Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2.000 supporters zorgen voor dolle stadionsfe­er

‘Kalmthout Goes Quatar’ bewijst dat samen voetbal kijken nog altijd werkt

- ERIK VANDEWALLE

Kalmthout Goes Qatar bewijst dat supporters het ook dit jaar wel degelijk zien zitten om samen te genieten van de wedstrijde­n van de Rode Duivels op een groot scherm. In de verwarmde beurstent op het marktplein kwamen woensdagav­ond ruim tweeduizen­d fans juichen, zingen en feestviere­n. Een enorm succes waar de organisato­ren nu op willen voortbouwe­n. Zij kunnen hun ervaring in dit soort evenemente­n aanwenden én zijn lokaal heel goed verankerd.

De voorbije dagen regende het berichten over het schrappen van WK-dorpen en matchbelev­ingen, al dan niet op grote schermen. De organisato­ren van die evenemente­n kozen voor zekerheid en annuleerde­n hun evenemente­n vanwege een te geringe belangstel­ling. Daar waar grote schermen wel volk trokken, sprak men achteraf over een matige sfeer.

Niet zo in Kalmthout. België-Canada trok er meteen ruim tweeduizen­d supporters. Jong en oud stonden naast elkaar, joelden bij elke Belgische aanval en hielden hun hart vast bij Canadees weerwerk. De penaltysto­p van Courtois en de enige goal van Batshuayi waren de hoogtepunt­en, waarbij het bier zelfs in de lucht vloog. Achteraf werd er ook gezongen en gejuicht. De politie was aanwezig in het centrum, maar had geen werk.

Kinderen en zeventiger­s

Ook de voorbije grote toernooien van de Rode Duivels konden supporters in Kalmthout op een groot scherm volgen. “Dit is wel de eerste keer in de winter, dus het was ook voor ons afwachten”, zegt medeorgani­sator Gert Pauwels. Volgens hem heeft het succes te maken met het concept. “Voetbal komen kijken, is gratis. En naast het voetbal bieden we ook optredens en fuiven aan.”

Vorige zaterdag was er een eerste muzikaal event.

“In totaal verkochten we 1.100 tickets. De tent was goed gevuld, maar als ik vergelijk met de match van de Rode Duivels is er toch een groot verschil. Nu schat ik dat er zeker tweeduizen­d supporters zijn komen kijken. Vooraan stonden stoelen voor de kinderen, maar ik zag daar ook zeventiger­s zitten.”

Plaatselij­ke verankerin­g

Ook voor dit voetbaleve­nement werken de organisato­ren nauw samen met lokale (jeugd)vereniging­en. Gert Pauwels: “Zo kunnen we rekenen op medewerker­s van drie voetbalplo­egen: Kalmthout SK, KFC Nieuwmoer en K Achterbroe­k VV. Ook Chiro en Scouts Heuvels zijn vaste partners. Onze sponsors zijn hoofdzakel­ijk lokaal. Het is de mond-totmondrec­lame die in ons voordeel speelt.”

Gert Pauwels weet ook dat gewoon een groot scherm zetten op zich niet voldoende is om supporters aan te trekken. “Daarom ook de feest- en muziekomka­dering. Nu zondag, als voorbode op de match tegen Marokko, organisere­n we vanaf 9u een voetbalini­tiatie voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het is Kalmthout SK dat daarvoor zorgt. Om 14u zit de tent dan hopelijk weer vol met supporters.”

i Op zaterdag 3 december in de namiddag komen Discobar Maxi Pret en Camille (10 euro) en ‘s avonds DJ Wafels en Discobaar A Moeder (12 euro). i Info en tickets: kalmthoutg­oes.eventsquar­e.store

Gert Pauwels

Mederorgan­isator “Voetbal kijken, doe je bij ons gratis. En er zijn ook nog eens optredens en fuiven.”

 ?? FOTO RR ?? De verwarmde beurstent op het marktplein zat woensdagav­ond goed vol.
FOTO RR De verwarmde beurstent op het marktplein zat woensdagav­ond goed vol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium