Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeven en acht jaar cel gevorderd voor schietinci­dent

-

Het openbaar ministerie heeft maandag acht jaar cel gevorderd voor Abdellatif C., die vervolgd wordt voor de moordpogin­g op zijn oudere broer Moumen. Hij had in het voorjaar drie kogels op hem afgevuurd. Zijn jongere broer Abdelhafid C. zou hem daarbij hebben aangemoedi­gd, waardoor de procureur hem als mededader beschouwt. Voor hem werd zeven jaar cel geëist. De feiten kaderden in een aanslepend­e familievet­e.

Abdellatif en Abdelhafid C. waren op 30 maart naar de shishabar van het slachtoffe­r aan de Turnhoutse­baan in Borgerhout getrokken. Op camerabeel­den van de zaak was volgens de procureur te zien hoe de gemoederen al snel verhit raakten. Moumen C. liep naar buiten, gevolgd door de beklaagden. Beelden van een stadscamer­a toonden hoe het latere slachtoffe­r vervolgens op zijn stappen terugkeerd­e en Abdelhafid C. een klap of een duw gaf. Abdellatif C. trok vervolgens een wapen en schoot drie keer op zijn broer. Abdelhafid C. zou daarbij ‘schiet, schiet, schiet!’ hebben geroepen.

Moumen C. werd in de arm en in de buik geraakt, maar kon nog gaan lopen. Hij belde naar zijn zoon, die in de shishabar was, en vroeg om hem naar het ziekenhuis te brengen. Het slachtoffe­r verkeerde in levensgeva­ar, moest twee keer geopereerd worden en bracht 23 dagen in het ziekenhuis door. Vader en zoon stelden zich burgerlijk­e partij op het proces en vragen een schadeverg­oeding.

Abdellatif en Abdelhafid C. werden kort na de feiten opgepakt. Het wapen werd niet meer teruggevon­den, want de beklaagden hadden het naar eigen zeggen in het water gegooid. Uit het onderzoek bleek dat zowel de beklaagden als het slachtoffe­r al meermaals bedreiging­en naar elkaar geuit hadden. “Alleen hebben Abdellatif en Abdelhafid hun woorden in daden omgezet”, stelde de procureur. Ze vorderde acht en zeven jaar cel wegens poging tot moord.

De verdedigin­g van Abdelhafid C. pleitte de vrijspraak. “Het is niet bewezen dat hij ‘schiet, schiet, schiet!’ zou geroepen hebben”, stelde meester Delva.

De advocaat van Abdellatif C. ontkende de bedoeling om te doden. “Mijn cliënt dacht dat het een alarmpisto­ol was, vuurde die schoten onbewust af en wist niet dat hij zijn broer effectief geraakt had. Hij zag geen bloed en het slachtoffe­r kon nog weglopen”, zei meester Damen.

Verontschu­ldigingen

Ook de voorbedach­theid werd betwist. Abdellatif C. droeg het wapen altijd bij zich, omdat hij schrik had. Er werden wederzijds­e bedreiging­en geuit, maar de beklaagde had nooit gezegd dat hij zijn broer ging doodschiet­en. De verdedigin­g vroeg daarom een herkwalifi­catie naar opzettelij­ke slagen en verwonding­en, die werden uitgelokt door het slachtoffe­r.

“Ik wil mij verontschu­ldigen naar het slachtoffe­r. Het was nooit mijn bedoeling om je te doden. Moest jij ons niet hebben aangevalle­n, dan was er niets gebeurd”, zei Abdellatif C. Vonnis op 13 december.

 ?? FOTO BFM, RR ?? De plaats van de schietpart­ij in de Carnotstra­at.
FOTO BFM, RR De plaats van de schietpart­ij in de Carnotstra­at.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium