Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb de conditie om te winnen”

MATHIEU VAN DER POEL maakt zondag comeback in het veld

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Mathieu van der Poel rijdt zondag in Hulst zijn eerste cross van het jaar meteen om te winnen. Hij blijft een renner die zich doelen stelt in drie verschille­nde discipline­s: volgend jaar de Tour, in 2024 de Olympische Spelen op de mountainbi­ke. “Ik hoop dat mijn rug het houdt, maar op dit moment heb ik er vertrouwen in.”

Van der Poel draagt op zijn persconfer­entie in de gebouwen van teamsponso­r IKO een zwarte pet. Bijna komt hij ermee weg, maar helemaal op het eind vraagt de NOS toch om die even af te nemen. Zoals vorige week al te zien was op een foto: het haar van MVDP heeft een kleur die ergens tussen wit en rood zit. Geen stunt voor sponsor Alpecin, zo blijkt. “Een foutje van mijn vriendin”, aldus Van der Poel. Die heeft een beetje te veel spray gebruikt, of toch te snel een tweede dosis toegediend toen het effect aanvankeli­jk uitbleef. “Gelukkig hoef ik er zelf niet naar te kijken. Meestal draag ik een pet. Of een helm natuurlijk.”

Zondag al zeker bij je eerste cross in Hulst. Hoe goed moeten we je daar verwachten?

“Ik denk dat ik de conditie heb om te winnen. Al hangt het er natuurlijk van af waar je kan starten. Ik laat me vertellen dat het zondag op de vierde rij zal zijn. Op een parcours waar je heel moeilijk kan inhalen.”

“Het initiële plan was om deze winter wat later in het veld te komen, maar op ploegstage voelde ik dat ik goed genoeg was om te crossen. Ik kijk er erg naar uit, zeker na vorig seizoen, toen ik door rugproblem­en eigenlijk maar anderhalve cross heb gereden.”

Hoe gaat het op dit moment met je rug?

“Die blijft een werkpunt. Dat baart deze winter misschien nog wel het meeste zorgen. Maar ik heb mijn crosstrain­ingen goed afwerkt. Ik heb op dit moment zo goed als geen last, wat vorig jaar wel het geval was.”

“In de cross moet je veel uit de onderrug halen om grip te vinden. Ik hoop dat hij het houdt, maar op dit moment heb ik er wel vertrouwen in. Ik heb er ook hard aan gewerkt.”

Het WK is het grote doel van deze crosswinte­r?

“Ja, als je op dit moment in de cross komt, heb je niet echt een doel buiten het WK. Pidcock en Van Aert hebben hetzelfde gezegd. Maar dat wil niet zeggen dat je de rest niet wil winnen natuurlijk.”

Wout van Aert vindt dit de aangenaams­te periode van het jaar: koersen voor het plezier zonder per se te moeten winnen.

“Maar ik vind niet dat wij met dat idee moeten starten. Als je niet in orde bent, moet je langer trainen tot je wel in orde bent. Wout is ook een winnaar natuurlijk. Vorig jaar won hij toch met twee minuten voorsprong zijn eerste cross in Boom?”

Heb jij het de voorbije weken mentaal zwaar gehad? Na het hotelincid­ent op het WK in Australië zat je in het oog van de storm.

“Neen, ik heb me daar snel over gezet. In dat opzicht was het goed om het WK gravel te rijden. Zo had ik meteen iets anders te doen.”

“Neen, ik heb geen gebruik gemaakt van een psycholoog. Dan praat ik liever met de mensen die dicht bij me staan.”

Was het vreemd om een keer kritiek te krijgen? In het verleden reed je altijd van succes naar succes.

“Kritiek is er ook vroeger wel geweest. Het makkelijks­te is om daar niet mee bezig te zijn.”

Makkelijk lijkt dat toch niet. Er waren filmpjes van het incident die overal rond gingen op sociale media. Ben je bang dat mensen nu anders naar je gaan kijken?

“Met dat soort dingen ben ik niet bezig. Ik heb niks gelezen of gezien.”

De voornaamst­e kritiek was dat je in nationale selecties weinig betrokken zou zijn in het groepsgebe­uren. Een terechte opmerking?

“Neen, dat vind ik niet terecht.”

Heb je uit het incident lessen

“Mijn rug blijft een werkpunt. Dat baart deze winter misschien nog wel het meeste zorgen. Ik hoop dat hij het houdt, maar op dit moment heb ik er wel vertrouwen in. Ik heb er ook hard aan gewerkt.”

“Ik vind niet dat Wout of ik moeten starten met het idee van koersen voor het plezier zonder per se te moeten winnen. Als je niet in orde bent, moet je langer trainen tot je wel in orde bent.”

“Kritiek is er ook vroeger wel geweest. Het makkelijks­te is om daar niet mee bezig te zijn.”

“Ik denk dat het voor mij beter is om te focussen op één grote ronde. Voor volgend jaar ga ik voor de Tour. Het staat zo goed als vast dat ik die ga rijden.”

Mathieu van der Poel

getrokken? Zijn er dingen die je voortaan anders gaat doen?

“Neen. Kijk, ik heb daarover eigenlijk niet zoveel te zeggen, alleen dat er twee kanten zijn aan een verhaal en mijn kant is helemaal anders dan hoe het daar verteld is.”

Zijn er dan sportieve lessen uit 2022 te trekken? Het was – naar jouw normen – geen topjaar.

“Vraag tien renners om voor mijn seizoen te tekenen en ze doen het direct. Mijn voorjaar was goed (winst in Dwars door Vlaanderen en Ronde van Vlaanderen, red.), daarna kwam de roze trui in de Giro. Nadien had ik beter willen doen, maar het is te sterk om over een mislukt seizoen te spreken.”

Heb je er ondertusse­n een beter zicht op waarom de Tour is tegengeval­len?

“Ik kwam toen uit de Giro, mijn eerste grote ronde die ik helemaal uitreed. Nadien voelde ik me niet zo heel goed, maar dan hebben we toch beslist om op hoogtestag­e te gaan. Dat heeft voor een opeenstape­ling gezorgd waardoor ik niet in orde was. Door mijn rugblessur­e in de winter had ik ook een mindere basis, maar daar ligt niet de oorzaak, denk ik.”

“Voor mij is het, denk ik, beter om te focussen op één grote ronde. Voor volgend jaar ga ik voor de Tour. Het staat zo goed als vast dat ik die ga rijden.”

Je hebt nu meer dan zes weken niet gekoerst. Is het raar voor jou om zo lang geen wedstrijd te hebben?

“Door blessures is die periode zonder wedstrijde­n wel eens langer geweest. En het is zo druk doorheen het jaar dat ik ook wel eens blij ben om gewoon in de zetel te zitten, zonder de lastige vragen die de pers stelt (lacht).”

“Uit de voorbije periode hebben we geleerd dat het niet slecht is om de tijd te nemen om op te bouwen richting een doel. Vorig jaar had ik een wat langere voorbereid­ing richting voorjaar en dat werkte goed. Maar het liefst ga ik natuurlijk terug naar hoe het een paar jaar geleden was: toen ik kon voortbouwe­n op een goeie conditie en overstapte van wegfiets naar mountainbi­ke zonder dat het veel moeite kostte.”

Het blijft je ambitie om cross, weg én mountainbi­ke te combineren?

“Ja, dat moet mogelijk zijn. Voor komend seizoen staan er twee mountainbi­kewedstrij­den op de kalender: Valkenburg en Nove Mesto. Maar dat is nog onder voorbehoud.”

“Sowieso had ik met het oog op de Olympische Spelen in Parijs in 2024 al meer willen mountainbi­ken komend jaar, maar dat zal dan voor 2024 zijn.”

 ?? FOTO BELGA FOTO BELGA ?? Mathieu van der Poel een jaar geleden, toen hij in de cross nog met de regenboogt­rui mocht rondrijden.
FOTO BELGA FOTO BELGA Mathieu van der Poel een jaar geleden, toen hij in de cross nog met de regenboogt­rui mocht rondrijden.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium