Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KattenRada­r zoekt mee naar je vermiste kat

-

Je hebt ze zeker al gezien, de zelfgeprin­te affiches met een foto van een weggelopen kat. Maar heb je ze ook al gelezen, laat staan het telefoonnu­mmer genoteerd voor het geval je de kat zou vinden? “Dat kan beter in tijden van internet”, dachten David Olthaar en Tom Beusch. Ze stampten KattenRada­r uit de grond.

Zelf heeft hij geen kat. “Ik hou van katten, maar ben er ontzettend allergisch voor”, zegt de Nederlande­r David Olthaar (25), die samen met Tom Beusch (25) KattenRada­r.nl bedacht. “Mensen die geen huisdier hebben, beseffen het niet, maar als zo’n beestje verdwijnt, dan is dat best emotioneel.” David ondervond het aan den lijve. Hij was acht toen zijn jachthond tweeënhalv­e dag spoorloos bleef. Plots dook hij weer op. Een ongelofeli­jk geluk.”

Digitale marketing

Nu helpen Facebook en Instagram dat geluk. “Als digitaal marketeer plaats ik geregeld advertenti­es op sociale media. Toen ik al fietsend een kletsnatte affiche zag met een afgebleekt­e foto van een weggelopen kat, kwam ik op het idee van KattenRada­r,” aldus David.

Dat idee is simpel: het baasje meldt de vermiste kat aan op de site, laat zijn contactgeg­evens na en laadt een foto op. “Ons systeem maakt dan automatisc­h een opsporings­bericht aan mét naam en foto en plaatst die als gerichte advertenti­es op Facebook en Instagram. Zo zorgen we dat je kat in de tijdlijn van buurtgenot­en terechtkom­t. Tips worden naar het baasje gemaild of ge-sms’t.”

Voor 29 euro bereikt de basisformu­le 4.000 buurtgenot­en in een cirkel van één kilometer. Hoe groter de zoekactier­adius, hoe duurder. Maar de investerin­g loont: in anderhalf jaar tijd heeft de website naar eigen zeggen al 1.180 beestjes herenigd met hun baasje, een succesrati­o van 68%. “En wellicht zijn er nog meer successen, want niet iedereen laat het weten als de kat weer thuis is.”

Sinds deze zomer is KattenRada­r ook in Vlaanderen actief. “Van de 38 vermiste katten die al zijn aangemeld, zijn er 24 weer veilig thuis”, zegt David. “Intussen is de site in het Engels vertaald en nu helpen we ook mensen in Engeland, de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium