Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het stikstofak­koord moet aangepast worden”

Landbouwmi­nister Jo Brouns gaat opnieuw de strijd aan met Zuhal Demir

- HANNES HEYNDERICK­X

Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) staat voor spannende weken. Het stikstofdo­ssier komt terug op de agenda. En hij wil het eerder gemaakte stikstofak­koord aanpassen. “Van het moment dat je als landbouwbe­drijf kunt aantonen dat je binnen de normen blijft, moet je zeker niet sluiten”, zegt hij. Voor Brouns is het cruciaal dat Vlaanderen zijn eigen voedsel kan blijven produceren.

Tegen 2050 moeten we klimaatneu­traal zijn. Maar tegen dan hebben we ook 10 miljard monden te voeden. Als we dat op een duurzame manier willen doen, moeten we anders voedsel produceren dan vandaag.”

Minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) trekt vandaag met een nieuwe ‘voedselstr­ategie’ naar de Vlaamse voedseltop. Daar komen allerlei belangenor­ganisaties, uit de landbouw- én de natuursect­or, samen om te overleggen hoe we in Vlaanderen voedsel moeten produceren en consumeren. “De oorlog toont dat we voor onze grondstoff­en onafhankel­ijk moeten zijn, ook qua voedsel. We werken rond twee doelstelli­ngen: autonomie en duurzaamhe­id. Ik wil bruggen bouwen tussen landbouw en natuur. Voeding is de verbindend­e factor.”

Spelen we in de toekomst nog steeds slager en supermarkt voor de rest van Europa?

Jo Brouns: “Voor mij is de landbouwse­ctor een volwaardig­e economisch­e sector en een belangrijk­e poot van onze samenlevin­g. Het klopt: een belangrijk deel van onze productie wordt geëxportee­rd. Al is het niet zo dat wij met van alles naar China trekken. Wij leveren wel topproduct­en af binnen Europa en zijn nummer één op het vlak van innovatie in de landbouw. Maar het kan nog duurzamer. Daarom gaan we bijkomend investeren. Met 12 miljoen euro per jaar rollen we een innovatiep­rogramma uit, zodat we de meest duurzame voedselreg­io van Europa worden.”

Als we kijken naar het varkensvle­es: toch 10% is bestemd voor buiten de EU.

“Amper 10%. De varkenssec­tor staat voor gigantisch­e uitdaginge­n. We moeten als politiek in de keten afspraken maken rond betere prijsvormi­ng. Een deel van de oplossing is ook minder aanbod. Het stikstofak­koord voorziet nu een daling van 30 procent.”

Is het niet hoog tijd dat jullie definitief knopen doorhakken in dat stikstofdo­ssier?

“Inderdaad. Rechtszeke­rheid bieden over hoe in Vlaanderen aan economisch­e ontwikkeli­ng kan worden gedaan is hoogdringe­nd. Dus liever vandaag dan morgen. Want je zit ook in een democratie waar mensen dingen kunnen aanvechten. Tegen het huidige akkoord zijn er 20.000 bezwaren ingediend. Het is belangrijk dat we de landbouwer als ondernemer zien die aan de slag gaat met een kader, maar wel ruimte krijgt om zijn eigen weg te vinden.”

U wilt bijvoorbee­ld extra, nieuwe technieken voor stikstofre­ductie goedkeuren?

“Daarom dat we een wetenschap­pelijk comité hebben opgericht. En daarom die 12 miljoen extra voor onderzoek en ontwikkeli­ng. De KU Leuven is bijvoorbee­ld aan het onderzoeke­n hoe ze een stikstofne­utrale stal kunnen bouwen.”

Stel dat die technieken bij alle bedrijven worden gebruikt, moeten er dan nog sluiten?

“Een terechte vraag. Van het moment dat je als bedrijf kunt aantonen dat je binnen de normen blijft, moet je zeker niet sluiten. Integendee­l.”

Ook rode bedrijven?

“Er is een lijst gemaakt in 2015. We moeten zorgvuldig kijken naar wie sindsdien nog inspanning­en heeft gedaan om de stikstofui­tstoot te vermindere­n. Voor sommigen zal er geen redding mogelijk zijn. Die landbouwer­s

Jo Brouns

Minister van Landbouw “Het is belangrijk dat we de landbouwer als ondernemer zien die aan de slag gaat met een kader.”

Jo Brouns

Minister van Landbouw “De landbouwer­s verdienen perspectie­f. Ze moeten rendabel kunnen zijn, mét respect voor de natuur.”

moeten ook duidelijkh­eid krijgen. Voor rode bedrijven die vergund zijn, én inspanning­en gedaan hebben die niet zijn meegenomen, moet er wel iets kunnen. Dat zal ook het politieke debat zijn binnen de regering. ”

U wilt precies wel wat punten aanpassen in het stikstofak­koord?

“Ik wil het overleg respectere­n. Maar ik denk inderdaad dat een aantal zaken aangepast kunnen worden, zonder te raken aan het doel om minder stikstof uit te stoten. De landbouwer­s verdienen een perspectie­f. Ze moeten rendabel kunnen zijn, mét respect voor de natuur. We hebben met de hervorming van de pachtwet al getoond dat we in staat zijn de verbinding te maken tussen landbouw en natuur. In het nieuwe stikstofak­koord zullen we daar ook in slagen.”

U zult wel langs Zuhal Demir (N-VA) moeten. Opnieuw. Was u verbaasd over haar nieuwe mestactiep­lan?

“Er staan zaken in die onvoldoend­e rekening houden met de realiteit. Zoals het verbod op het oogsten van late aardappele­n. Mogen we al niet fier meer zijn op onze Belgische frieten? Er loopt nu overleg tussen de milieu- en landbouwor­ganisaties met een duidelijke doelstelli­ng: de waterkwali­teit moet beter. Maar maatregele­n moeten wel wetenschap­pelijk gefundeerd zijn. Met gerichte bemesting heb je 63 procent minder kunstmest nodig. Een win-win voor de boer én voor het milieu. Zo willen we die dossiers benaderen.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Minister van Landbouw Jo Brouns werkt rond twee doelstelli­ngen: autonomie en duurzaamhe­id.
FOTO BART DEWAELE Minister van Landbouw Jo Brouns werkt rond twee doelstelli­ngen: autonomie en duurzaamhe­id.
 ?? FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS ?? Voor Brouns is de landbouwse­ctor een volwaardig­e economisch­e sector en een belangrijk­e poot van onze samenlevin­g.
FOTO MARC HERREMANS - MEDIAHUIS Voor Brouns is de landbouwse­ctor een volwaardig­e economisch­e sector en een belangrijk­e poot van onze samenlevin­g.
 ?? FOTO BELGA ?? Zuhal Demir
FOTO BELGA Zuhal Demir

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium