Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Congolezen massaal op de vlucht voor meedogenlo­ze rebellen

Bruut geweld van M23-strijders terrorisee­rt vooral bevolking, maar internatio­nale hulp blijft uit

- *Linda is een pseudoniem. KOEN VIDAL

De oorlog in Oost-Congo woedt weer op volle kracht. 300.000 mensen sloegen op de vlucht. “Seksueel geweld, plundering­en, kindsoldat­en. We zitten weer in het worstcases­cenario.”

“De aanval op Rutshuru begon drie weken geleden, maar er heerst nog steeds paniek in de stad. De rebellen vermoorden burgers en gedragen zich als bezetters. De scholen zijn al weken dicht en jongeren durven overdag de straat niet op, uit vrees als kindsoldaa­t gerekrutee­rd te worden. Iedereen is bang van de rebellen en hun verklikker­s: wie een verkeerd woord zegt, riskeert z’n leven. Niemand mag de stad nog uit en er komen ook geen levensmidd­elen meer binnen. De voedselpri­jzen gaan door het dak, mensen lijden honger. Het lijkt een gijzeling, een uithongeri­ng. We vragen ons af wat de bedoeling is.”

Aan het woord is Linda*, een jonge Congolese hulpverlee­nster uit Rutshuru, een stad van bijna een miljoen inwoners die een maand geleden onder de voet werd gelopen door strijders van M23, een rebellenle­ger dat vorig jaar een offensief begon en met bruut geweld 300.000 mensen uit hun dorpen verjoeg. De strijders rukten de laatste weken op tot het dorpje Kibumba, op amper twintig kilometer van de provincieh­oofdstad Goma.

Steun uit Rwanda

M23 krijgt de volle steun van buurland Rwanda. Dat blijkt onder andere uit een gelekt VN-expertenra­pport van vorige zomer. Daarin staat dat er “solide bewijzen” zijn dat Rwandese regeringsm­ilitairen zij aan zij vechten met M23-rebellen. De zware wapens van M23 maken dat niet alleen het Congolese regeringsl­eger, maar ook de 18.000 man sterke VN-vredesmach­t in grote delen van Noord-Kivu onder de voet wordt gelopen.

De impact van het conflict op de bevolking is desastreus. Alleen al de jongste drie weken sloegen 180.000 mensen op de vlucht. Daarvan zitten er 60.000 vast aan de frontlinie. Zij die uiteindeli­jk een van de geïmprovis­eerde ontheemden­kampen bereiken, krijgen amper hulp. Dat blijkt uit getuigenis­sen uit het ontheemden­kamp van Kanyaruchi­ny, gelegen op tien kilometer van de provincieh­oofdstad Goma.

“Drie weken geleden ben ik vanuit Rutshuru naar hier gevlucht met mijn drie kinderen en twee kleinkinde­ren”, vertelt Espérance via de mobiele telefoon van een Congolese hulpverlen­er. “We moesten vluchten, omdat de rebellen onze huizen aanvielen. Mijn twintigjar­ige dochter hebben ze vermoord. Ik hoorde dat gewapende mannen haar huis zijn binnengedr­ongen en dat ze een uur later dood op de grond lag. Eigenlijk wil ik niet precies weten wat er zich in dat uur afspeelde. Gelukkig hebben we haar twee kinderen van een en drie jaar kunnen redden. Nu zijn we in dit kamp, maar hier is nauwelijks iets: geen tenten, geen voedsel, geen water, geen zeep, geen medicijnen, geen kleren.”

Ook Jean-Paul, een andere ontheemde, vertelt een soortgelij­k gruwelverh­aal. “De aanval op Rutshuru was genadeloos, de rebellen stortten zich als terroriste­n op de burgerbevo­lking. Ik mag van geluk spreken dat we met z’n allen konden ontsnappen: mijn vrouw, mijn zeven kinderen en ik. Maar de situatie in dit kamp is onleefbaar. We hebben niets en het enige wat ik kan doen, is overdag in de nabije dorpen om wat eten bedelen. Als de mensen me wat eten geven, zijn we gered voor de dag. Als de mensen niets geven, eten we niets en lijden we honger.’

Cholera-uitbraak

Psychologe Louise Bandu Bataana, die in het kamp van Kanyaruchi­nya mentale ondersteun­ing biedt aan de oorlogssla­chtoffers, waarschuwt voor een dodelijke gezondheid­scrisis. “We kampen met een cholera-uitbraak en er zijn al mensen aan het sterven. Daarnet nog brachten ze een dode vrouw naar onze hulppost met de vraag waar ze het stoffelijk overschot konden begraven. Wij vrezen dat er boven op deze oorlogsram­p nog een gezondheid­sramp komt.”

Dat de afgelopen week bijna 200.000 mensen tegelijk op de vlucht sloegen, heeft volgens Passy Mubalama van vrouwenrec­htenorgani­satie Aidprofen alles te maken met de brutalitei­t van de heropflakk­erende oorlog. “Seksueel geweld, plundering­en, kindsoldat­en. We zitten weer in het worstcases­cenario. Wat het nog erger maakt is dat ook gezondheid­smedewerke­rs op de vlucht sloegen. Wie verkracht wordt of gewond raakt, kan nergens meer terecht.”

Mubalama stelt vast dat er deze keer geen grote mobilisati­e is van internatio­nale hulporgani­saties. “Ik weet niet hoe dat komt: eist de oorlog in Oekraïne alle aandacht op? Is de donormoehe­id totaal?”

Ook de bevolking van Goma ziet af, zegt Mubalama. “Voorlopig hebben de rebellen Goma nog niet aangevalle­n, maar het feit dat er geen aanvoer meer is van voedsel uit landbouwge­bieden als Rutshuru en Masisi, maakt dat de voedselpri­jzen verdubbeld zijn. Een zak meel van 25 kilo kostte vroeger 18 dollar, nu is dat 30 dollar. Voor veel mensen is dat onbetaalba­ar.”

De meeste Congolezen hebben er het raden naar waarom Rwanda opnieuw een zwaarbewap­ende rebellenbe­weging op hen afstuurt. Mubalama: “Dit conflict kan vandaag nog stoppen als Rwanda de politieke wil toont om de steun aan de M23-rebellen in te trekken.”

Dat Rwanda en Congo gisteren in de Angolese hoofdstad Luanda een staakt-het-vuren afsloten, boezemt weinig vertrouwen in. “Ik hoor dat er allerhande vredesgesp­rekken en onderhande­lingen bezig zijn. Tot nu toe brachten zulke berichten vooral valse hoop.”

Paul Kagame

Ook Fred Bauma van de Congo Research Group legt de verantwoor­delijkheid voor de oorlog vooral bij Rwanda. “President Paul Kagame wijst erop dat in OostCongo nog steeds een rebellenbe­weging actief is, die zijn wortels vindt in de Rwandese genocide van 1994. Die FDLR-strijders blijven volgens Kagame een bedreiging vormen voor Rwanda, iets wat ik sterk betwijfel. Maar Kagame heeft er alle voordeel bij om de zaken voor te stellen alsof de stabilitei­t in Rwanda in gevaar komt door een buitenland­se dreiging in Oost-Congo.”

Opmerkelij­k: volgens Bauma heeft de oorlog ook voordelen voor de Congolese president Tshisekedi. “Tshisekedi kan M23 en Rwanda gebruiken als zondebokke­n voor alles wat fout loopt in Oost-Congo. Door het Congolese nationalis­me aan te wakkeren en de tegenparti­j als terroriste­n af te schilderen, hoopt hij aan popularite­it te winnen. Sarcastisc­h gesteld: iedereen heeft voordeel bij deze oorlog. Behalve de bevolking.”

Passy Mubalama

Vrouwenrec­htenorgani­satie Aidprofen

“Ook gezondheid­smedewerke­rs sloegen op de vlucht. Wie verkracht wordt of gewond raakt, kan nergens meer terecht.”

 ?? FOTO AFP ?? Duizenden inwoners slaan op de vlucht voor het meedogenlo­ze geweld van de rebellen in Oost-Congo.
FOTO AFP Duizenden inwoners slaan op de vlucht voor het meedogenlo­ze geweld van de rebellen in Oost-Congo.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium