Gazet van Antwerpen Stad en Rand

… maar veel gemeentebe­sturen hebben de centen niet

-

Veel Antwerpse gemeentebe­sturen lijken niet zo enthousias­t te zijn over het plan van Matthias Diependael­e. “In de huidige budgettair­e context is dit plan onrealisti­sch”, zegt Koen T’Sijen, burgemeest­er van Boechout.

Een rondvraag bij gemeentebe­sturen die hun inwoners een fikse korting op de woningprij­s mogen geven, wekt de indruk dat het plan van minister Diependael­e geen overdonder­end succes zal worden.

“De Vlaamse ministers weten blijkbaar niet wat er op het lokale niveau leeft”, zegt de Boechoutse burgemeest­er Koen T’Sijen van de partij PRO Boechout & Vremde. “Door de torenhoge inflatie en stijgende loon- en energiekos­ten hebben we met onze gemeente meer dan een miljoen euro aan investerin­gen moeten schrappen. We zetten onze eigen bouwgronde­n zelfs te koop om toch nog zo veel mogelijk investerin­gen te kunnen doen. Dan is het niet realistisc­h om aan de gemeenten te vragen om honderddui­zenden euro te voorzien om wonen in eigen streek betaalbaar­der te maken. Ik denk dat de Vlaamse ministers op een andere planeet leven. Met welke centen zouden we dit moeten doen?”

Boechout krijgt in drie jaar tijd wel 367.601 euro extra uit het gemeentefo­nds. “Maar dat is een habbekrats”, zegt Koen T’Sijen.

André Van de Vyver (Groen), burgemeest­er van Zwijndrech­t, zit op dezelfde golflengte. “We hebben onze budgetbesp­rekingen afgerond. Ik ben niet van plan om daar nog veel aan te veranderen”, zegt hij. “Vlaanderen zou beter meer sociale woningen bouwen. Daar is een groot tekort aan.”

In Mechelen wacht schepen van Wonen Greet Geypen (Open Vld) nog even af. “Ik sta principiee­l open om elk voorstel te bekijken”, zegt ze. “Maar op het eerste gezicht lijkt me dit wel een erg duur systeem. Ik weet niet of dit zo efficiënt is voor de stadsbegro­ting.”

Marc Van Aperen (Hoogstrate­n Leeft), de burgemeest­er van Hoogstrate­n, wil het plan eerst goed bestuderen, maar zegt ook dat “dit veel geld zal kosten, en dat is in deze tijden niet evident.”

Ook N-VA-burgemeest­er Koen Metsu, van Edegem, maakt een

Koen T’Sijen

Burgemeest­er Boechout

“Ik denk dat de Vlaamse ministers op een andere planeet leven. Met welke centen zouden we dit moeten doen?”

André Van de Vyver

Burgemeest­er Zwijndrech­t “Vlaanderen zou beter meer sociale woningen bouwen. Daar is een groot tekort aan.”

stevig voorbehoud. “Ik wil de finesses van dit plan afwachten”, zegt hij. “Ik ondersteun de visie dat wonen in eigen streek moet worden bevorderd. Maar de gemeentebu­dgetten staan nu al gigantisch onder druk. Eigenlijk zouden we via dit systeem voor minstens twintig jaar een stuk van de woningkost voor inwoners prefinanci­eren. Dat is niet evident.”

Els van Doesburg (N-VA), schepen van Wonen in Antwerpen, reageert ook afwachtend. “Betaalbaar wonen is voor mij een prioriteit”, zegt ze. “We zullen in Antwerpen grondig bekijken op welke manier we hiermee aan de slag kunnen gaan.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium