Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Sardientje­streinen’ zorgen voor ergernis

-

De NMBS ligt nog maar eens onder vuur. Veel reizigers uiten hun ongenoegen over de overvolle treinen. Het gevolg van materiaalp­roblemen, waardoor verschille­nde treinen moeten worden vervangen door kortere rijtuigen.

“Beste NMBS, hoe lang gaat die mop op de lijn Poperinge-antwerpen nog duren? We zijn intussen week drie van ingekorte of afgeschaft­e treinen.” Of: “Net opgestapt in Centraal en elke zitplek in deze wagon is al ingenomen. ’t Wordt tof in Berchem!”. De NMBS is trending op Twitter, maar niet op een positieve manier. Ook reizigerso­rganisatie Treintramb­us kreeg de afgelopen weken heel wat klachten over ingekorte treinen. “Vooral tussen Antwerpen en Brussel zijn er momenteel veel problemen”, vertelt Kees Smilde. “Het is al een aantal keer gebeurd dat een trein in volle ochtendspi­ts slechts drie rijtuigen telt in plaats van de normale tien stuks. Dan krijg je natuurlijk een sardientje­strein. ”

Vertraagde levering

De NMBS erkent de problemen. “Tegenwoord­ig moeten we ouder materiaal langer en meer laten rondrijden dan voorzien”, zegt woordvoerd­er Bart Crols. “Omdat een levering van nieuwe dubbeldekt­reinen ongeveer twee jaar vertraging opliep. Eind vorig jaar moesten we 445 nieuwe rijtuigen van Alstom krijgen. Nog meer dan

200 dienen geleverd te worden. Onze treinvloot is nu gemiddeld

25 jaar oud. Uiteraard zijn die oude toestellen gevoeliger voor panne.” Daarnaast kampt de NMBS met een personeels­tekort

“Ik begrijp dat de NMBS niet alles zelf in de hand heeft. Maar ze kan wel een deel oplossen met organisato­rische maatregele­n”, zegt Kees Smilde. “De juiste treinen op de juiste lijnen inzetten, bijvoorbee­ld. Met wat inventivit­eit kunnen ze daar volgens mij beter doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium