Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paardenfok­kerij op komst in Cauwenberg­lei?

Openbaar onderzoek is ten einde

-

Euro Horse van eigenaar Axel Verlooy heeft een vergunning aangevraag­d voor het bouwen en uitbaten van een paardenfok­kerij aan de Cauwenberg­lei in Pulle. De paardenkwe­ker zelf valt uit de lucht als we hem contactere­n om naar zijn plannen te polsen. Maar het gele bord van het openbaar onderzoek dat op 19 november afliep, staat er nog.

Burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven heeft er vooralsnog geen kennis van genomen dat de aanvraag last minute ingetrokke­n zou zijn, wat natuurlijk ook altijd mogelijk is. Op het schepencol­lege van maandag werd de aanvraag als afgesloten behandeld en zal het dossier nu zijn verdere verloop kennen, met het behandelen van eventuele bezwaarsch­riften.

Paardenfok­ker

De profession­ele paardenfok­ker en hengstenho­uder Axel Verlooy is vader van topruiter Jos Verlooy die in 2019, 2020 en 2021 Belgisch kampioen werd. Jos won in 2019 ook individuee­l brons op het EK en Europees goud met het Belgisch team. Hij behoort tot de wereldtop en de fokkerij staat zeer hoog aangeschre­ven.

In de aanvraag wordt gemotiveer­d dat Euro Horse, nu gevestigd in Grobbendon­k vlakbij het militair domein, in natuurgebi­ed geen uitbreidin­gsmogelijk­heden meer heeft. Tussen de Cauwenberg­lei en de Fatimalaan beschikt hij al over ongeveer 8,7 hectare in agrarisch gebied, waar nu ook al paarden en schuilstal­len staan. De nieuwe stoeterij met ingang langs de Cauwenberg­lei betreft tien merrieboxe­n, 10 groepsboxe­n voor opfok, 40 individuel­e boxen, een indoorpist­e voor africhting, personeels- en ontvangstr­uimte en groomverbl­ijven. Axel Verlooy zegt van niks te weten. Hij noemt Zandhoven wel een mooie gemeente. “Mijn paarden lopen daar al in de wei”, zegt hij.

‘Verpaardin­g’

Raadslid Ward Belmans (Groen) bracht de aanvraag ter sprake op de gemeentera­ad tijdens de goedkeurin­g van het klimaatpla­n van Zandhoven, waar hij onder meer hekelde dat de prijs van landbouwgr­ond in Zandhoven door de ‘verpaardin­g’ wordt opgedreven zodat landbouwer­s geen grond meer kunnen kopen.

 ?? FOTO KMA ?? De aanvraag aan de Cauwenberg­lei staat er nog. Het openbaar onderzoek liep op 19 november af.
FOTO KMA De aanvraag aan de Cauwenberg­lei staat er nog. Het openbaar onderzoek liep op 19 november af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium