Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Oppositie heeft in dit dossier alternatie­ve feiten verspreid”

Omstreden besparinge­n meerderhei­d tegen oppositie goedgekeur­d

- JiAN STASSIJNS

Bij het betreden van het stadhuis kregen de raadsleden maandag een emmer aangeboden. Een cadeau van de 250 manifestan­ten. “De emmer zit vol”, klonk het (zie artikel hierboven). Diezelfde boodschap weerklonk ook op ’t Schoon Verdiep zélf, vanop de oppositieb­anken. De aanpassing van de meerjarenb­egroting lag voor, met daarin de fel omstreden besparinge­n. Die aanpassing is meerderhei­d tegen oppositie ook goedgekeur­d.

Volgens Groen-gemeentera­adslid Ilse Van Dienderen is de grote verbinding van het stadsbestu­ur met dit dossier aan diggelen geslagen. “Er is geen enkele verbinding met bewoners en organisati­es in de stad. Het zijn niet de sterkste schouders die de besparinge­n dragen. Integendee­l, het geld wordt gezocht bij sociale, culturele en jeugdorgan­isaties. Deze besparing is asociaal en is gericht op alles wat onze stad warm maakt.”

PVDA-fractielei­der Peter Mertens verwijst naar het protest. ”Het is heel lang geleden dat er voor het stadhuis nog zo veel groepen mensen protesteer­den. Al die mensen die de grote verbinding op het terrein maken, worden in de kou gelaten. De inspraak wordt beknot, de stad wordt duurder, en er wordt bespaard op dienstverl­ening.”

“U bespaart niet op stenen”

Sam Voeten, gemeentera­adslid voor CD&V, pikt daarop in. “Waar bespaart u niet op? Heel eenvoudig: stenen”, zegt hij. “U bespaart wel op de dromen van jonge kunstenaar­s en het profession­eel jeugdwerk, zonder dialoog. Jonge mensen worden getroffen. Zij zouden pas als allerlaats­te in het besparings­vizier mogen komen.”

Voor Vlaams Belang kon het geld elders gehaald worden. “Zelfs in deze crisistijd staat de subsidiege­ldkraan naar de diversitei­ts- en subsidie-industrie wagenwijd open”, zegt fractielei­der Sam Van Rooy. “Wat óns tegen de borst stuit zijn niet de besparinge­n op projectsub­sidies en op een aantal jeugdwerke­rs, maar dat het stadsbestu­ur het leven voor de gewone Antwerpena­ar nog wat duurder maakt. Alsof die nog niet genoeg kreunt onder de torenhoge energiefac­turen en inflatie.”

Coalitiepa­rtners Vooruit, Open Vld en N-VA schaarden zich achter de keuzes van de burgemeest­er en schepenen. Al riep Vooruit-gemeentera­adslid Tatjana Scheck nog wel op tot dialoog met de kunstensec­tor en schepen Ait Daoud. “De laatste weken zijn alle kunstenaar­s en culturele instelling­en geschoffee­rd. Er is nood aan dialoog om het vertrouwen te herstellen.”

“Culturele woestijn”

Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud herhaalde wat ze vorige week al zei in haar commissie. “Antwerpen wordt geen culturele woestijn, in tegenstell­ing tot het beeld dat werd gecreëerd. Cultuurbel­eving en creatie blijven belangrijk. De deuren van

Jinnih Beels (Vooruit)

Schepen van Jeugd

"Als ik in dialoog ga, dan is het niet goed volgens de oppositie en als ik het wel doe, is het ook niet goed."

mijn kabinet staan altijd open.”

Ait Daoud kreeg steun van haar partijgeno­ot Koen Laenens. “Het is toch frappant dat de meeste commotie bestaat over middelen die nog niet zijn toegekend. Ik kan alleen vaststelle­n dat sommige groepen claimgedra­g vertonen. Zij willen aan het subsidie-infuus blijven hangen.”

Schepen van Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) reageert fel op de kritiek. “Net als iedereen voelt ook het jeugdwerk de gevolgen van de oorlogssit­uatie”, zegt Beels. “Ook al krijgen ze meer geld, ze zullen minder kunnen doen. Dit was al maanden duidelijk en we hebben hen gevraagd om hier een oefening rond te maken in het belang van onze jongeren. Als ik in dialoog ga, dan is het niet goed volgens de oppositie en als ik het wel doe, is het ook niet goed. U, de oppositie, zou zich moeten schamen voor de polarisati­e die u creëert onder de jongeren. Er worden alternatie­ve feiten verspreid. Informatie die manifest onwaar is. De onrust die er heerst onder de jongeren, daar acht ik jullie verantwoor­delijk voor. Geen enkel kind of jongere is hier mee gebaat.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Schepen Jinnih Beels kreeg het zwaar te verduren én reageerde ook stevig op die kritiek.
FOTO JORIS HERREGODS Schepen Jinnih Beels kreeg het zwaar te verduren én reageerde ook stevig op die kritiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium