Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De komende weken zullen nog meer crèches sluiten”

BRUNO VANOBBERGE­N moet als nieuwe topman vertrouwen in kinderopva­ng herstellen

-

Als kinderrech­tencommiss­aris klaagde hij jarenlang wantoestan­den aan. Sinds vorige week staat Bruno Vanobberge­n aan de andere kant. Als nieuwe topman van het Agentschap Opgroeien moet hij de wantoestan­den in de kinderopva­ng aanpakken. Eén ding is meteen duidelijk: hij is het beu dat zijn diensten de zwartepiet toegeschov­en krijgen.

“Een puinhoop.” Zo vatte de parlementa­ire onderzoeks­commissie over de kinderopva­ng afgelopen zomer de werking van het Agentschap Opgroeien samen. De klachtenpr­ocedures waren onduidelij­k, de interne communicat­ie liep mank en topvrouw Katrien Verhegge had haar diensten niet meer onder controle. In eerste instantie kon Verhegge daarna nog op post blijven, maar vorige week is ze na het zoveelste schandaal uiteindeli­jk toch opgestapt.

Nu is het aan Bruno Vanobberge­n om dat als waarnemend administra­teur-generaal recht te trekken. In een vorig leven was Vanobberge­n kinderrech­tencommiss­aris en sinds 2019 directeur onder Verhegge. Als nieuwe topman bijt hij meteen van zich af.

Veel ouders van kleine kinderen zijn ongerust en vragen zich af of hun kind nog wel veilig is in de crèche. Wat antwoordt u hen? Bruno Vanobberge­n: “Het is belangrijk dat ouders het bredere plaatje blijven zien. Er zijn meer dan zesduizend kinderdagv­erblijven en we weten uit onderzoek dat de kwaliteit daar over het algemeen goed is. Helaas raakt die boodschap nu ondergesne­euwd door de individuel­e dossiers die naar boven komen. En ik vrees dat dit nog niet het einde is. Aan de hand van een lijst probleemdo­ssiers zijn we met een grondig onderzoek bezig. Er zullen de komende weken nog meerdere kinderdagv­erblijven de deuren moeten sluiten.”

Maar dan moet er wel eerst vertrouwen zijn. “De eerste opdracht voor Bruno Vanobberge­n is om het vertrouwen in de kinderopva­ng te herstellen”, zei expert Michel Vandenbroe­ck . Hoe gaat u dat doen? “Het zou niet eerlijk zijn om daarvoor enkel naar het Agentschap Opgroeien te kijken. Het is een collectiev­e verantwoor­delijkheid om dat vertrouwen te herstellen. Wij spelen daar een belangrijk­e rol in, maar niet als enige. Het beeld dat de kinder

opvang een plek is waar kinderen gevaar lopen, zullen we samen moeten corrigeren.”

Als we naar het rapport van de parlementa­ire onderzoeks­commissie kijken, dan duidt zij toch vooral het agentschap aan als verantwoor­delijke voor deze crisis? “Na de onderzoeks­commissie is

er een actieplan kinderopva­ng gekomen en dat gaat veel breder. Dat gaat ook over onze werking, maar evengoed over de Zorginspec­tie, over de toekomst van de kinderopva­ng, de ratio van aantal kinderen per begeleider, …”

Ondanks dat actieplan en de 75 aanbevelin­gen van de onder

“Er zijn meer dan 6.000 crèches en we weten dat de kwaliteit daar over het algemeen goed is. Helaas raakt die boodschap nu ondergesne­euwd door de individuel­e dossiers.”

zoekscommi­ssie blijven er verhalen opduiken waarin het Agentschap Opgroeien niet kordaat is tussengeko­men. Hoe komt dat? “We zijn volop aan de slag met de aanbevelin­gen van de onderzoeks­commissie, maar dat vraagt tijd. Zo werken we nu vanuit het voorzorgsp­rincipe (waarbij niet wordt gewacht tot alles juridisch sluitend is om in te grijpen, red.), maar dat is een fundamente­el andere manier van werken en vraagt dus tijd. Tegelijk krijgen we heel veel nieuwe meldingen én passen we dat voorzorgpr­incipe toe op een reeks oude dossiers. Dus wie beweert dat we niks doen met die aanbevelin­gen, is fout. Je ziet dat trouwens ook in de cijfers. De tweede helft van dit jaar hebben we al dubbel zoveel crèches gesloten als in de eerste jaarhelft.”

“We missen bij het agentschap nog steeds een was deze week in het parlement te horen.

“Ik word kwaad wanneer ik zoiets hoor. Dat is een belediging voor al onze medewerker­s die hier de ziel uit hun lijf werken. Je kunt je niet voorstelle­n wat hier allemaal gebeurt, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, zelfs in de weekends.”

sense of urgency”,

Met alle respect voor die mensen, maar werken zij wel op de juiste manier? De onderzoeks­commissie heeft veel fouten vastgestel­d in de interne werking.

“Lopen de leden van die onderzoeks­commissie hier elke dag rond? Ik denk het niet. Kijk, het klopt dat dingen herbekeken moesten worden, maar daarmee zijn we nu net volop bezig. We zijn de klachtenbe­handeling op punt aan het stellen, de nieuwe inspectier­apporten worden publiek gemaakt, … Zoiets is niet in één, twee, drie gefikst.”

U had het over de lijst van probleemdo­ssiers die het agentschap aan het onderzoeke­n is. Hoeveel kinderdagv­erblijven staan daarop?

“Ik kan daar geen getal op plakken. Dat is een zeer dynamisch overzicht waarop kinderdagv­erblijven bijkomen en verdwijnen. Het is een combinatie van oude dossiers en nieuwe klachten.”

Het zou bij ouders misschien al een stuk onzekerhei­d wegnemen als ze wisten of hun crèche op die lijst staat.

“Ouders kunnen gerust zijn dat we een verblijf zo snel mogelijk schorsen zodra we daarvoor voldoende informatie hebben. Vanuit het agentschap zullen we hen daarbij ook zo goed mogelijk ondersteun­en.”

Maar de lijst van probleemdo­ssiers wilt u niet openbaar maken? “Het gaat vaak om dubbelzinn­ige verhalen. Dat zie je ook in de getuigenis­sen in de kranten. Sommige ouders begrijpen niet waarom hun crèche ineens dichtgaat, anderen hebben dan weer net een heel slechte ervaring. Daarover zijn heel verschille­nde meningen. Laat daarom onze mensen in alle sereniteit hun werk doen en beslissing­en nemen op basis van alle informatie en documentat­ie.

“Stel dat er vijfhonder­d kinderdagv­erblijven op die lijst staan. En dat daarvan finaal tien de deuren moeten sluiten. Dan heb je toch ongelofeli­jk veel onnodige schade toegebrach­t aan die 490 andere? Dat kan je maatschapp­elijk toch niet maken?”

Het zou wel transparan­t zijn tegenover de ouders.

“Ik ben een grote voorstande­r van transparan­tie, daarom maken we bijvoorbee­ld de nieuwe inspectiev­erslagen vanaf volgende maand openbaar. Maar je kunt die vijfhonder­d dossiers toch niet voor iedereen zomaar op tafel leggen?”

Waarom niet?

“Ik vind het onvoorstel­baar dat jullie die vraag nog maar durven te stellen. We staan voor de uitdaging om het vertrouwen in de kinderopva­ng te herstellen, maar tegelijk zouden we vijfhonder­d namen moeten bekendmake­n, van wie er velen intussen heel hard hebben gewerkt om hun kwaliteit weer op peil te krijgen? We gaan die mensen toch niet allemaal aan de schandpaal nagelen? Het gaat hier wel over jobs.”

In de ouderenzor­g is er wel een publieke lijst van woon-zorgcentra die onder verhoogd toezicht staan.

“Woon-zorgcentra zijn grote instelling­en. Dat gaat niet om individuel­e uitbaters die persoonlij­k geviseerd kunnen worden.”

Deze week klaagde een aantal schepenen dat zij te weinig informatie kregen als een crèche in hun gemeente sloot. Begrijpt u dat ze dat lastig vinden?

“Weet je wat ík lastig vind? Dat jullie zoveel vragen stellen met telkens een directe beschuldig­ing tegenover ons. Wij kunnen toch niet alle privacyreg­els overboord gooien? Wij mogen niet zomaar alle informatie aan de lokale besturen doorgeven.”

U lijkt zich persoonlij­k aangevalle­n te voelen.

“Ikzelf niet. Ik spreek namens de drieduizen­d mensen van het Agentschap Opgroeien die zich al maandenlan­g persoonlij­k aangevalle­n voelen. Je kunt je niet voorstelle­n hoeveel bagger die mensen al over zich heen hebben gekregen. En toch blijft de overgrote meerderhei­d van hen overeind. Dat er dan enkele schepenen ontevreden zijn, dat zal dan waarschijn­lijk wel zo zijn. Maar evengoed heb ik een burgemeest­er gehoord die ons bedankte voor de goede ondersteun­ing. Mag dat ook eens gezegd worden? Sorry dat ik mij zo opwind, maar ik doe het voor de drieduizen­d mensen die dit al maandenlan­g moeten ondergaan.”

PIETER LESAFFER JENS VANCAENEGH­EM

“Wie beweert dat we niks doen met de aanbevelin­gen, is fout. Je ziet dat in de cijfers. De tweede helft van dit jaar hebben we al dubbel zoveel crèches gesloten als in de eerste jaarhelft.”

 ?? FOTO IVAN PUT ?? Vanobberge­n staat aan het roer van het Agentschap Ondernemen.
FOTO IVAN PUT Vanobberge­n staat aan het roer van het Agentschap Ondernemen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium