Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De frustratie van de politie

- Kris Vanmarseni­lle Opiniërend hoofdredac­teur brieven@gva.be

Een op de vijf Belgische politiemen­sen liep maandag in Brussel te betogen, voor meer loon en meer respect en tegen straffeloo­sheid. Hun protest was al lang gepland, maar het geweld tijdens de rellen in Brussel na de overwinnin­g van Marokko op het WK voetbal, zette hun eisen extra kracht bij.

Is het nu met deze penibele begrotings­cijfers het moment om meer loon te vragen? Voor de politiemen­sen wel, ja. Die opslag was hen immers beloofd in januari van dit jaar. “De politie heeft in 22 jaar geen loonopslag gehad. Dit lijkt me dus een historisch akkoord”, zei minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) toen. Een mooie pluim op haar hoed na maandenlan­ge onderhande­lingen met de politievak­bonden. Maar als je een overeenkom­st historisch noemt, dan kun je ze eigenlijk na enkele maanden niet gewoon ongedaan maken.

Het is waar, er was toen nog geen sprake van de oorlog in Oekraïne en de energiecri­sis, maar beloofd is beloofd. Misschien had de minister dan beter al in januari de eerlijkhei­d gehad om te zeggen dat er geen ruimte was voor loonopslag. Het is niet dat de financiële toestand van het land toen nog zo gezond was.

Maar toch komen de politiemen­sen niet in de eerste plaats voor die uitgesteld­e loonsverho­ging op straat. Uit gesprekken met de betogers blijkt een algehele, diepe frustratie. De criminelen die ze oppakken, komen ze even later op straat weer tegen. Ze zijn drie uur bezig met administra­tie om iemand die illegaal in dit land verblijft een uitwijzing­sbevel te geven dat hij of zij vervolgens gewoon negeert. Het woord straffeloo­sheid valt meer dan eens. De gevangenis­sen zitten vol, justitie is onderbeman­d en werkt te traag, asielzoeke­rs slapen op straat ... En in alle omstandigh­eden zijn het de politieman­nen en -vrouwen die op het terrein oplossinge­n moeten bedenken en de eerste klappen opvangen. Helaas vaak letterlijk. Het geweld tegen de politie neemt toe en wordt, ondanks herhaalde beloften, nog altijd niet streng genoeg bestraft. “Het systeem is failliet”, zegt een politieman uit Mechelen.

Het is vooral akelig te moeten vaststelle­n dat de mensen die ons moeten beschermen en de orde moeten handhaven, dreigen hun geloof in het rechtssyst­eem te verliezen. De bevoegde ministers moeten er alles aan doen om dat vertrouwen te herstellen. Hun beloftes nakomen zou al een goed begin zijn.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium