Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Pinguïns vragen om niet weg te kijken van klimaatpro­blematiek”

Fotograaf Christian Clauwers pakt uit met adembeneme­nde beelden van (bedreigde) natuur

- www.clauwers.com

Een openluchtt­entoonstel­ling op beide oevers van het kanaal Dessel-Schoten om voorbijgan­gers bewust te maken van de kwetsbaarh­eid van de natuur, die moet er ooit nog van komen. Maar intussen mag de wereldverm­aarde natuurfoto­graaf Christian Clauwers alvast één beeld hangen in het gemeentehu­is van Schoten.

Vijf koningspin­guïns die mooi in dezelfde richting kijken, alsof ze een vrouwtjesd­ier zien passeren. Boysband heet het werk. Maar zoek er vooral geen persiflage in op de muziekgroe­pen Take That of Get Ready! “Denk eerder aan politici die voor één keer dezelfde richting uitkijken en vervolgens actie ondernemen om ons klimaat te redden”, zegt de in Schoten opgegroeid­e Christian Clauwers.

De wereldverm­aarde fotograaf is net terug van de Klimaatcon­ferentie in Sharm-el-Sheikh. “Wat een teleurstel­ling. Ik ben blij dat ze in mijn heimat Schoten meer met het klimaat begaan zijn. Getuige daarvan is een eerder evenement dat de lokale Hoge Raad voor Lokale en Mondiale Duurzame Ontwikkeli­ng dit najaar langs de vaart organiseer­de. Ik mocht er spreken om de alarmbel te luiden over de smeltende polen. Deze foto, die voortaan voor onbepaalde tijd in de lokettenza­al van het gemeentehu­is hangt, is daar

Christian Clauwers

een uitvloeise­l van. Ik hoop dat ik er een bordje met context kan bijhangen. Al mogen de mensen intussen ook gewoon genieten van deze foto”, zegt Christian.

RV Belgica

Clauwers (40) is een avonturier pur sang en vertoeft permanent in afgelegen gebieden op deze aarde om er de natuur of wat er nog van rest in beeld te brengen. Onder meer de Italiaanse en Noorse overheid doen een beroep op hem voor klimaatmis­sies. In de lente nam hij deel aan een wetenschap­pelijk project met het onderzoeks­schip RV Belgica op de Middelland­se Zee, daarna ging hij richting Spitsberge­n en in de zomer zat hij nog op Groenland en het afgelegen eiland Jan Mayen. Foto’s van deze reizen zullen vanaf 12 januari volgend jaar tentoonges­teld worden in het federaal parlements­gebouw in Brussel.

Onder de titel Awareness, a matter of time, komt er volgend jaar ook een fotoboek uit met adembeneme­nde

Natuurfoto­graaf

“Ik ben blij dat ze in mijn heimat Schoten meer met het klimaat begaan zijn.”

foto’s van de oceanen en hoe die bedreigd worden. Bedreigd, dat is ook het landschap van sneeuw en ijs op het onbewoond eiland Zuid-Georgië. Dat wordt een Antarctisc­he oase genoemd door de grote aantallen vogels en zeezoogdie­ren die er voorkomen. Het marine-ecosysteem rond Zuid-Georgië wordt beschouwd als een van de rijkste ter wereld, met een enorm grote biodiversi­teit.“Tijdens mijn bezoek aan het eiland in de buurt van de Zuidpool heb ik dit beeld gemaakt. Ik hoop deze en andere foto’s ooit langs de vaart te kunnen plaatsen om het signaal dat wij, en zeker de politici, wereldwijd moeten handelen”, aldus Clauwers.

Eindig

Walter Brat (N-VA), schepen van Leefmilieu, beloofde dat de uitgesteld­e expo in open lucht niet wordt afgevoerd. “We gaan ons uiterste best doen om die droom van Christian te verwezenli­jken. Ik ben ervan overtuigd dat zijn foto’s veel mensen bewust kunnen maken van de schoonheid van de natuur, maar dat die schoonheid niet vanzelfspr­ekend en mogelijk eindig is. Op mij hebben zijn foto’s en getuigenis­sen alleszins een grote impact gehad”, vertelt Brat. JAN AUMAN

 ?? FOTO JAA ?? Christian Clauwers hangt zijn bedreigde koningspin­guïns aan de muur van de lokettenza­al in het gemeentehu­is van zijn heimat Schoten.
FOTO JAA Christian Clauwers hangt zijn bedreigde koningspin­guïns aan de muur van de lokettenza­al in het gemeentehu­is van zijn heimat Schoten.
 ?? FOTO CHRISTIAN CLAUWERS ?? Adembeneme­nd beeld op de Lofoten in Noorwegen.
FOTO CHRISTIAN CLAUWERS Adembeneme­nd beeld op de Lofoten in Noorwegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium