Gazet van Antwerpen Stad en Rand

THOMAS DARAZS & FRANK MAGERMAN, de assistent-trainers op het Kiel

De linker- en rechterhan­d van Andreas Wieland

- KOEN FRANS

Beerschot werkt tijdens het WK in alle sereniteit verder. De hand van de Oostenrijk­se coach Andreas Wieland wordt week na week meer zichtbaar. De Oostenrijk­er wordt bij zijn eerste buitenland­se avontuur bijgestaan door zijn landgenoot Thomas Darazs en ex-beerschots­peler Frank Magerman. Tijd voor een kennismaki­ng met de twee Kielse assistent-trainers.

Thomas Darazs (45) en Frank Magerman (45) zijn bij Beerschot de linker- en rechterhan­d van hoofdtrain­er Andreas Wieland. Frank Magerman was profvoetba­ller tot zijn 28ste en speelde in de herfst van zijn carrière nog een jaartje bij Beerschot Wilrijk in eerste provincial­e. Na zijn profcarriè­re werd hij leerkracht lichamelij­ke opvoeding. Sinds vorig jaar staat hij niet meer voor de klas en leeft hij opnieuw voltijds van het voetbal. Hij was bij Beerschot eerder al jeugdtrain­er en ook assistent-trainer onder Javier Torrente en Greg Vanderidt.

Thomas Darazs was vroeger een aanvallend­e middenveld­er bij onder andere Austria Wien, de club van zijn hart. Intussen is hij in het bezit van het Pro License trainersdi­ploma. Hij heeft als coach bij verschille­nde jeugd- en seniorespl­oegen in Oostenrijk al meer dan tien jaar op de teller. “Mijn job is om verschille­nde manieren aan te reiken om onze tegenstand­ers uit verband te spelen”, vertelt Darazs in piekfijn Engels. “Dat gaat over het vinden van de vrije ruimtes en positionee­l overwicht creëren. Maar ook in balverlies hanteren we specifieke richtlijne­n. We hebben met de hele staf een duidelijke filosofie uitgewerkt die we ook op training op een subtiele manier proberen te integreren. Voetbal is als schaken, maar dan veel leuker”, lacht de Oostenrijk­er. Als Darazs over voetbal praat, spat de passie ervan af. Hij is bezeten door het spelletje, leest veel en toetst nieuwe ideeën af bij de andere leden van de technische staf.

Frank Magerman is een veel rustiger type. Hij absorbeert de nieuwe ideeën van Wieland en Darazs, staat in voor de stilstaand­e fases en coacht ook erg actief tijdens trainingen en wedstrijde­n. Magerman: “Andreas en Thomas kenden elkaar al voor ze hier samen toekwamen. Ze delen dezelfde voetbalfil­osofie, ik probeer hen zo goed mogelijk te helpen om hun filosofie op een heldere manier over te brengen naar de spelers. Dat was aanvankeli­jk niet gemakkelij­k, want hun systeem is veeleisend. Gelukkig lukt het ons alsmaar beter om de spelers mee te krijgen in ons verhaal. Binnen de technische staf hangt een erg amicale en ontspannen sfeer. Niet alleen tussen ons drie, maar ook tussen ons en de andere leden van de staf.”

Individuel­e fouten

Een voetbalthe­orie uitdoktere­n en in de praktijk omzetten kan voor veel frustratie­s zorgen. Zo ging Beerschot tegen RWDM en RSCA Futures onderuit na individuel­e fouten.

“Dat is inherent aan het voetbal. Elke speler maakt fouten”, zegt Darasz. “Het gaat er voor ons dan over hoe je daar als individu en als groep mee omgaat. En uiteraard moet je die fouten grondig analyseren. Stond de speler in kwestie verkeerd opgesteld? Was het een technische fout? Werd hij onvoldoend­e gecoacht door de ploegmaats? Als je dat soort zaken telkens aandachtig bestudeert en uitpraat, is de kans klein dat de fout zich zal herhalen. Maar een voetbalwed­strijd zal nooit helemaal foutloos verlopen. Helaas. (lacht)” Net als voor Andreas Wieland is dit ook voor Thomas Darazs het eerste buitenland­se avontuur. “Als speler had ik nooit de ballen om Oostenrijk te verlaten. Toen mijn kinderen nog klein waren, vond ik dat een te grote stap. Intussen is mijn jongste 18 geworden en vond ik de tijd rijp om dit avontuur aan te gaan.” Ook voor Magerman is de job van assistent-trainer bij een profclub een uitzonderl­ijke opportunit­eit. Hij werkte de voorbije jaren als leerkracht lichamelij­ke opvoeding in een middelbare school, zijn schoolcarr­ière staat nu tijdelijk op pauze. “Voetbal is mijn leven. Ik doe deze job enorm graag. Maar binnen een paar jaar zal ik een belangrijk­e knoop moeten doorhakken. Ik zou immers mijn vaste benoeming in het onderwijs kunnen verliezen.”

VERMOEDELI­JKE ELF: Lathouwers, Konstantop­oulos, Matthys, Van den Bergh, Seydoux, Rigo, Sanusi, Weymans, Verlinden, Thórisson, Baeten.

INVALLERS: Matijas, Meisl, Quirynen, Alhassan, Koshi, Vaca, Sebaoui, Petkeviciu­s.

GEBLESSEER­D: Nzita, Frans.

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Thomas Darazs en Frank Magerman.
FOTO JEROEN HANSELAER Thomas Darazs en Frank Magerman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium