Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De fruitkonin­g met negen levens

Groot deel van schulden van plantagegr­oep Hein Deprez kwijtgesch­olden

- PASCAL DENDOOVEN

De donkere jaren lijken voorbij voor Hein Deprez. Hij won niet alleen de juridische veldslag tegen de Nederlands­e familie Hartman, maar slaagde ook in een doorstart van zijn plantagegr­oep The Fruit Farm Group.

Ondernemer Hein Deprez leek de afgelopen jaren te gaan bezwijken onder een loodzware schuldenbe­rg, die zowel zijn beursgenot­eerde groep Greenyard, een handelaar in groenten, fruit en diepvriesp­roducten, als zijn plantagebe­drijf The Fruit Farm Group in de greep hield. Bovendien zat Deprez ook persoonlij­k zwaar in de schulden en zaten de banken op zijn huid.Toch lijkt Deprez, die eerder al zware crisissen overwon, ook nu die drievoudig­e storm te overleven. In maart 2021 zette hij al een belangrijk­e stap door de schulden bij Greenyard te herfinanci­eren en een waarborg van het Vlaamse Gewest in de wacht te slepen. Daarnaast haalde hij vers kapitaal op bij ondernemer­s Marc Coucke en Joris Ide, die 50 miljoen euro in Greenyard stopten.

Misleiding en bedrog

Deze week haalde Deprez dan een cruciale slag thuis in Nederland. De erfgenamen van de familie Hartman eisten er de resterende 6 miljoen euro voor de overname van het glastuinbo­uwbedrijf AC Hartman, maar Deprez moet uiteindeli­jk niets betalen. Een veroordeli­ng dreigde belangrijk­e gevolgen te hebben voor Deprez zijn privéfinan­ciën, maar hij kreeg het gelijk aan zijn kant in het hof van beroep van Leeuwarden. Hij werd bij de overname inderdaad bedrogen. Hartman had verzwegen dat het als bioteler in het vizier van de autoriteit­en was gekomen nadat er vervuilde compost was aangetroff­en. Het glastuinbo­uwbedrijf werd ook getroffen door teeltziekt­en. Het hof van beroep zegt dat de verkoper cruciale informatie “bewust onder de pet hield” om de overname niet in het gedrang te laten komen en dat Deprez het slachtoffe­r was van misleiding en bedrog. De familie kan wel nog in cassatiebe­roep gaan.

Wandelvoet­bal

Het is vrij simpel en al enkele jaren duidelijk: we moeten spelers opstellen die kunnen en willen lopen én snelheid hebben, want we kunnen duidelijk niet meer mee. Er wordt wandelvoet­bal gespeeld met alleen nog passes in de breedte of achteruit. En wat is er mis met een uittrap van de doelman? Zo kunnen we het spel even verleggen en de druk even van onze (veel te) trage verdedigin­g halen. Martinez moet ook eens andere spelers opstellen dan Hazard, Witsel, Vertonghen en Tielemans. DANNY JANSSENS, MALLE

Talent is aanwezig

Ik vind dat onze Duivels zich niet mogen laten beïnvloede­n door de buitenland­se pers. Voor deze persmensen is het vrij gemakkelij­k om onze jongens een slechte score te geven, want dat past in hun kraam. Onze Duivels weten zelf zeer goed dat zij vlugger moeten spelen, de vrije ruimten moeten benutten en vooruit te spelen. De lange passes mogen niet de bovenhand nemen, want dat is meer gokken dan met de ganse ploeg vooruit spelen in de richting van het doel. Het talent, de wilskracht en techniek zijn zeker aanwezig.

JOZEF VAN MEENSEL, WILRIJK

Gelukkig hebben we Courtois

Sneller, sneller, sneller en met meer vuur. Daarvoor moet er techniek aanwezig zijn en die is er te weinig wanneer het snel moet gaan. Daarom de vraag, kunnen zij dat nog wel aan? Zoals zij nu spelen, behoren zij bijlange niet bij de beste ploegen. Ik vond Hazard nog niet zo slecht, de rest presteerde ondermaats. De Bruyne is precies uitgeblust. Gelukkig hadden we Courtois nog. Anders was het een groot fiasco geworden. Maar wie weet, Duitsland en Argentinië zijn ook al in de fout gegaan. JAN VERHEYEN, TURNHOUT

Meer overtuigin­g

De Rode Duivels moeten met meer overtuigin­gskracht uit hun krammen schieten. Ze missen maar al te vaak de bal die dan in het andere kamp terechtkom­t. De verdeling op het veld is niet altijd logisch en tactisch, waardoor de bal vaak het doel mist. Gelukkig hebben we een keeper die een muur vormt en zowat alle ballen tegenhoudt. In principe moet er meer met het hoofd en het hart worden gevoetbald, zodanig dat het een homogeen spel wordt met het doel voor ogen.

EDDY WOLFS, TREMELO

Klasbakken en jong geweld

Alleen Courtois, De Bruyne, Alderweire­ld en Trossard mogen blijven staan. Snelheid en doorzettin­g en uiteraard ook voetbaltal­ent. Omring die klasbakken met jong en viriel geweld, mannen met punch en karakter (en die zijn er) en we halen de halve finale. Martinez’ tijd zit er in ieder geval op. Ander en beter graag. Het doel was een prijs pakken met de Gouden Generatie, maar het was altijd net niet.

KRISTIAAN CLAESSENS, EKEREN

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? Hein Deprez haalde zijn slag thuis in de juridische veldslag met de familie Hartman.
FOTO DIETER TELEMANS Hein Deprez haalde zijn slag thuis in de juridische veldslag met de familie Hartman.
 ?? FOTO BELGA ?? Eden Hazard in actie tegen Canada.
FOTO BELGA Eden Hazard in actie tegen Canada.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium