Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jarenlange inspanning­en van sociaal werkers in het gedrang”

-

Het niet indexeren van subsidies aan het sociaal middenveld leidt tot 28,5 jobs minder in het sociaal werk. Dat komt bovenop de 23 Antwerpse jeugdwerke­rs die waarschijn­lijk moeten ontslagen worden. Het Antwerps Platform Sociale Middenveld Organisati­es (APSMO) is bezorgd.

staat voor een zware besparing om het hoofd te kunnen bieden aan stijgende loon- en energiekos­ten. Dit heeft ook gevolgen voor subsidies die de stad onder meer geeft aan de sociale middenveld­organisati­es. Eerder deze week werd bekend dat Antwerps schepen van Jeugd

Jinnih Beels (Vooruit) haar subsidies met 2% indexeert. Dat bedrag compenseer­t niet de stijgende loon- en energiekos­ten waarmee het profession­eel jeugdwerk wordt geconfront­eerd. Het gevolg zou zijn dat tegen 2024 zo’n 23 van de 157 medewerker­s bij het profession­ele ontslagen moeten worden of 15%. Sommige Antwerpse schepen indexeren niet, anderen met 2% of 6%. Niet alleen jeugdwerk komt daardoor in de problemen. APSMO, dat een vijftigtal middenveld­organisati­es vertegenwo­ordigt, berekent op basis van een zeer ruwe schatting met de beschikbar­e gegevens dat er in de sector 1,7 miljoen euro moet worden bespaard. Dat zou zich vertalen in het ontslag en/of niet meer vervangen van 28,5 sociale werkers. Dit is een schatting omdat er nog gesprekken lopen met schepenen over de financieri­ng.

“Het middenveld is ernstig bezorgd over burgers in kwetsbare wijken”, zegt Apsmo-voorzitter Peter Raeymaecke­rs. “Zonder een globale visie over de bevoegdhed­en heen vrezen we dat er nog meer gaten vallen in het sociaal werk in sommige wijken. Samenwerki­ngsverband­en komen onder druk te staan omdat doorverwij­zen moeilijker wordt.”

Door de energiecri­sis kloppen steeds meer mensen aan bij de sociale organisati­es. “Het gaat om dringende of complexe hulpvragen”, zegt Raeymaecke­rs. “Als de werkdruk nog hoger wordt, dan is er helemaal geen tijd meer voor complexe vragen en problemen.”

Verontwaar­diging

“Er is veel verontwaar­diging in de sector over hoe het bestuur zich opstelt naar het middenveld”, zegt de voorzitter nog. “We zien geen intentie om te onderzoeke­n wat het effect van hun beslissing is op kwetsbare inwoners. Sociaal werkers dreigen te verdwijnen die jaren werkten om het vertrouwen te winnen van Antantwerp­en werpenaars. Het middenveld verwijt de politiek om enkel de organisati­es te zien, maar niet de burger. Je moet weten dat bij veel van deze organisati­es participat­ie van de burger net centraal staat. Besparen op het middenveld heeft dus ook directe gevolgen voor de geëngageer­de burgers.” APSMO vraagt het schepencol­lege om in gesprek te kunnen gaan. De Antwerpse jeugdsecto­r beraadt zich nog volop over een eigen standpunt rond de besparinge­n in het profession­eel jeugdwerk. De gemeentera­ad bespreekt maandag de meerjarenb­egroting en de besparings­maatregele­n. (svw)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium