Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een kantelmome­nt voor onze toekomst”

Schotense korpschef betoogt voor het eerst in 38-jarige loopbaan

- (jaa, kma)

Onder de tienduizen­d politieman­nen en -vrouwen die maandag in Brussel manifestee­rden waren er uitzonderl­ijk ook een aantal korpschefs. Onder meer die van Schoten, Jack Vissers, stapte mee op, voor het eerst in zijn 38jarige carrière. “Ik merk dat geweld tegen politie uitdeint van de stad naar de rand”, getuigt de ervaren agent.

Jack Vissers begon zijn loopbaan als opperwacht­meester bij de rijkswacht­brigade Brasschaat, was vier jaar korpschef in de zone Kastze (Kampenhout, Steenokker­zeel, Zemst) en maakte ook deel uit van het vast comité van toezicht op de politiedie­nsten, het zogenaamde Comité P. Sinds 2019 geeft hij leiding aan de 72 politiemen­sen en 25 burgers van politiezon­e Schoten. Hoewel hij al langer lid is van een vakbond, is deelnemen aan een betoging voor Jack Vissers een primeur. “Een spontane beslissing”, aldus de ervaren politieman. “Ik ben en blijf een believer in de dialoog. Maar dit keer wil ik ook met mijn aanwezighe­id mijn medewerker­s en alle andere medewerker­s van de geïntegree­rde politie steunen in hun gerechtvaa­rdigde verwachtin­gen tegenover de overheid. De lokale politie van Schoten is in Brussel vertegenwo­ordigd door twaalf mensen. We zijn hier uiteraard allemaal in onze vrije tijd. Aan de dienstverl­ening in onze zone Schoten wordt vandaag niet geraakt.”

Solidarite­it

Vissers motiveert zijn aanwezighe­id door wat hij een “belangrijk momentum” noemt. “Zelfs een scharnierm­oment voor de toekomst van de politie. De recente dramatisch­e gebeurteni­ssen en negatieve beleidsbes­lissingen van de federale regering raken onze hele politiefam­ilie. De solidarite­it en verbondenh­eid tussen lokale en federale politie is groot.”

Vissers liep in Brussel onder meer Rob Verbist, collega-korpschef van de politizone ZARA (Zandhoven-Ranst) tegen het lijf. “Het is belangrijk voor de medewerker­s dat ze steun krijgen van de eigen korpschef. Daarom wilde ik hier vandaag aanwezig zijn”, zegt Verbist. “Ook de oproep voor de herviziere­n waardering van het politiesta­tuut vind ik heel belangrijk.” Volgens Jack Vissers komen vandaag een aantal breuklijne­n samen. “Ondanks de niet-aflatende verklaring­en van politici dat geweld tegen politie niet kan en ‘streng aangepakt’ zal worden, is het nog altijd niet zover, wat minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open Vld) ook mag beweren. Het dramatisch overlijden van onze collega vorige week was schrijnend. Het geweld tegen politie gebeurt vaker. Niet altijd zo dramatisch, maar vaak wel met arbeidsong­eschikthei­d tot gevolg. De noodzakeli­jke aankoop van gezichtsom medewerker­s tijdens de coronapand­emie te beschermen tegen spugende burgers is daarvan maar één voorbeeld.”

Jack Vissers ziet nog een ander zorgbarend­e trend. “Geweld tegen politie is niet langer een probleem binnen de grootstede­lijke context. De effecten deinen uit naar de rand, zo merken we ook in Schoten.”

Vissers steunt het niet-aanvaarden van het sectoraal akkoord dat na moeizame onderhande­lingen werd afgesloten, maar door de federale regering finaal niet werd goedgekeur­d. “Dit is geen blijk van vertrouwen en waardering voor het geleverde werk. De overheid gaat voorbij aan eerdere beloften en aan de specifieke context van het werk van politieman en -vrouw die in een frontlijno­rganisatie als eerste en vaak enige moet tussenkome­n” aldus Vissers.

“Het toepassen van het sectoraal akkoord zou betekenen dat eindelijk, na 22 jaar, een niet eens zo spectacula­ire aanpassing van het loon kan volgen. Ondanks de inspanning­en van Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kreeg dit akkoord geen positief vervolg tijdens het begrotings­conclaaf. Breuklijne­n tussen onze beide voogdijmin­isters werden voor iedereen duidelijk en dat roept vraagteken­s op.”

Jack Vissers

Korpschef Schoten “Geweld tegen politie is niet langer een probleem binnen de grootstede­lijke context. Dat merken we ook in Schoten.”

Geen blijk van vertrouwen

Jack Vissers maakt zich ook zorgen over de ontoereike­nde instroom van nieuwe politiemen­sen. “Als politieamb­tenaren zich nu al zo geraakt voelen door de wijze waarop zij worden bejegend, zal dit ongetwijfe­ld de keuze beïnvloede­n van potentiële kandidaten”, stelt de korpschef. “Een afbrokkele­nd statuut dat mensen een degelijke verloning en aangename werkomstan­digheden kon bieden, is een hinderpaal geworden bij aanwerving­en. De eisen van de vakbonden zijn niet wereldvree­md, maar getuigen van realiteits­zin om in budgettair moeilijke tijden gepaste eisen te stellen. Persoonlij­k voeg ik daar de verzuchtin­g aan toe dat álle hulpverlen­ers en zorgverlen­ers op die gepaste waardering mogen rekening en dat het ‘klappen in de handen’ zich vertaalt in tastbare resultaten.”

 ?? ??
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Vissers is lid van de vakbond, maar betogen had hij nog nooit gedaan.
FOTO OLIVIER MATTHYS Vissers is lid van de vakbond, maar betogen had hij nog nooit gedaan.
 ?? FOTO RR ?? Met collega-korpschef Rob Verbist.
FOTO RR Met collega-korpschef Rob Verbist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium