Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Café Trappisten steekt in een nieuw jasje

-

Het bekende Café Trappisten tegenover de abdij op de Antwerpses­teenweg steekt vanbinnen in een nieuw jasje. De twee grote gelagruimt­es en het zaaltje werden ingericht in de kleuren van de drie lokale trappisten­bieren: de Tripel, de Dubbel en de Extra.

Willekens en zijn vrouw Nancy Smet sloten hun bekende zaak vorige week twee dagen voor een make-over. Tijdens de coronaslui­ting hadden ze de drie ruimtes al geschilder­d in de kleuren volgens de etiketten van de drie Westmalse trappisten­bieren. Het concept stak toen al in hun hoofd, maar de metamorfos­e was zo subtiel dat de klanten het nog niet echt in de gaten hadden. Vorige week volgde dan de ‘finishing touch’ met de vervanging van al het meubilair en de verlichtin­g. In de Dubbel-kamer, langs waar je normaal binnenstap­t, domineert de mahoniekle­ur van het donkere bier. De verlichtin­g bestaat nu uit schelpenkr­oonluchter­s.

Lichter en gezelliger

De ruimte rechts is de Extra-kamer geworden, met de lichtblauw­e teint die in het zitmeubila­ir terugkeert. Op de tafels staan gezelJohan lige sfeerlicht­jes. Het Tripelzaal­tje baadt dan weer in een goudgele gloed die doorgetrok­ken wordt in de stoffen stoelen.

“Het vorige interieur was veertien jaar oud”, vertelt Nancy. “Alles was donker van kleur. Nu is alles lichter, zachter en nog gezelliger geworden.”

Omdat Café Trappisten veel vaste klanten heeft die zelfs soms een vast tafeltje hebben, hielden Johan en Nancy een beetje hun hart vast. Maar de reacties zijn unaniem lovend. Swa (73) en Chris (69) Van Aerde uit Zoersel zijn al meer dan dertig jaar vaste klant in Café Trappisten. “Wij hebben vroeger met onze wasserij de was verzorgd, zowel voor het café als voor de paters”, zegt Swa. “Ik herinner me hoe we met Verloren Maandag om 6u ’s morgens de tafellaken­s kwamen ophalen en ervoor zorgden dat die er om 10u al terug lagen. Het oude Café Trappisten was een bruin baancafé met dito meubilair. Vanuit de stad kwamen mensen naar hier om vijf of zes Tripels te drinken. Maar er wordt nu wel minder bier gedronken door de vele alcoholcon­troles. Wij drinken ook altijd maar twee Tripels, nooit meer. Maar het is wel het beste zwaar bier van de wereld. Het is prachtig om dit iconische café met zijn tijd mee te zien evolueren.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Swa en Chris, trouwe klanten van meer dan dertig jaar, met een Tripel in de Extra-kamer.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Swa en Chris, trouwe klanten van meer dan dertig jaar, met een Tripel in de Extra-kamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium