Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jonge fotograaf Maxim toont zijn Oekraïense foto’s tijdens expo

- WARD BOSMANS

Fotograaf Maxim Vanheertum (26) was tot begin dit jaar vooral te vinden in het Antwerpse nachtleven, waar hij foto’s nam voor marketingc­ampagnes en voor Instagramp­agina’s. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, was hij daar zo door geraakt dat hij er graag naartoe wilde gaan. Met de hulp van oorlogsver­slaggever Bruno Beeckman (54) vertrok hij naar Oekraïne. Vanaf zaterdag 26 november worden de foto’s tentoonges­teld door Peter Everaert van galerij Artisjok in Lier.

“Ik kende Maxim helemaal niet, maar ik heb toch met hem afgesproke­n omdat ik voelde dat hij echt geraakt was door wat er in Oekraïne aan het gebeuren was”, zegt Bruno Beeckman. “Ik was net terug van vier intense weken in Oekraïne en wilde hem graag helpen met alle praktische informatie die je nodig hebt om daar te werken. Ik had eerlijk gezegd gedacht dat ik hem daarna nooit meer zou zien, maar het tegendeel was waar. Maxim was duidelijk geraakt door het onderwerp en dat stond voor hem boven het gevaar dat eraan verbonden is.” Maxim woont in Antwerpen en in zijn straat heeft hij enkele Oekraïense én Russische buren van wie de familie in oorlogsgeb­ied woont. “Op die manier komt de oorlog echt dichtbij. Ik wilde graag naar Oekraïne, maar ik had geen flauw benul hoe dat in zijn werk ging. Dankzij de tips van Bruno ben ik toch vertrokken. Ik had geen opdrachtge­ver, het was gewoon op eigen initiatief.” Vier weken later begroet de doorwinter­de oorlogsver­slaggever Bruno Beeckman de kersverse freelance oorlogsfot­ograaf Maxim Vanheertum in de lobby van Hotel Kozatski op het Maidanplei­n in Kyiv. Een uur later is er al een luchtalarm en beseft Maxim wat een ingrijpend­e beslissing hij heeft genomen. De volgende dagen dompelt hij zich onder in de oorlogsrea­liteit van de stad. Hij wint snel het vertrouwen van de mensen met zijn ontwapenen­de persoonlij­kheid. Maxim wordt zelfs in het Oekraiens aangesprok­en omdat hij qua fysionomie veel Slavische trekjes heeft.

Maxim Vanheertum

Fotograaf

“De Oekraïners waren heel blij dat ik aan de rest van de wereld kon laten zien wat de Russen hadden aangericht.”

Onafgebrok­en bommenrege­n

Maxim leert in Kyiv de Italiaanse freelancej­ournalist en ex-militair

Claudio Locatelli kennen. “Ik kon met hem meerijden in zijn auto. Hij stelde voor om de tweede stad van het land, Kharkiv, te bezoeken. De stad was op dat moment dagelijks het toneel van een quasi onafgebrok­en bommenrege­n. Ik fotografee­rde er de vele gruwelijke gezichten van de oorlog en ook de ontmoeting­en met de lokale bevolking zorgen voor foto’s die ik mijzelf nooit had kunnen inbeelden. De mensen waren heel blij dat ik aan de rest van de wereld kon laten zien wat de Russen hadden aangericht.”

Wat hem het meest is bijgebleve­n is de gastvrijhe­id van de bevolking. “Het beeld dat mij zelf het meest raakte was het massagraf met elf Russische soldaten. Dat was heel indrukwekk­end, want ik had voordien nog nooit een lijk gezien. De militairen lagen er al minstens een maand. Er zijn wel wat stressmome­nten geweest toen de bommen dicht bij ons ontploften.”

Energieter­rorisme

Bruno Beeckman is net terug van Oekraïne, waar hij in een nieuwe fase van de oorlog belandde en daar onder meer voor onze krant verslag van uitbracht. “Het energieter­rorisme van de Russen is nu volop bezig. En ook het internet valt geregeld uit. Dat maakt vooral de jongeren razend, die sinds het begin van het conflict nog meer in hun telefoon leven. Er gaan deze winter ook mensen doodgaan van de kou in Oekraïne. Anderzijds worden de mensen steeds bozer op de Russen. De haat stijgt en zal ook de volgende generaties niet weggaan uit Oekraïne.”

De expo met de foto’s van Maxim Vanheertum loopt vanaf zaterdag 26 november tot 31 december in het voormalig reisbureau De Reisspecia­list in de Antwerpses­traat 47 in Lier. Alle foto’s werden gebundeld in een prachtig fotoboek. Op zaterdag 26 november is er ook een signeerses­sie met Bruno Beeckman en Maxim in de Standaard boekhandel in Lier.

 ?? FOTO MAXIM VANHEERTUM ?? Een van de foto’s die Maxim maakte in Oekraïne.
FOTO MAXIM VANHEERTUM Een van de foto’s die Maxim maakte in Oekraïne.
 ?? FOTO MAXIM VANHEERTUM ?? Een van de beelden die Maxim nam.
FOTO MAXIM VANHEERTUM Een van de beelden die Maxim nam.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Maxim Vanheertum samen met Bruno Beeckman.
FOTO JOREN DE WEERDT Maxim Vanheertum samen met Bruno Beeckman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium