampen.”

De speciale badge geeft ons wel toegang tot de rest van het hotel. We nemen afscheid van onze compagnie en trekken op verkenning. Dat het toilet een bril heeft die je kunt verwarmen tot 38 graden hadden we al gemerkt, maar als we lukraak uitstappen op de 31ste verdieping staan we opeens voor de presidenti­ële suite. De security bekijkt ons scheef waarna we als excuus snel verzinnen dat we op zoek zijn naar de fitness.

Die blijkt op het vijfde te zijn en oogt waanzinnig. Loopbanden met zicht op zee, fietsen met Netflix voor je neus... Op het moment dat wij er zijn, is de zaal evenwel leeg. Als we instructri­ce Naila vragen wie hier op een dag allemaal langskomt, glimlacht ze alleen verlegen. “Dat mag ik niet zeggen: beroepsgeh­eim.” We herinneren ons dat Radja tijdens het eten zei: “Ik zat samen met Terry in de fitness. Die beult zich nogal af, zeg.”

Oude bekenden

Na enkele uurtjes flaneren in dit hotel is het tijd om te vertrekken. Op weg naar de receptie lopen we alsnog twee oude bekenden tegen het lijf. Khalilou Fadiga vertegenwo­ordigt Senegal en Wagnau Eloi, de Haïtiaanse spits die ooit bij La Louvière en Roeselare voetbalde, kreeg ook een invitatie. Sterren in hun eigen land. “Ik val hier niet op, hé”, grijnst Eloi. Aan de receptie vragen we of we alles in één keer kunnen afrekenen, maar dit hotel blijkt all inclusive te zijn. Zowel voor de gasten als voor de gasten van de gasten. Straf. Niet veel verder in de lobby staat Fabio Capello te wachten, de voormalige coach van Juventus, Real en Milan. Normaal zouden we onder de indruk zijn, maar na deze middag denken we: och, ‘t is maar Capello.

 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Onze man op de foto met Julio César, John Terry, Roberto Carlos… en Ronaldo.
FOTO RR Onze man op de foto met Julio César, John Terry, Roberto Carlos… en Ronaldo.
 ?? ??
 ?? FOTO RR ?? Loopbanden met zicht op zee.
FOTO RR Loopbanden met zicht op zee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium