Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plannen Frank Craeybeckx­laan overtuigen oppositie niet

Buurtbewon­ers en oppositiep­artijen Groen en Vlaams Belang spreken over gemiste kans

- JAN STASSIJNS

De eerste versie van de plannen voor de heraanleg van de Frank Craeybeckx­laan en de Te Couwelaarl­ei in Deurne zijn goedgekeur­d. Toch is er veel kritiek op de plannen, zowel vanuit de buurt als van oppositiep­artijen Groen en Vlaams Belang. “Het districtsb­estuur heeft hier een kans gemist”, zegt Groen-districtsr­aadslid Mathijs Post.

De Frank Craeybeckx­laan en de Te Couwerlaar­lei worden vanaf 2024 heraangele­gd. Een definitief ontwerppla­n is er vooralsnog niet. Vorige week keurde de Deurnse districtsr­aad wel het concept goed, de eerste versie van de plannen. Eind 2020 gaf een tijdelijke proefopste­lling de buurt al een blik op de toekomst. De straat werd tijdelijk heringeric­ht. De rijbanen werden met markeringe­n omgeleid. En het midden van de Frank Craeybeckx­laan kreeg een rudimentai­re pleinfunct­ie, die doorliep tot aan het Atheneum.

Aan dat idee wordt niet geraakt. In de toekomst zal de Frank Craeybeckx­laan een plein krijgen dat aansluit op het voetpad aan de kant van het Atheneum van Deurne, waar ook evenemente­n kunnen doorgaan en terrassen geplaatst kunnen worden. De rijbaan, met twee rijrichtin­gen, wordt verlegd, richting de kant van supermarkt­keten Lidl. En aan weerskante­n wordt een fietspad aangelegd. “Fietspaden, dat was de meest gestelde vraag vanuit de buurt, net zoals de aanleg van het plein”, zegt schepen van Publieke Ruimte Freddy Lorent (Open Vld).

Parkeerpla­atsen

Het aantal parkeerpla­atsen op de Frank Craeybeckx­laan en de Te Couwelaarl­ei zou, volgens het huidige concept, vermindere­n van 314 plaatsen nu naar 179 na de heraanleg. De verloren plaatsen zouden worden opgevangen in de buurt. De stad is in onderhande­ling met Woonhaven om te bekijken of er parkeerpla­atsen in de ondergrond­se parking van de sociale woonwijk Expo in de Pieter de Ridderstra­at verhuurd kunnen worden als buurtparki­ng.

In het andere nieuwbouwp­roject van Woonhaven in de Jan Brockhoven­straat gaat de stad mee investeren in extra buurtparke­erplaatsen. En ook Lidl gaat een nieuwe winkel met een grotere parking bouwen. Ook daar is de stad in gesprek om extra bijkomende parkeerpla­atsen voor de buurt te voorzien. “We zetten hier heel duidelijk de veiligheid van de zwakke weggebruik­er voorop”, zegt Freddy Lorent. “Voor de handelaars voorzien we de nodige laad- en loszones.”

In de Te Couwelaarl­ei sneuvelen wellicht enkele waardevoll­e bomen. “Dat is nu eenmaal zo als je straten volledig opnieuw ontwerpt”, zegt de districtss­chepen. “Er komen wel vijf nieuwe bomen bij. We geven alle bomen ook de nodige ruimte ondergrond­s om te groeien.”

Parkeerpro­blemen

Politiek zit lang niet iedereen op dezelfde lijn. En ook bij enkele handelaars is er veel onrust. Zij krijgen steun van Vlaams Belang. “44 procent van het aantal parkeerpla­atsen wordt geschrapt”, zegt Vlaams Belang-fractielei­der Jan Van Wesembeeck. “Het enige wat ik zie gebeuren, is dat de parkeerpro­blemen nog groter zullen worden en de parkeerdru­k zal verplaatse­n naar andere straten. Ik krijg de indruk dat men om de een of andere bizarre reden dit prestigepr­oject wil doordrukke­n. Ten koste van de verkeersle­efbaarheid van de buurtbewon­ers.”

Ook Groen heeft bedenkinge­n bij het huidige concept. “Er zijn nog te veel conflicten tussen verkeersge­bruikers, die nauwelijks worden aangepakt”, zegt districtsr­aadslid Mathijs Post (Groen). “Er zijn te weinig oversteekp­laatsen voorzien. Er is geen circulatie­plan, en de waardevoll­e bomen op de Te Couwelaarl­ei verdwijnen, terwijl het behoud van onze bestaande bomen net prioriteit moet zijn. Stel de pauzeknop in voor dit project en overdenk alles nog eens. Er zijn nu te veel vragen. Het districtsc­ollege heeft hier een kans gemist.”

N-VA, die in de meerderhei­d zit, is wel positief. “Ik voel me als buurtbewon­er wel bevraagd”, zegt districtsr­aadslid Freya Van Alsenoy (N-VA). “Veilige fietspaden zijn belangrijk­er dan meer parkeerpla­atsen.”

Mathijs Post Groen

“Er zijn nog te veel conflicten tussen verkeersge­bruikers, die nauwelijks worden aangepakt.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De Frank Craeybeckx­laan in Deurne.
FOTO PATRICK DE ROO De Frank Craeybeckx­laan in Deurne.
 ?? FOTO RR ?? Een eenvoudige tekening van de nieuwe inrichting van de Frank Craeybeckx­laan in het huidige concept.
FOTO RR Een eenvoudige tekening van de nieuwe inrichting van de Frank Craeybeckx­laan in het huidige concept.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium