Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dankzij flashthera­pie kan gezond weefsel beter worden beschermd

Internatio­naal veelbelove­nde kankerbeha­ndeling wordt mede mogelijk gemaakt in bunker van UZ Antwerpen

- SYLVIA MARIëN

Flashthera­pie, waarbij kankerpati­ënten met een hoge dosis en ultrasnel bestraald worden, toont zich internatio­naal veelbelove­nd. Belangrijk­ste voordeel is dat gezond weefsel er mogelijk beter kan door worden gevrijwaar­d. Dat blijkt alvast uit proeven met muizen in een bunker in het UZ Antwerpen.

Het universita­ir ziekenhuis CHUV in Lausanne, Zwitserlan­d, heeft zopas een “krachtenbu­ndeling” aangekondi­gd met het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN) en het Franse bedrijf Theryq. In het ziekenhuis wordt nu een speciale bunker gebouwd om een toestel voor flashthera­pie te plaatsen, om in sessies van een paar millisecon­den bestraling dieperligg­ende tumoren te behandelen.

In een bunker in het UZ Antwerpen in Edegem, draait zo’n toestel al, maar dan nog niet om flashthera­pie toe te passen op mensen, maar op cellijnen en muizen, vertelt radiothera­peut-oncoloog Piet

Dirix van het Iridium Netwerk, het grootste netwerk voor radiothera­pie in ons land. “In Lausanne, Pisa, Napels, Parijs, Brussel en sinds anderhalf jaar al bij ons in Antwerpen, plus in een handvol Amerikaans­e centra wordt volop onderzoek gevoerd naar flashthera­pie, omdat het zo’n beloftevol­le techniek is. Bestraling­stoestelle­n zijn veel preciezer geworden dan vroeger, en daardoor is er de jongste jaren een tendens naar een ingekort aantal sessies met een hogere stralingsd­osis. Flashmet

Piet Dirix

radiothera­peut-oncoloog

“We gaan bij muizen na of bij flashthera­pie op de hersenen gezonde weefsels gespaard blijven. De eerste resultaten zijn positief.”

therapie is nog scherper: een hoge dosis straling in een paar millisecon­den. Die toestellen zijn nog in volle ontwikkeli­ng.”

Positieve resultaten

Het preklinisc­h toestel in het UZA kostte al een miljoen euro. Het werd gefinancie­rd door het Iridium Netwerk (acht ziekenhuiz­en in de Antwerpse regio, red.),

financiële steun van Kom Op Tegen Kanker. Het UZA biedt de ruimte, de Universite­it Antwerpen levert de wetenschap­pelijke ondersteun­ing. Een team van een vijftal mensen onder leiding van professor Montay-Gruel, radiobiolo­og, en professor Dirk Verellen, hoofd medische fysica in het Iridium Netwerk, is elke dag met onderzoek bezig. “Zo gaan we bij muizen na of bij flashbestr­aling op de hersenen inderdaad gezonde weefsels gespaard blijven, en die resultaten zijn alvast positief. “In 2023 hopen we de eerste klinische studies op te starten bij patiënten met agressieve tumoren”, zegt Dirix. “We zullen ons in eerste instantie focussen op oppervlakk­ige flashbestr­aling: uitwendig bij huidtumore­n, en inwendig, dus tijdens de operatie, bij borsttumor­en (met een goede prognose, red.) en bij agressieve hersen- en pancreaska­nker (met slechte prognose, red.). Bij hersentumo­ren is de kans bij inwendige bestraling nu bijvoorbee­ld groot dat er gezond hersengebi­ed beschadigd wordt. Dat zou bij flashthera­pie niet zo mogen zijn.”

Nog een voordeel van flashthera­pie, op termijn, is dat er uitwendig dieper in het lichaam bestraald kan worden, tot mogelijk wel twintig centimeter diep, terwijl dat nu zo’n drie centimeter is. Het nadeel is dat er meer beschermin­g tegen straling nodig is - vandaar die bunker. “En een sterke afzuiginst­allatie, want flashthera­pie produceert veel ozon”, legt Dirix uit.

Hoe het komt dat flashthera­pie beter gezond weefsel spaart, wordt nog onderzocht. “Er zijn een aantal hypotheses”, zegt Dirix. “Een van de meest gangbare modellen op dit moment, gaat ervan uit dat de hoge en intense stralingsd­osis een effect heeft op de zuurstofco­ncentratie op cellulair niveau wat maakt dat gezonde weefsels minder gevoelig zijn voor stralingss­chade. Maar, het onderzoek moet dit uiteraard verder uitklaren.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Radiothera­peut-oncoloog Piet Dirix, hoofd medische fysica Dirk Verellen en Paul Meijnders, academisch coördinato­r van het Iridium Netwerk.
FOTO JAN VAN DER PERRE Radiothera­peut-oncoloog Piet Dirix, hoofd medische fysica Dirk Verellen en Paul Meijnders, academisch coördinato­r van het Iridium Netwerk.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Een muis krijgt flashbestr­aling op de hersenen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Een muis krijgt flashbestr­aling op de hersenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium