Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wet op de krijgsdien­stbaarhede­n

-

De ‘wet op de krijgsdien­stbaarhede­n’ of ‘militaire servituten’ dateert van 4 februari 1815, nog net onder het Franse bewind. Binnen een afstand van 585 meter van een versterkin­gswerk was het verboden om stenen constructi­es op te trekken. Wat er al stond en dus mogelijk in de weg zat, werd genadeloos afgebroken.

In 1859 besliste de Belgische overheid om van Antwerpen de steunpilaa­r van de landsverde­diging te maken en de stad om te vormen tot het ‘Nationaal Reduit’. Dat leidde tot de Brialmont-omwalling met vooruitges­choven forten.

De impact op de bouwlust van de Antwerpena­ars was enorm, met veel politiek gewoel en burgerprot­est. Maar ze namen het risico en in de schootsvel­den werden heel wat servituten­woningen én villa’s gebouwd. Volledig in de Amerikaans­e houtsoort pitchpine, enkel de kelder mocht gemetseld worden. Op de zijgevels kwamen er ijzeren ringen. Bij de sloop werden daar kettingen aan bevestigd zodat paarden de muren snel uit elkaar konden trekken. Platbrande­n was ook een optie.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorl­og werden bewoners van zo’n houten huis pijnlijk aan de wet op de krijgsdien­stbaarhede­n herinnerd. Nog voor er één schot op de stad was gelost, waren de gebieden rond de omwalling en de forten al een slagveld. Vooral Mortsel, dat in het schootsvel­d van maar liefst drie forten lag, kreeg het zwaar te verduren. Al op 7 augustus 1914 stonden de houten villa’s in de Sint-benedictus­straat in lichterlaa­ie.

In totaal zijn er in het Antwerpse 286 woningen door de Belgische genietroep­en gesloopt.

Met de declasseri­ng van de omwalling werd de wet in 1924 opgeheven. De oorlog had ons immers geleerd dat de dreiging niet langer van een grondoffen­sief kwam maar vanuit de lucht. De vrijgekome­n ruimte werd ingenomen door prestigieu­ze projecten zoals de luchthaven van Deurne, de Tentoonste­llingswijk en de Antwerpse Ring. Van de houten servituten­woningen bleven er uiteindeli­jk een veertigtal overeind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium