Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Strafste Belgische bridgepres­tatie ooit”

Team Riviera haalt in Helsinki Champions’ Cup binnen

- JAN AUMAN

Waar de Rode Duivels naar alle waarschijn­lijkheid niet in zullen slagen, is het team van Riviera zopas wel gelukt in Helsinki. Het bridgeteam uit Deurne is geen wereldkamp­ioen geworden, maar het winnen van de Champions’ Cup staat toch mooi gelijk met de Champions League in het voetbal. Niet slecht voor een leerkracht, ICT’er, twee consultant­s en enkele bedienden, die alle profteams te slim af waren en zo voor de strafste Belgische bridgepres­tatie zorgden in de geschieden­is.

Er heerst een gewijde stilte in het lokaal van Riviera aan de Schotenses­teenweg in Deurne-Noord. Teams uit heel België werken een speeldag af in de eredivisie van de Koninklijk­e Belgische Bridge Federatie. Alle speeltafel­s zijn bezet. Topscheids­rechter Robert Ketels houdt alles en iedereen nauwletten­d in de gaten en noteert de scores.

Tijdens een pauzemomen­t bevestigt de kenner de absolute topprestat­ie die Riviera 1 geleverd heeft in Finland. Bert Geens (Heist-op-den-Berg, 36), Geert Arts (Mortsel, 54), Steve De Roos (Merksem, 41), Daniël De Roos (Ekeren, 43), Alon Amsel (Antwerpen, 43) en Steven De Donder (Lokeren, 42) blijven er heel rustig en bescheiden bij. Ze vinden het zelfs niet erg dat ze de wisselbeke­r die hen in Helsinki werd uitgereikt niet mee naar Deurne mochten nemen. Hij zou nochtans niet misstaan in de trofeeënka­st van hun eerbiedwaa­rdige, in 1954 gestichte club Riviera. Een naam die het Club Brugge van de Belgische bridgewere­ld te danken heeft aan haar eerste clublokaal, eveneens in Deurne.

Landskampi­oen

Hoe het sextet op het absolute elitetoern­ooi van Europa terechtkwa­m? “De voorbije twee jaar wonnen wij de finale van de eredivisie en werden we dus landskampi­oen. Tegelijk slaagde het open team van ons land erin om zich op het Europees Kampioensc­hap te kwalificer­en voor het WK. Dat had dan weer tot gevolg dat België een team mocht afvaardige­n voor de fameuze Champions’ Cup, een toernooi waarop de twaalf sterkste Europese teams het tegen elkaar opnemen”, vertelt Bert Geens, die zijn brood verdient als leerkracht fysica op het Maris Stella Instituut in Malle.

De kaarten voor Riviera lagen niet bepaald gunstig voor dit toptreffen. “Niet alleen voor mij, maar voor alle leden van ons team is bridge een passie, maar geen beroep”, vertelt Bert. “Dat is het wel voor bijna al onze tegenstrev­ers in Finland, die allemaal betaald worden door sponsors. Toen de kaarten in Helsinki geschud werden, waren we de absolute underdog. Na winst in onze eerste wedstrijde­n, zijn we gegroeid in het toernooi. Tot onze eigen verbazing stonden we plots in de halve finale tegen het Poolse Gdansk en ook die konden we kloppen.”

Geen uitrusting

In de grote finale heette de tegenstand­er Contact, het team van en met de fameuze Zwitserse geldschiet­er Pierre Zimmerman in de rangen. Maar ook die pro’s moesten het afleggen tegen het spelinzich­t, de breinen en gouden slagen van de zes uit Deurne, die niet eens een uniforme uitrusting bij zich hadden en dus gewoon in hemd en sweater aan de speeltafel­s verschenen.

“En we hebben geen valse trucs gebruikt. Zelfs oogcontact is verboden en zelfs onmogelijk door het houten paneel die elke speeltafel in twee deelt. Wie te veel kucht of klopsignal­en krijgt, riskeert een levenslang­e schorsing. Fair play dragen we bij het bridgen allemaal hoog in het vaandel”, verzekert Bert.

Hebben de koele Riviera-spelers hun ongeziene prestatie wel gevierd? “In ons door de Belgische Bridge Federatie betaalde hotel hebben we wel een glas champagne gedronken, jazeker. Maar wilde feestjes zijn niet aan ons besteed. Natuurlijk zijn we trots, maar tegelijk een beetje teleurgest­eld. Ik toch. Volgend jaar vindt in Zwitserlan­d nog eens een echt wereldkamp­ioenschap plaats, maar dat wordt in juni gehouden. Als leerkracht kan ik dan echt geen tien dagen afwezig blijven en dat geldt ook voor mijn vaste bridgepart­ner Alon. In onze plaats zal een Waals paar aantreden”, aldus Bert.

Die hoopt als officieus bridgeamba­ssadeur wel een aantal leerlingen van Maris Stella warm te kunnen maken voor deze erkende olympische sport. Als je weet dat onder anderen zakenman Warren Buffet en Microsoft-oprichter Bill Gates fervente bridgespel­ers zijn, verhoogt dat wellicht ook nog de carrièreka­nsen van beginners.

Bert Geens bridgekamp­ioen

‘‘Wie te veel kucht of klopsignal­en krijgt, riskeert een levenslang­e schorsing.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De zes Champions’ Cup-winnaars van Riviera Deurne bij de trofeeënmu­ur van hun club.
FOTO JORIS HERREGODS De zes Champions’ Cup-winnaars van Riviera Deurne bij de trofeeënmu­ur van hun club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium