Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Via zijn gsm zijn honderden frauduleuz­e sms’jes verstuurd”

28-jarige man staat terecht voor phishing

-

Een 28-jarige man uit Ekeren stond in Mechelen voor de strafrecht­er wegens feiten van phishing. Op zijn gsm vond de politie tal van applicatie­s terug die gebruikt konden worden bij online oplichting­spraktijke­n. Het ging onder meer om een systeem om veel sms’jes te kunnen versturen naar potentiële slachtoffe­rs. Het parket eiste drie jaar cel.

Het was louter toevallig dat C.C. tegen de lamp liep. De politie verhoorde de man in een dossier rond bedreiging­en en las daarbij de gsm van de Antwerpena­ar uit. “In het toestel werden tal van zaken aangetroff­en die wezen op phishingpr­aktijken. Het online oplichten van mensen door hen via een sms door te verwijzen naar een nagemaakte website van een bank of andere instelling”, zei de openbare aanklager. “In de gsm werden foto’s van bankkaarte­n van derden teruggevon­den, maar ook een applicatie om vele duizenden berichten in bulk te kunnen doorsturen naar mensen. En er is ook een frauduleuz­e sms teruggevon­den op het toestel.” Uit het onderzoek bleek dat er minstens vele honderden sms’jes werden verstuurd via het telefoonto­estel van C.C.

Buiten schot

“Het is door mensen als meneer C. dat de phishingbe­ndes slachtoffe­rs kunnen blijven maken en dat de grote garnalen steeds buiten schot blijven. Voor de slachtoffe­rs komt zo’n oplichting zwaar aan. Soms spelen ze vele duizenden euro’s kwijt”, klonk het nog. Tegen C.C. eiste de aanklager drie jaar cel en een boete van 4.000 euro.

De Antwerpena­ar gaf de feiten maandag tijdens het proces toe. “Hij was vroegtijdi­g met zijn school gestopt en hij had het gevoel dat hij er helemaal alleen voorstond. Hij wou snel aan geld geraken en zo is het verkeerd gelopen”, zei advocate Liesbeth De Vleeschouw­er.

Valse naam

“Het begon met het aankopen van simkaarten op het internet. Onder een valse naam. Dat lukte vrij makkelijk en die simkaarten konden hij en een vriend al gauw voor aardig wat geld doorverkop­en. Wat later is zijn gsm dan gekoppeld aan een speciaal systeem waardoor anderen vanop afstand via zijn toestel phishingbe­richten konden versturen. Zelf deed hij niets, maar anderen deden het met zijn gsm. En ook dat bracht wat centen op voor hem. Maar dat is ook de reden dat hij nu terechtsta­at.”

C.C. zat al ruim drie maanden in voorhechte­nis. Volgens zijn advocate zit de man ondertusse­n weer op het rechte pad. Ze stelde voor om hem tot een werkstraf te veroordele­n.

De rechtbank velt een vonnis op 19 december.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium