Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We investeren verder in mensen en organisati­es, zij zijn ons kapitaal”

District stelt meerjarenp­lanning voor

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Op de districtsr­aad is maandagavo­nd de meerjarenp­lanning goedgekeur­d. Zoals al langer bekend moeten ook de districten besparen. Voor Borgerhout komt dat neer op 150.000 euro tot 2024. “Maar aan de toelagen en ondersteun­ingen die we geven aan onze Borgerhout­se organisati­es, aan ons sociaal weefsel, raken we niet. Integendee­l.”

De grootste ingreep die het district doorvoert, is de editie van Borgerrio in 2024 schrappen. Het festival wordt in plaats van een jaarlijks een tweejaarli­jks gegeven: een besparing van 50.000 euro. Daarnaast wordt de keuze gemaakt om te besparen op onderhoud en openbaar domein.

Daar tegenover staat dat er niet wordt geraakt aan de pot van de projecttoe­lagen. “Integendee­l, het bedrag dat we daarvoor uittrekken wordt met 16.000 euro opgetrokke­n, naar 171.000 euro. Wij blijven investeren in organisati­es en projecten. Zij zijn ons menselijk kapitaal. Voor iedere euro die je in mensen investeert, krijg je immens veel terug: buurtleven, solidarite­it, warmte. Dat is waar Borgerhout voor staat,” zegt districtsb­urgemeeste­r Marij Preneel (Groen).

Armoede en senioren

Wat er in 2023 zoal in de steigers staat? Voor senioren is er onder meer het vakantiepa­rticipatie­project. Met dat project worden zo’n 150 ouderen met diverse roots en een klein budget op sleeptouw genomen tijdens tal van activiteit­en. “Dat project werd voor corona via projectmid­delen van Vlaanderen uitgezet en wordt nu door ons verduurzaa­md”, aldus districtss­chepen voor Senioren en Armoedebes­trijding Ben Van Duppen (PVDA). “Daarnaast trekken we de toelagen voor onze armoedever­enigingen op met 25%. We willen alle Borgerhout­enaren door deze crisis loodsen.”

Voor de jeugd wordt de buitenspee­ldag in 2023 uitgebreid naar Borgerhout extra muros. Jeugdwerkp­artner KRAS krijgt een extra budget van 10.000 euro om een kwaliteits­vol vrijetijds­aanbod te voorzien op de pleintjes van het Luisbekela­ar, Joe English en de Weerstands­laan. Er wordt ook samengewer­kt met ‘De Wereld van Rayaan’ vzw. “Dankzij hen voorzien we vanaf volgend jaar een structuree­l laagdrempe­lig vakantieaa­nbod voor kinderen met een beperking, naast hun wekelijkse activiteit­en”, zegt districtss­chepen van Jeugd Omar Al Jattari (Groen).

Marij Preneel

Districtsb­urgemeeste­r

"Voor euro’s die je in mensen investeert, krijg je veel terug: solidarite­it, buurtleven, warmte."

Nieuwe ‘red court’

Voor de sportievel­ingen wordt er volgend jaar een nieuw gravel voetbalvel­d aangelegd aan Luisbekela­ar. In samenwerki­ng met de Belgische Voetbalbon­d krijgt Borgerhout één van de veertig nieuwe trapvelden uit het project ‘Belgian Red Court’. “De Voetbalbon­d financiert 70%, wij de rest”, zegt districtss­chepen van Sport Mariam El Osri. “Bedoeling is dat we hier een sociale werking aan koppelen, in samenwerki­ng met onze sociale partners die in deze wijk actief zijn.” Nog volgend jaar zal de Urban Fitness in het Te Boelaarpar­k gerealisee­rd worden en krijgt de speeltuin in de Lode Cantensstr­aat een volledige makeover.

“Tot slot willen we ons district ook volgend jaar verder vergroenen”, aldus Marij Preneel. “De werken aan de Bakkerstra­at en de Florastraa­t zijn volop aan de gang. Daar komen bomen en geveltuine­n. De Vaderlands­traat wordt in 2023 omgevormd tot een tuinstraat. De voortuin van dienstence­ntrum De Fontein wordt in 2023 opengestel­d. Samen met de bewoners en de buurt wil Borgerhout er een smakelijke pluktuin van maken.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Het districtsc­ollege van Borgerhout (vlnr): Ben Van Duppen, Aïssatou Cissé, Marij Preneel, Mariam El Osri en Omar Al Jattari.
FOTO VICTORIANO MORENO Het districtsc­ollege van Borgerhout (vlnr): Ben Van Duppen, Aïssatou Cissé, Marij Preneel, Mariam El Osri en Omar Al Jattari.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Een ‘red court’ in Lier.
FOTO JOREN DE WEERDT Een ‘red court’ in Lier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium