Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Omikron was een zegen voor de ziekenhuiz­en

Eén jaar na eerste besmetting met variant ligt niemand nog wakker van corona

- ANTON GOEGEBEUR

De coronacijf­ers stijgen, weeral. De zoveelste besmetting­sgolf trekt zich op gang, maar vrijwel niemand ligt daar nog wakker van. Ook de experts maken zich geen zorgen. Dat komt ook door omikron. De virusvaria­nt die ons eind vorig jaar grote angst inboezemen­de, bleek een geschenk: veel besmetting­en, merkelijk minder ziekenhuis­opnames. “We hebben echt geluk gehad met omikron en de vele subvariant­en”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano).

De eerste berichten uit Zuid-Afrika waar omikron voor het eerst werd opgemerkt waren bijzonder verontrust­end. Dankzij het coronaviru­s weet iedereen wat exponentië­le groei is, maar omikron deed daar nog een schepje bovenop. De besmetting­scijfers schoten ongezien snel omhoog. Bij ons werd de eerste besmetting op 26 november 2021 genoteerd. De variant werd in recordtemp­o dominant, maar die explosieve groei in het aantal besmetting­en trok zich gelukkig niet door in de ziekenhuis­cijfers.

Sindsdien volgden de subvariant­en van omikron elkaar op. Vandaag zorgt BQ.1 voor een stijgende curve. Het is niets om zorgen over te maken, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “Waarom? Kijk naar de grafiek met IC-opnames. De golven daar worden steeds lager. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat die trend nu gaat veranderen.”

Het coronaviru­s is voor veel mensen een virus geworden dat niet meer erg ziek maakt. Dat komt door omikron, maar ook door de opgebouwde immuniteit. Van Ranst verwijst daarvoor naar de vaccinatie­campagnes en eerdere besmetting­en die vrijwel iedereen intussen heeft doorgemaak­t.

Long of langdurige covid blijft volgens de viroloog wel een fenomeen dat goed bestudeerd moet worden. Er zijn mensen die maandenlan­g last hebben van klachten, ook na een omikronbes­metting. Al is het niet zeker of het coronaviru­s hierin uitzonderl­ijk is. “Moesten we influenza met evenveel energie bestuderen, dan zouden we misschien ook long influenza achterhale­n”, zegt Van Ranst.

Endemie

Het is aan de WHO om ooit het einde van de pandemie af te kondigen. Dat zal het vooralsnog niet doen. Het coronaviru­s houdt delen van de wereld nog steeds in z’n greep. In China blijft het aantal besmetting­en pieken. Het harde zero-covid-beleid botst daar op z’n limieten. De protesten ertegen lijken uit te breiden.

Bij ons evolueert de epidemie naar een endemie. Dan zien we geen voortduren­de opeenvolgi­ng van golven meer. “Dat is vandaag wel nog het geval, hoewel de fluctuatie­s kleiner en kleiner worden”, zegt Van Ranst. Het uitblijven van nieuwe gevaarlijk­ere varianten is essentieel. Ook oude meer ziekmakend­e varianten zoals delta maakten geen comeback. “Er is geen zwaard van Damocles. Dat is een geruststel­ling.”

Volgens viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) zitten we in een overgangsf­ase. Het einde van de pandemie in ons land valt niet te voorspelle­n. “Je kan dat altijd pas achteraf zeggen. Misschien stellen we na deze winter vast dat we eigenlijk in een endemische fase zitten.” Helemaal ongevaarli­jk is dat niet. “De golven die we nu krijgen zijn veel kleiner dan aan het begin en de druk op de zorg ligt lager, maar dat neemt niet weg dat het virus blijft circuleren. Als je de maanden optelt, zijn er toch nog veel zieken en overlijden­s.”

Golfjes

Kan een compleet nieuwe variant onze zorg alsnog onder druk zetten? Van Ranst verwacht het niet, maar het is niet “onmogelijk”. Van Gucht kijkt met een “zekere ongerusthe­id” naar China, maar ziet momenteel niets dat “de zaak door elkaar kan schudden”. “We hebben geluk gehad met omikron en het amalgaam van subvariant­en. Ze verschille­n allemaal een beetje van elkaar, maar niet genoeg om een gamechange­r te zijn. Daardoor krijgen we eerder golfjes dan golven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium